Sari la conținut

Evitarea crossconductiei la o punte care mana un transformator


cavit

Postări Recomandate

 In principiu varianta push pull merge mai rau ca puntea la tensiuni de 100-200v datorita varfurilor mari de tensiune care incalzesc snubberul sau clampul foarte tare in plus pot apare mici asimetrii care duc la saturarea trafului si arde tranzistorii in sarcina grea cum ar fi pornirea unui motor, in plus izolarea celor doua sectiuni si capacitatea dintre ele sunt batai de cap, dar sunt si ele bune la altceva  si nu mai trebuie izolate asa bine caci lucreaza la aceesi tensiune si in faza.

 

 Puntea are un mare neajuns  se preteaza la crossconductie mai ales cele cu dioda rapida, de exemplu irfp260 merge, dar irfp4668 nu merge face crossconductie, chiar si cu comanda asimetrica deschidere blocare, susceptibilitea ramine, mai ales in conditii de pwm salbatic la surge load grele, tocmai asta trebuie sa faca un invertor.

 

 Invertorul de sudura forward clasic nu are posibilitatea crossconductiei, dar daca punem doua in antifaza pe un traf cu primar dublu devine ceva asemnator puntii dar care nu poate avea crosscondutie, deci este sigur si usor de drivuit in plus diodele lente din mosfet nu mai sunt folosite la freeweeling ci sunt alte 4 rapide intocmai ca la invertorul de sudura, topologia are avantajele puntii si siguranta invertorului foreward.

post-30154-0-25997600-1468608570_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu puntea comanda (m?n?) transformatorul ci transformatorul

comanda puntea. @cavit va recomand, daca nu stiti, sa invatati

un program de proiectare. Scheme si idei asa de mari  le expuneti

 lapididar fara introducere, cuprins si concluzii.

Schemele prezentate sunt deplorabile,  fara valori, nu aveti forme

 de unda si masuratori care ar putea sa fie de folos si altora.

V-as intelege daca ar fi un secret necesar pentru a face bani.

 Poate ati dorit doar o informare pentru forum din experienta Dvs.

si nu am inteles eu. Scuze daca este asa si nu doriti un dialog.

@smilex era "tartor" in convertori, dar "a pus "cornul"  si nu mai participa la forum.

 

Transformatorul are un avantaj hotaritor, izoleaza sursa de sarcina,

dar genereaza si tensiuni mari de autoinductie.

Problemele expuse de Dvs. deriva din fortarea frecventei la limita de  suportabilitate, ca si din supraincarcarea miezurilor.

Punerea mai multor tranzistori in paralel,  pina la 5 buc, pare sa fie o solutie, ca si utilizarea unor miezuri confectionate artizanal cu

  sectiune mare. Driverii trebuiesc pe masura si frecventa coborita. Aceste probleme apar mai ales datorita inducerii ideii ca randamentul unora este de peste 95%, chiar 98 %. La 90 %, se disipa in caldura la 3000W doar 300W, usor de eliminat cu ventilatoare obisnuite.

 

O solutie mai convenabila este utilizarea a trei convertori independenti si conectarea lor in paralel la iesire.

 Aceasta triada se poate preta si la un generator trifazic, care este mult mai puternic.

 

Montajul push-pull genereaza tensiuni duble si nu merge alimentat decit la tensiunea de maximum 40% din ce au tranzistorii,

 adica din 200V, rezulta 80V. Montajul final in H ar merge la 80%, dar "ciocurile" trebuiesc stapinite.

 

Succes la o functionare cit mai indelungata !

 

@gsabac.

Editat de gsabac
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

 Astea au fost niste teste comparative simple efectuate in acelaesi conditii pentru diversele topologii pentru a compara care tine la putere mai mare si e mai sigura.

 

 Conditiile de test  dead time 300 ns frecventa 50 khz, pwm tl598, trafo primar 2x10 spire manunchi 8x0,5 secundar 30 spire manunchi 6x0,5 miez 2x3cm patrati, traful de la un invertor de sudura twin care are doua miezuri suprapuse cu un mic spatiu intre ele pentru racire si reducerea curentului turbionar, tensiune de alimentare 120vdc, test pornire repetata drujba 2kw.

 

Configuratii push pull 2x 40 mohm 650v dioda 200 ns fch41n65  clamp 2 diode schottky cu carbura de siliciu 600v 4a si 1uf la 400v cu 20kohm, driveri 2 perechi de ztx635 si 735 au suportat un numar limitat de cicluri.

 

 punte 4x irfp260   50a 40mohm 200ns 200v driver ir2110 10 ohm, 4,7ohm, 2,2ohm  fara snubber au suportat un numar indefinit de cicluri dar se incalzeau in regim continuu disipau caa 50w pentru out 2 kw.

 

 punte 4irfp4668 130a 8mohm 100ns 200v cu ir 2110 si 2,2 ohm fara snubber fault la pornire.

punte 4irfp4668 cu trafuri  driveri 4 perechi de ztx635 si 735 2,2 ohm fara snubber numar limitat de cicluri.

 

 Punte modificat ca mai sus, trafuri 2,2ohm pe poarta 4irfp4668 fara snubber numar indefinit de cicluri disipatie in regim continuu 2kw 16w.

Editat de cavit
  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@cavit, aveti o experienta bogata si chiar cercetari in domeniu. Postati si pentru noi o schema completa, fezabila,

  de 3KW pe care ati experimentat-o. Poate un serial care sa explice si cum functioneaza, materialele si care sunt imbunatatirile aduse.

Cred ca nu va feriti de "concurenta" din partea anumitor useri, desi ei au comenzi in lucru.

Ar fi bine sa explicati chiar unele module cu ceva poze de semnale pe osciloscop.

 

Si o comparatie de semnale pe osciloscop in situatiile prezentate ar fi utila pentru Dvs. dar si pentru userii interesati. 

Cu o retrospectiva, poate va vin si idei noi.

 

Succes !

 

@gsabac

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

Nu cred ca se elimina problema cross-conductiei pt ca noua ramura ce se deschide va gasi o tensiune inversa pe jumatatea de primar corespunzatoare si va fi tot un scurt mediat insa de inductanta de scapari dintre cele 2 jumatati de primar.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

 Tocmai asta face diferenta fenomenul fiind unul tranzitoriu dureaza cateva sute de ns.

 

 Apropo de crossconductie din experienta personala:

1 la mosfet Irfp260 merg cu 10 ohm cu approape orice driver min 2A la 50 khz fara probleme la fel si irf640 pqnq lq 180v dc irfp 460 nu merg irfp4227 sau 4668 nu merg in pricipiu nici un model de superjuction de la fairchild.

 

 merg in schim la tensiuni mic pana la 48 vdc multe modele

 

2 la igbt cele de fairchild fts nu prea merg chiar si cu dead time de1,5us pentru un igbt cu td off+t fall pana in 300 ns in schimb irgp 4046 merge ok si cu 500 ns 1500 ns e cam mult pentru ele, irgpc40fd desi sunt destul de lente merg la 23khz cu deadtime 500ns la 350v dc, stgw39nc69vd merg dar peste 300v pun ceva probleme nu sunt asa sigure ca cele infineon ir, merg in schimb vechiturile de la semicron caramizile, dar si cele mai noi care nu necesita tensiune negativa pentru blocare.

 

 Sic mosfet in principiu functioneaza fara probleme totusi generatia 3 Umosfet sunt ceva mai fragile ca generatia 2 d mosfet.

 

 Drivere simple recomandate ADuM 3224, ADuM 4224 pulse transformer 4a la iesire acpl-w346 fast optocupler 2,5a la iesire.

 

ADuM 3224, ADuM 4224 sunt compatibile electric cu ir2110 doar difera ca pinout darsunt izolate si mult mai stabile

 

post-30154-0-88178900-1472321175_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock