Sari la conținut

Automat de scara bloc.


iozsi39

Postări Recomandate

Buna ziua tuturor.Am realizat primul montaj si functioneza deja de 5 zile fara probleme.Acum doresc sa realizez a doua schema (cea cu triac) dar din nu functioneaza.Vreau sa folosesc triacul BT139/600,dar din pacate are nevoie de 25mA pentru amorsare.Dupa cum am citit pe forum, montajul poate da la G doar 8.5mA. Se poate modifica ceva in schema ca sa functioneze montajul cu triacul BT139? Multumesc.

 

forum:http://www.forosdeelectronica.com/f23/error-circuito-luces-escalera-555-pablin-103328/

post-6040-0-36169000-1470118494_thumb.gif

post-6040-0-58136700-1470118516_thumb.gif

Editat de iozsi39
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 33
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Acum am incercat varianta propusa.Dar tot nu merge.In momentul cand apas butonul,se aprinde becul,dar cand eliberez butonul se stinge becul.Tot asa facea si la prima varianta.Mentionez ca atunci cand scot circuitul 555 din circuit si apas butonul pentru 1-2 secunde,becul ramane aprins pana-l scot din priza.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In momentul cand apas butonul,se aprinde becul,dar cand eliberez butonul se stinge becul.

Masurati excursia tensiunii pe pinul 6-7, conform calculelor, timpul determinat de condensatorul de 47uF in serie cu rezistenta de 1,5M, trebuie sa fie de cca. 77 sec, daca ramane aprins inseamna ca tensiunea pe pinul 6(+7) nu ajunge la valoarea pragului de sus(2/3 din cea de alimentare) pentru a schimba starea pe pinul 3(iesirea).

1)Intre 1 si 8 am in jur de 13.5 v.

2)Tensiunea apare doar cand tin apasat butonul !

1)Deci pe pinul 3 bascularea in 0 are loc cand pe pinul 6 tensiunea ajunge la cca.9V.

2)Inseamna ca triacul nu intra in conductie,Ce tip este cel montat BT139?

Editat de miron1947
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Intre 1 si 8 am in jur de 13.5 v.Tensiunea apare doar cand tin apasat butonul ! In forumul mentionat de mine mai sus,Eduardo,explica modul de functionare si exemplifica unele errori.

Editat de iozsi39
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum am pus 220 ohm si tot asa face.Doar se aprinde cand apas butonul si apoi se stinge.Am marit si condensatorul de 100uf si nimic.

Testati  la ce curent se amorseaza triacul  cu o baterie de 9V un led cu o rezistenta de 680 ohmi si un potentiometru de 500 ohmi, sau mai puteti incerca cu 150 ohmi in locul celei de 220 ohmi.

Daca nici cu 150 ohmi, adica cca. 80mA nu intra in conductie este posibil sa fie defect.

Mai puteti testa si daca 555 isi face functia, prin scurt(ddca butonul apsat permanent) intre a1 si a2 la triac si urmarind evolutia tensiunii pe pinul 3.

Editat de miron1947
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am masurat tensiunea intre 6 si1.Cu 555 este pe la 0v si fara 555 dupa ce amorsez triacul si sta becul aprins atunci tensiunea tot creste.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Dvs stiti cum functioneaza 555?

In acest montaj, eu vad asa functionarea, la aparitia tensiunii de alimentare(apasarea butonului si aprinderea triacului), prin incarcarea condensatorului de 10uF prin rezistenta de 12K, apare un impuls coborator pe pinul 2, declansand bascularea iesirii din 0 in 1, dupa ce condensatorul de 47uF se incarca prin rezistenta de 1,5M la 2/3 U alimentare, circuitul basculeaza inapoi in 0.

Editat de miron1947
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca triacul era deschis, montajul, care a primit direct tensiunea alternativa a retelei.

O sugestie, testati separat 555 alimentat cu o baterie 9V sau alta sursa de pana la 15V si triacul la ce curent de poarta se aprinde.

Abia dupa ce v-ati convins ca ambele functioneaza corect le cuplati intre ele.

Editat de miron1947
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Asa am sa fac...asta numai maine.Acum am verificat montajul dupa 'micul' incident.Cred ca a scapat cu bine ! Am avut o siguranta pe alimentare.S-a facut praf dupa scurt.A sarit si siguranta automata de la tablou.Acum am apucat sa masor tensiunea intre pin 3 si 1.La apasare de buton este de 8.4v (cu pin 3 in aer) si de 8.2 cu pin 3 cuplat la rezistorul de 1.5k

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock