Sari la conținut

Compatibilitatea electrica si electromagnetica a invetoarelor


cavit

Postări Recomandate

 Sistemele de energie alternativa utilizeaza invertoare pentru conversia energiei.

 

 In functie de natura sistemului offgrid, ongrid sau hibrid si topologia aleasa pentru constructia invertorului pot apare probleme de compatibilitate electromagnetica.

 

 

 Exemplul 1: invertorul ongrid trifazat consta in 1 convertizor boost si 2 modulator sinusoidal PWM trifazat.

 

 Modulatorul acesta este in principiu ok din punct de vedere al compatibilitatii electromagnetice atit purtatoarea cat si fundamentala nu sunt prezente pe modul comun ci doar pe cel diferential si nu are offset in dc fata de pamint.

 

 Invertorul de tip boost introduce un offset in dc fata de pamant egal cu vout/2 nu are componente alternative si de frecventa pe modul comun, o varianta dubla care poate alimenta modulatorul cu tensiune diferentiala poate elimina si acest inconvenient, in asa fel incat minusul sau plusul ariei pv sa fie la potentialul pamintarii chiar daca nu e conectat fizic la pamint.

 

 Exemplul 2: invertorul offgrid trifazat consta ditr-un dc/cd izolat si un modulator sinusoidal trifazat, nu introduce componente de alternativ sau offseturi de dc pe modul comun.

 

 Exemplul 3: invertorul offgrid monofazat in varianta cu modulatie bipolara, modulatorul bipolar este asemanator cu cel trifazic are doua faze in antifaza nu introduce componenente de alternativ sau offseturi pe modul comun.

 

 Exemplul 4: invertorul offgrid monofazat varianta cu modulatie unipolara aceste introduce pe modul comun fundmentala cu armonicele impare deoarece o semipunte este comutata nemodulat, are probleme de compatibiltate electromagnetica, introduce un bruiaj radiativ, este preferabila varianta bipolara chiar daca sunt pierderi ceva mai mari deorece ambele ramuri sunt active, dar pierderea suplimentara este neglijabila si in sarcina treburile se inverseaza deoarece modulatorul bipolar se comporta mai bine in sarcina reactiva.

 

 Exemplul 5: invertorul ongrid monofazat cu 2 tranzistori cu alimentare diferentiala, acesta este 1/3 din modulatorul trifazat nu introduce componente alternative si offseturi de dc pe modul comun.

 

 

 Exemplul 6: invertorul ongrid monofazat cu modulator in punte modulatie bipolara, asta introduce fundamentala pe modul comun si generaza un bruiaj radiativ, in cazul in care dc/dc ul este neizolat un invertor boost, fundamenatala apare pe aria pv si este radiata puternic in spatiul inconjurtor, este preferabila varianta cu 2 tranzistori cu o singura semipunte, acesasta nu are probleme de compatibilitate electromagnetica.

 

 In principiu la constructia invertoarelor se prefera varianta neizolata deoarece e mai simplu de realizat si pierderi mai mici, dar cu atentie la topologie se poate construi in asa fel incat sa nu bage componente alternative sau offseturi de dc pe modul comun.

 

 Foto: modulatorul monofazat modulatie bipolara.

 

 

 

post-30154-0-87859200-1469612182_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ati realizat o privire de ansamblu asupra radiatiei de unde electromagnetice de catre invertori, dar este valabil si pentru convertori 

 sau mai general pentru orice aparatura in comutatie rapida. Se perturba de la undele lungi pina la posturile de televiziune.

Normal, daca un televizor are semnal mare de cablu sunt probleme mici, dar la receptia cu antene proprii apar perturbatiile.

Si radioreceptorii de UUS sunt perturbati pe anumite frecvente.

De fapt un "poluator" foarte puternic este si telefonul mobil, dar si statiile de retransmisie GSM. Am avut ocazia sa constat

 ca la circa 100 de metri, se perurbau anumite frecvente de receptie din gama UUS iar pe unele televizoare aparea un sunet permanent de circa 1000Hz

intermitent, cu modulatie.

 

Exista o metoda foarte buna de a rezolva aceasta problema. ecranare metalica cu contacte pe periferia imbinarilor si treceri externe prin filtre.  

Exista si metode de proiectare a circuitelor imprimate ca sa nu radieze, dar si pentru cablajul intern.

 

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

 Pentru telecomunicatii nu reprezinta o problema deoarece acum se merge pe frecventa mari 2,4 Ghz, 5  si mai sus sistemele astea reprezinta ele surse de poluare electromagnetica, statiile LTE, routerelele wireless si in genere orice device wirelwss.

 

 Totusi parerea generala este ca nu afecteaza prea tare organismul omului fiind frecvente mari, fundmentala de  retea sau generata de invertoare si purtatoarea cu armonicele sale nu sunt asa mari, ar putea afecta mai mult omul, in mod cert afecteaza auditia, caci bruiaza sistemele audio, am trecut pe modulatie bipolara sa rezolv problema

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock