Sari la conținut

Crossover activ (x-over)

Postări Recomandate

Buna ziua,

Nu e chiar amplificator si rog sa fie mutat topicul daca nu e la locul bun.

Are cineva o schema de crossover activ pe care a si incecat-o ?

Ma intereseaza sa intru cu semnalul din player in asa ceva, sa-l amplific (inainte sau la sfarsit , nu ma pricep) si sa-l separ in doua frecvente pentru a ataca 2 amplificatoare.

Am doua pentru un semnal stereo, pentru ca unul e configurat single-end (SE) si celalalt BTL. La SE intru cu stereo, iar la BTL ar trebui sa insumez canalele pentru ca o sa conectez un subwoofer.

Modulul crossover ar trebui sa aiba reglaje pentru low-pas output level si low-pas x-over point, respectiv inca doua pentru hi-pas.

Alimentare la 18V max 24V, asimetrica.

Ma poate ajuta cineva cu vreo schema, sau vreo idee in acest sens ? 

Multumesc.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6263-crossover-activ-x-over/
Distribuie pe alte site-uri

Poate ne explicati cu termeni in limba romana si in paranteze cu termenii englezesti.

Aceasta ca sa intelegem cu totii ceea ce doriti. Si termenii "crossover, single-end (SE) ,

BTL,low-pas output level, low-pas x-over point, respectiv inca doua pentru hi-pas).

Sa nu interpretati asta ca un afront, ci ca o necesitate de a explica corect tuturor membrilor forumului despre ce este vorba.

Chiar daca acum unii nu inteleg, dupa postarea Dvs. cu siguranta ca cei interesati vor sti mai multe.

Trebuie sa priviti forumul nu numai ca un mecanism de raspuns si rezolvat, ci si pentru studiu si educatie. 

Unele sugestii la postarea DVs.

Cum adica "sa-l separ in doua frecvente pentru a ataca 2 amplificatoare", poate separarea pe doua iesiri. 

Alimentare la 18V max 24V, asimetrica, nu este indicata pentru filtre active.

Trebuie alimentare simetrica pentru performante si simplitate.

Ce nivel trebuie la amplificatoarele Dvs. si ce impedanta de intrare au ?

Canalele trebuiesc insumate pentru difuzorul de frecvente joase, fata sau spate, dar trebuie trecut prin

acel filtru trece jos cu doua canale.

Vad ca va pricepeti si de aceea ar fi bine sa postati o schema bloc lamuritoare cu ceea ce doriti.

In acest fel poate exista cineva care a realizat o astfel de schema sau sa stie o schema de fabrica.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6263-crossover-activ-x-over/#findComment-67261

28400700672_7f21ca42fa_k.jpg

Multumesc pentru interes, nu e nici un afront, asa cum spuneam nu am idee cum se abordeaza problema, poate chiar conceptul e gresit la modul pus de mine.

Vreau mai multe "joase" in sistem, mi-ar trebui ceva idei, poate e bine sa am 2 ohmi pe parte de joase (subwoofer) si nu 8 ohmi, nu am mai testat asa ceva. Nici frecventa de taiere a filtrelor nu am idee pe unde e bine sa o ai. Am vazut pe net si la 3600 Hz si cu doua frecvente de taiere de genul 100 Hz pentru filtrul trece jos si 80 Hz pe filtrul trece sus.

Orice idee e binevenita. Cu alimentarea am inteles ca trebuie diferentiala. Probabil si nivelul de iesire reglabil dupa fiecare filtru nu ar face decat sa denatureze sonoritatea originala, deci fara.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6263-crossover-activ-x-over/#findComment-67277

Schema bloc desenata de Dvs. este foarte buna. Si nivelele se potrivesc, cite 25W, de exemplu, pentru fiecare

din boxele de frecvente inalte de 4Ohmi si 50W pentru boxa de joasa frecventa de 8Ohmi. 

Frecventele de taiere care trebuiesc folosite, depind de caracteristicile de frecventa ale boxelor si se alege astfel incit

sa existe o suprapunere. O frecventa mai ridicata de citeva sute de Hz denatureaza efectul stereo si il apropie mai mult de

o auditie monofonica.

Frecventele joase auzite cu nivel mai mic pot veni asa din sursa audio, din amplificator sau mai mult ca sigur din boxa. 

Banuiesc ca ati facut experiente si aveti deja formulata o parere despre care parte este mai putin performanta.

Se pot ridica frecventele joase pentru boxa de joasa frecventa, cu o panta reglabila, dar sunetul nu va avea frecvente 

joase redate natural, din cauza difuzoarelor. Oricum sub frecventa de rezonanta semnalul audio redat scade foarte mult.

Care sunt caracteristile de frecventa ale boxelor pe care doriti sa le folositi si poate tipul lor. 

Scheme sunt nenumarate, dar trebuiesc particularizate pe nivele si difuzoare. 

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6263-crossover-activ-x-over/#findComment-67281

"

Vreau mai multe "joase" in sistem

"

Dupa ce mi-am recitit postarea mi-am dat seama ca de fapt am nevoie doar de un mixer stereo la mono, un singur filtru trece jos si un amplificator pentru un difuzor de foarte joase. Probabil si ceva amplificare ca sa nu atenuez semnalul  sau o fi suficient doar sa ridic mai mult nivelul din player ?

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6263-crossover-activ-x-over/#findComment-67341

• 2 months later...

Cum finalizarea la mine intarzie (m-am lamurit cu blocurile functionale si amplasarea lor, acum trebuie sa strang piesele, poate la iarna sa mai avansez), nu am abandonat idee constructiei, dar am cumparat un sub activ facut de PolkAudio. Are si un comutator de faza, element prezent in toate schemele.

Intrebarea mea este cum determin corect pozitia comutatorului (0 sau 180 grade ?) si care este efectul perceptibil pentru ca nu remarc nici o diferenta indiferent de pozitie.

Inteleg care e fenomenul, dar cu muzica nu percep diferenta la ureche. Poate e camera in care ascult, sau distanta fata de boxa, prea mica ? 

Poate cineva sa ma lamureasca cu comutatorul de faza si efectele lui audibile, nu pe osciloscop ? Multumesc.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6263-crossover-activ-x-over/#findComment-68304

nu remarc nici o diferenta indiferent de pozitie.

Daca este singurul difuzor care reda basul, sigur nu conteaza faza, doar in situatia in care redarea basului se face pe doua, sau mai multe incinte separate este relevant.

Editat de miron1947
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6263-crossover-activ-x-over/#findComment-68305

Atunci de ce apare comutatorul de faza in toate schemele de crossover si de filtre pentru subwoofer ? In cele mai multe cazuri auditia se face pe un singur difuzor, nu prea am vazut aranjamente cu doua subwoofere in auditii de camera, iar semnalul stereo este mixat, la intrare, inainte de filtrare, nu cum am reprezentat eu gresit undeva mai sus.

Ma gandeam ca ceva basi sunt redati simultan si de catre subwoofer si de catre boxe si ar putea apare situatia cand sunt redati in contratimp. Daca pe boxe scrie frecventa de raspuns intre 60Hz-24kHz si crossover controlul (un potentiometru) de pe woofer are 80Hz-160Hz, pe unde ar trebui sa stea ultimul ?

Subwoofer-ul e psw10, cel mai slabutz si mai ieftin din gama, dar mult prea suficient pentru dimensiunile camerei in care as vrea sa-l folosesc.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6263-crossover-activ-x-over/#findComment-68307

Ma gandeam ca ceva basi sunt redati simultan si de catre subwoofer si de catre boxe si ar putea apare situatia cand sunt redati in contratimp.

Corect, daca pe incinte scrie 60hz, are sens comutatorul de faza, ganditi-va la trei pistoane in cazul subwofer si cele doua incinte, daca unul trage si doua imping in acelasi spatiu de aer(camera de auditie), partial efectul se anuleaza.

Dar verificati si daca cele doua incinte sunt in faza intre ele.

Editat de miron1947
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6263-crossover-activ-x-over/#findComment-68308

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock