Sari la conținut

Osciloscop home-made cu tuburi


CARTESIUS

Postări Recomandate

Buna ziua! Dupa cum spune si titlul am reusit sa realizez un osciloscop home-made. Schema si alte detalii sunt aici : http://danyk.cz/osc_en.html
Contribuita mea a fost adaugarea unui generator de unda dreptunghiulara cu frecventa de 1kHz pentru calibrare, a unui trimer si pentru pozitia 1/1 (vezi schema) si micsorarea tensiunii de pe grila 2 a tubului la o valoare mai mica, in jur de 150 V. De mentionat este ca am folosit alt tub si anume 8LO29i. Blindajul tubului este facut de mine din tabla de aprox 1 mm, decalita in foc si prinsa cu nituri decalite in foc. Totusi, am preferat ca traful sa nu il plasez in aceiasi cutie cu tubul si ca atare ii voi confectiona o cutie separata. Comutatorul pentru baza de timp este o claviatura de Telecolor la care am schimbat butoanele dreptunghiulare cu cele rotunde de Glorie. La capitolul performante...ce sa zic...nu exceleaza, dar avand in vedere simplitatea schemei eu zic ca se descurca binisor. Mai concret, am obtinut dreptunghi aproape perfect pana pe la 50 kHz. La 100kHz dreptunghiul era un pic deformat. Posibil sa mearga si mai sus (danyk spune ceva de 250kHz) dar nu prea am cu ce testa intrucat eu am testat cu un oscillator facut cu NE555 si banuiesc ca are si el partea lui de "vina" (adica nu stiu daca generatorul facut de mine scoate dreptunghi perfect la frecvente asa mari). Plus ca nici sonda nu am avut. Oricum, eu am construit mai mult acest osciloscop pentru a-l folosi la constructia unui invertor cu frecventa de lucru la vreo 42 kHz,, deci pentru mine e suficient. Sonda am improvzat una dintr-un cablu de test de la un multimetru si niste fir ecranat.  In incheiere tin sa multumesc foarte frumos userului Voltus de pe un alt forum (am prezentat constructia si acolo) care m-a ajutat cu proiectarea cablajelor.  Intre timp am facut rost si de un ecran de fabrica, pentru tub, dar si cel facut de mine isi facea datoria. Daca cineva doreste sa realizeze osciloscopul si are nevoie de cablaje, i le pun la dispozitie. Mai jos va prezint cateva poze cu aparatul:

post-29626-0-80406800-1470580331_thumb.jpg

post-29626-0-96757600-1470580436_thumb.jpg

post-29626-0-07149200-1470580452_thumb.jpg

post-29626-0-05180900-1470580480_thumb.jpg

post-29626-0-07003600-1470580496_thumb.jpg

Editat de CARTESIUS
  • Like 5
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Este intradevar un aparat finalizat, foarte frumos pentru o realizare de amator. Este mai tare decit originalul. Cred ca multi si-ar dori un asemenea osciloscop pentru lucrul in laboratorul de acasa.

Ar trebui sa expuneti cum ati realizat calibrarea bazei de timp si a nivelului vertical, ca sa il puteti folosi si la masuratori, nu numai la vizualizari. Aceasta deoarece pe forum sunt useri care au postat ca si ei ar construi un osciloscop, daca cineva ar explica ca este posibil sa faci asa ceva. Am vazut imaginile si apreciez realizarea.

O postare cu ecranul din fata cu un semnal de 1KHz ar fi interesant de vazut, dar si adresa unde ati postat, ca sa se poata urmari probabil desfasurarea constructiei.

 

Succes !

 

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

O sa fac si poza mai clara cu semnal dreptunghiular la 1kHz (de fapt in una din poze este vizualizat tocmai un asemea semnal dar nu e prea clara poza). La momentul constructiei nu aveam un alt osciloscop ca sa-l pot calibra pe acesta (adica asa cred eu, ca ai nevoie de un alt osciloscop ca sa-l poti calibra) si dupa cum am spus calibrarea nici nu ma interesa atat de tare, intrucat eu vroiam sa vad doar forma de unda. Acum am facut rost si de un osciloscop de fabrica, al meu, asa ca nu ma mai trage inima sa il calibrez pe acesta. Eu cred ca se poate calibra...macar sensibilitatea adica volti per diviziune. Eu as vedea cam asa acest lucru: In loc de potentiometru pentru sensibilitate, sa se inserieze niste rezistente si cu ajutorul unui comutator rotativ sau unei claviaturi sa te poti conecta la unul din "nodurile" rezistentelor inseriate. Adica un fel de potentiometru in pasi ficsi, nu continuu. Iar prin tatonari cred ca se pot stabili valorile rezistentelor astfel incat sa avem 5V/div, 1V/div, etc. Sau, si mai simplu, dar poate nu atat de pr?cis,in jurul potentiometrului sa se inscriptioneze pe masca frontala pozitiile pentru respectivele sensibilitati, masurate binenteles cu ajutorul unui alt osciloscop. Referitor la calibrarea bazei de timp, acolo probabil trebuie jonglat din condensatori si la fel, din potentiometrul pentru reglajul frecventei. Poate am sa inscriptionez in jurul celor doua potentiometre ale osciloscopului realizat niste valori uzuale. Dar pentru asta as mai avea nevoie si de un generator de semnal si atunci eu zic ca se poate calibra.

Pe forumul celalat am postat cam acelasi lucru ca si aici. Daca este cineva interesat si de alte detalii ii raspund cu mare placere.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@CARTESIUS si designul este bine realizat, de unde ati luat masca ecranului si mai ales cum ati facut grila fata. 

Deasemenea ar fi benefic sa ne spuneti, cum ati realizat transformatorul si de unde ati procurat tuburile si soclurile si la ce pret.

Din ce fel de tabla este construita cutia si cum ati modelat-o asa de bine.

 

Succes !

 

@gsabac

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

De apreciat in mod special efortul chiar daca osciloscopul in sine nu stiu cat de util va fi in conditile in care in comert sunt o sumedenie de osciloscoape digitale care masoara tot felul de valori si fac si FFT. 

Totusi, dupa atata efort, de apreciat, repet, cum s-a gandit utilizatorul sa-l calibreze ca sa-i fie de folos la ceva ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Dupa cum am promis revin cu poze si alte detalii. Grila reticulara este de la un alt osciloscop, ceva romanesc si este cumparata de pe elforum.ro. La fel si lampile si soclurile. Lampile si soclurile nu au costat foarte mult...soclurile cred ca au fost 5-6 lei bucata iar lampile le-am primit ca bonus la un pachet ce continea mai multe lampi, dar cred ca toate trei se pot cumpara la un pret de 30 - 40 lei. Traful l-am luat de la un alt proiect de amplificator audio cu tubul G-807. In acel amplificator am pus un alt traf mai capabil si acesta, de pe osciloscop, a stat o vreme nefolosit, pana la constructia osciloscopului. Oricum, initial traful scotea in secundar doar 24 de volti. Asa ca am pastrat doar primarul si am bobinat eu secundarele pentru filamentele lampilor si inalta tensiune. Carcasa osciloscopului nu e din tabla, este din circuit imprimat. Eu aplic cu success tehnica asta cand am nevoie de o carcasa pentru un aparat electronic. Carcasele ies destul de aratoase si rigide. Initial ma gandisem sa vopsesc carcasa, dar pana la urma am lasat-o asa.

Este adevarat, acum se gasesc osciloscoape digitale, dar pentru mine pretul lor e prohibitiv. Pentru un amator ca mine, mi se pare mult  1500 - 2000 de lei cat costa un osciloscop digital. Nu ma refer aici la osciloscoapele sub forma de kit sau pentru care ai nevoie de un computer, ma refer la aparatele stationare. Gasisem la un moment dat sa cumpar un osciloscop analogic, foarte putin folosit, la pretul de 250 lei. Era ceva facut in China si mergea pana la 10 Mhz. Poate era mai nimerit sa-l fi cumparat pe acela, dar mare parte din piese la aveam cumparate deja, schema o probasem si functiona asa ca l-am construit pe acesta.

 Legat de utilitatea aparatului, pentru mine a fost util. Repet, eu l-am facut ca sa pot pune la punct un invertor de sudura. La aparatele acestea in comutatie, nu poti lucra cum trebuie daca  nu vezi cum arata semnalul. Sigur ca e foarte bine daca poti masura si amplitudinea si frecventa semnalului, dar degeaba stii amplitudinea si frecventa daca nu vezi exact cum arata semnalul. Forma semnalului iti arata daca aparatul functioneaza corespunzator sau nu. Cred ca se poate si calibra, am descris intr-un mesaj anterior cum as proceda eu. Ramane sa vad daca se poate pune si in practica.

Sa nu fiu inteles gresit, eu nu imi "laud nicovala", spun doar ca si-a atins scopul pentru care l-am construit si raportat la simplitatea schemei eu zic ca e acceptabil ce poate face acest osciloscop. La urma urmei are doar trei lampi si un pumn de rezistori si condensatoare. :biggrin:

P.S. Era sa uit...multumesc tuturor pentru interes si pentru aprecieri!

post-29626-0-80864300-1470690515_thumb.jpg

post-29626-0-65308800-1470690536_thumb.jpg

post-29626-0-43641000-1470690576_thumb.jpg

post-29626-0-89461100-1470690603_thumb.jpg

post-29626-0-54693100-1470690685_thumb.jpg

post-29626-0-56920700-1470690705_thumb.jpg

Editat de CARTESIUS
  • Like 4
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@CARTESIUS, oscilogramele sunt foarte frumoase, spotul si trasa arata bine.

Povestiti cu ati reusit sa il puneti in functiune si ce probleme au trebuit rezolvate pe parcurs.

Postati va rog o schema cu calibratorul, care este un detaliu esential al unui osciloscop.

In pozele lui Danyk nu se vede alimentatorul, Dvs. am vazut ca ati construit un alimentator separat, ce schema are si

 care sunt tensiunile pe care le-ati folosit.

 

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cutia respectiva contine doar transformatorul . Redresarea si multiplicatorul de tensiune se afla pe un cablaj separat in cutia osciloscopului. In folderul de mai jos aveti shema calibratorul (de fapt acolo e un generator cu mai multe frecvente) si e si cablajul si silk-ul.

P.S. Am pus si cablajele pentru placa principala si alimentare.

Era sa uit...osciloscopul a mers din prima doar ca spotul nu baleia pe tot ecranul, in sensul ca ramanea cam 1,5 cm in dreapta nefolosit. Asa ca, la sugestia unui coleg de forum, am micsorat tensiunea pe grila 2, de la 300 V la 150 V. Astfel spotul a baleiat pe tot ecranul.

osc 555 pcb.rar

Osciloscop.rar

Editat de CARTESIUS
  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Multumesc tare mult! Eu nu prea sunt obisnuit cu simularile astea...asa ca va cer cateva lamuriri. Pot sa listez ce ati proiectat dvs. pe autocolant?

@Ola-Nicolas, nu este nici o gradatie si nici disc. Asa e butonul, cu sagetuta aia alba. Butoanele alea provin de la un amplificator vechi (1965 cred) cu lampi....era pentru filme, ca avea si detector de scris cu un fel de fotocelula, amplif care se alimenta cu 110 V. Era facut de IOR Bucuresti. Apare asta scris si pe acele butoane mari.

Editat de CARTESIUS
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

    Eu am facut un releveu dupa poza 1 de la post #8. Am corectat-o in Photoshop si am redimensionat functie de dimensiuni piese pe care le cunosc, trimer , piulita la intrerupator.. A iesit ceea ce este in img#3 de aici ; Panoul frontal = 150x200mm si celelate dimensiuni. 

    Ca sa iasa treaba buna , trebuie sa pui pe img#3 dimensiunile real masurate si sa imi scrii valorile care nu le stiu eu sau ce vrei sa mai scriii si unde conform img#1 si img#4 .Eu ti-am dat o ideie raportat la asa cum este panoul actual .Nu are rost sa te apuci sa faci alt panou.

    In final eu iti export img#2 strict numai ce se va tipari in format pdf astfel, incat la tiparnita sa iti iasa 1:1.

Eu iti recomand sa tiparesti pe hartie foto mata si laminezi nuimai pe fata cu fotografia. De lipit, poti lipi si cu aracet bun, din cel pentru lemn (Bison wood, mai scump, dar bun ) sau exista prenadez  spray.    

post-2883-0-75288000-1470863616_thumb.jpg

post-2883-0-27811300-1470863649_thumb.jpg

post-2883-0-38928800-1470863656_thumb.jpg

post-2883-0-04864700-1470865534_thumb.jpg

Editat de Nardu
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Intr-adev?r ar arata foarte frumos osciloscopul cu o asemenea ?nf?tisare.Ar arat? si mai frumos daca pe carcasa ar fi inscriptionat totul cu o freza subtire caci mi se pare ceva mai frumos si mai calitativ decat varianta cu autocolant.Daca ai CNC se rezolva usor dar daca nu, atunci este nevoie de ceva ?ndem?nare.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock