Sari la conținut

Modulatorul sinusoidal ceva probleme


cavit

Postări Recomandate

 Modulul de baza  al invertorului este modulatorul sinusoidal.

 Cu placa egs 002 si igbt fts fgh75t65shd am probleme in sensul ca se incalzeste in gol igbt=ul de la 2H, am folosit blocare cu tranzistor pnp deoarece am avut necazuri cu amorsarea prin efect dv/dt pe sarcini inductive, desi nota de mai jos ma cotrariaza cumva, spune undeva ca poarta trebuie tinuta la emitor print-o impedenta cat mai mica pentru a evita fenomenul, spune in alt loc ca trebuie o rezistenta de poarte nu prea mica.

PDF]AN-9020 IGBT Basic II - Fairchild

 Eu am aplicat dupa experienta mea, cu blocare cu impedanta mica acum merge nu le mai arde dar am problema de mai sus in sarcina merge bine, am inlocuit si driverul pe partea respectiva cu unul nou dar nu s-a rezolvat nu disipa cine stie ce. dar este o asimetrie, am pus si droser de iesire simetric dar nimic, numai ca merge mult mai frumos in sarcina decat cu o singura bobina.

post-30154-0-29173700-1468605972_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

"Modualtorul sinusoidal ceva probleme"
 
Care sunt valorile din schema, rezistenta, dioda si tranzistorul aditional.
Patru IGBT-uri ar trebui sa ofere cel putin 3000W, ce miezuri folositi la filtru
  si cite spire, ce diametru sau ce inductanta au bobinele.
Cind se scurtcircuiteaza tranzistorii nu se defecteaza si modulul EGS002 ?
Daca alimentatorul nu are stabilizare, 470uF este o capacitate prea mica si
 se moduleaza tensiunea de alimentare. Ati masurat cu osciloscopul.
Ar fi indicat sa puneti mai multi condensatori in parallel.
 
@gsabac

Editat de donpetru
titlu topic corectat
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

 Scoate 3000w 4000 in surge, problema asta apare specific la IGBT ul asta, cu sic mosfet merge simplu fara blocare din asta si fara probleme de crossconductie, din cauza crossconductiei protectia originala este inefectiva numai ca sic mosfet asa mari sunt scumpe, merge cu cablaj pe sarme nu comenteaza, stau si ma gandesc ca mai mult ca sigur nu-mi face nimeni un cablaj la pretul a 4 sic mosfet, pentru mine ajunge sa fie mai ieftin cu sic mosfet.

 

 Problema este cu dioda de la sic mosfet c3m650090d, dioda are capabilitate limitata si nu prea duce sarcini inductive grele c2m0040120d ar fi numai bune dar sunt totusi cam scumpe.

 

 In ceea ce priveste modularea tensiunii de alimentare asta nu este o amenitare pentru siguranta in functionare de fapt am folosit si 300 micro si am taiat cu ei cu drujba o masina de lemne fara probleme am folosit jos 2 stgw39nc60vd si sus 2 irgpc40fd.

 

 Cu c3m00650090d am avut probleme cu drujba, dar nu stiu daca puteau fi folosite,  caci s-au pus spire in scurt in droser si atunci se ard neconditinat, nici protectia nu mai poate face nimic, droserul era suficient de mare caci a mers mult timp cu sarcini din astea dar a tras ceva umezeala.

 

 Problema sunt fenomenele tranzitorii, nu neaparat abaterile de la regimul de functinare ideal si eventualale distorsiuni, problema este totusi susceptibilitatea la crossconductie irgpc40fd nu aveu asa ceva drivuite cu ir2113 cu 10 ohm stgw39n69vd aveau o slaba tendinta de croosconductie in acelesi conditii, dar puteau fi totusi folosite, fgh75t65shd intra usor in crossconductie in fapt mergeau cu drujba de 2kw dar se ardeau daca cuplam si decuplam repetat un pistol de lipit pe traf de 300w, am pus blocarea asta dar nu sunt 100% sigur ca s-a rezolvat pentru toate conditiile de functionare.

 

 Igbt-urile alea cu care a mers le-am luat sa repar niste invertoare de sudura,  am zis ca pun unele mai bune, dar am muscat-o.

 

 Rezistenta on 22 ohm, rezistenta off 2,2ohm tranzistor blocare ztx753 2a 6a max 200Mhz dioda 1n4148, modulul nu se mai arde, caci am o protectie in fata si zennere, in caz ca se pune unul in scurt se pune protectia  numai ca daca o setez sa nu se arda la fault, nu pleaca cu drujba, da afara la pornire.

Editat de cavit
  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu ma consider un specialist in convertori si invertori de mare putere, este un domeniu aparte,

  accesibil numai celor cu o mare experienta.  Am citit, studiat si facut asa ceva dar pina la sute de W.

Mai demult am gasit niste articole rusesti scrise in engleza care tratau posibilitatea folosirii

  unei "clamp-ari" active cu transistor MOSFET, folosind un bobinaj auxiliar plasat in mijlocul

  bobinajului transformatorului de forta. Bineinteles ca si comanda se face cu o secventa de "clamp-are".

 

Poza este aceasta, pentru un UPS de citeva sute de W.

post-24607-0-45163400-1468671280_thumb.jpg

 

Am mai multe articole, daca va intereseaza le postez.

 

@gsabac

 

 

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  Pur si simplu nu cred ca folosesc Igbt-ul potrivit desi Datasheeturile ma induc in eroare caci au timpi de comutare off si raporturi ciss/cress mai bune, totusi nu sunt specializate pentru punte, cu alea mai vechi mergea fara probleme.

 Eu cred ca totusi este ceva de genul basic of phisics in sensul ca astea noi pastila e foarte mica si campurile generate foarte intense, am luat sa testez si de generatia 2 fst si generatia 3 doua dispozitive gemene .

 

FGA6065ADF  de generatia 3 si FGA60N65SMD de generatia 2
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cred ca problema cu pistolul de lipit provine mai mult de la cimpul electromagnetic creat de el in apropiere,

 dar si de la cimpul bobinei din filtru. Sunt fenomene tranzitorii care induc tensiuni mari in conexiuni,

 mai ales daca sunt lungi si astfel se modifica ciclul de comanda al IGBT-urilor. Pentru descoperirea acestui fenomen eu am folosit

 osciloscoape cu memorie rapida pe "single shot" cu autodeclansare.

Ecranarea droselului dar si un filtru de RF simetric pe iesire, poate rezolva aceasta problema ca si ecranarea 

 in carcasa metalica si trecerea tuturor conexiunilor prin filtre etanse.

 

Nu am vazut mari diferente intre generatiile de IGBT-uri, poate cu 15% timpii de comutatie sunt mai mici si poate tranzistorii sunt mai bine realizati tehnologic.

Este posibil, daca sistemul este la un "picior de musca" sa obtineti rezultate spectaculoase.

Am mai vazut prin schemele de comanda a IGBT-urilor o rezistenta de 200Ohmi intre G-C, ea ajuta la fronturi mai mici

 si totodata scade tensiunea de comanda spre zero, dupa ce tranzistorul PNP nu mai poate. 

 

Va urez succes, poate puneti si o poza, cind doriti, cu ansamblul si aparatura de masura, ar fi de mare interes.

 

@gsabac

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

 Am testat si igbt urile astea FGA6065ADF merge cu ele dar cu stgw39nc60vd disipa mai putin in gol, este totusi o difernta intre FGA6065ADF si FGA60N65SMD ultimele nu prea tin la frecventa asta de 23 khz clar trebuie unele specficate la peste 20 khz si FGA6065ADF sunt, scrire clar in dat sheet, stgw39nc60vd merg si mai sus am pus eu la 40 khz si merg.

 

 Alta nedumerire am am pus eg 8010 pe modulatie bipolara caci cu unipolara aia baga mizerii pe modul comun si bruia sistemele audio, dar ma freca si pe creier era chiar mai rau ca la retea, caci era cu armonice o ramura fiind comutata nemodulat.

 

 Cu bipolara s-a rezolvat ambele atit purtatoarea cat si si fundamentala sunt prezente doar pe modul diferetial si nu mai bruiaza de loc.

 

 Nedumerirea este asta: pinul 16 dela eg 8010 vfb2/ freqadj este la masa si nu l-am putul scoate de acolo,  feedbackul pe ramura 2 nu este folosit totusi merge si asa, dar nu fara vfb1, acesta este functional, regleaza tensiunea, nu stiu daca are vreun mod in care vfb2 este disable daca e pus la masa, caci in datasheet nu specifica, dar parca totusi am vazut mai demult pe undeva ca ar avea aceasta functie dar nu mai gasesc, poate stie cineva.

 

 Echipament de masura sofisticate nu am, osciloscoape si alte asemenea, daca as avea banii aia mi-as lua un invertor hibrid trifazic profesional.

 

 Totusi in principiu invertoarele astea sunt functionale si nu prea necesita masuratori asa elaborate, am dorit sa schimb tranzistorii si nu a fost o idee fericita, cat despre trecerea pe modulatie bipolara , a mers din prima si a avut rezultatul dorit.

 

 E destul de simplu si pentru 5kw cu piese putine fara durerile de cap ale cablarii in paralel cu 2 c2m0025120d si 2 c4d20120 se poate face simplu cu +/- 400v cu 2 tranzistori cu 6 este trifazic.

Editat de cavit
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock