Sari la conținut

Schema oprire amplificare

SIG

Postări Recomandate

Am un amplificator cu TDA1562Q si are prevazut pe placuta un led care avertizeaza cand apare efectul de clipping.

Ma gandeam daca pot folosi cumva tensiunea de aprindere a ledului,care sa comande un temporizator 555,care la randul lui sa comande un bistabil (nu vreau varianta sa comande un releu), astfel incat efectul sa fie blocarea amplificarii,fie de exemplu blocarea intrarii,fie blocarea iesirii catre difuzor,pentru o perioada presetata de timp,cat e setat sa lucreze temporizatorul 555, de exemplu vre-o 5 minute.

Se poate?

Mersi.

P.S. Schema aplificatorului:

post-5-1201964177_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca comandati un releu cu tensiunea aceea foarte probabil ca in timpul unor suprasarcini scurte pe care amplificatorul este capabil sa le suporte sa se declanseze releul. Chiar si la conectarea amplificatorului la retea exista pericolul aparitiei acestui fenomen. De fapt, cele spuse anterior chiar exista, un circuit asemanator a fost realizat de mine acum mai bine de 5 ani in urma. Cea mai buna solutie este limitarea curentului prin finali corespunzator unui castig in putere de circa +3dB peste cel nominal al amplificatorului. Scheme de protectie in acest sens gasiti in unul din topicurile acestei sectiuni, mai exact aici.

Link spre comentariu

Eu ma gandeam ca tensiunea care apare la led-ul de avertizare/clipping sa comande un tranzistor T1 care sa inlocuiasca intrerupatorul(trigger-ul) din schema de mai jos,astfel rezultand ptr. o perioada presetata,sa zicem 5minute, o tensiune la pin-ul 3 al lui 555 si care sa comande un alt tranzistor T2.

Nu stiu daca aceasta ar' fi posibil ,ma refer la substituirea intrerupatorului cu revenire de catre T1,si nici ce as' putea comanda mai departe cu T2,astfel incat sa blocheze semnalul de intrare sau cel de iesire din amplificator.

post-5-1201969121_thumb.jpg

Link spre comentariu

Un NPN in locul S1,sau paralel cu el,din schema Dvs.dar care este tensiunea pe terminalul CI,cand aprinde led-ul?

Se pare ca atunci va functiona schema.

Tensiunea pe led cand apare clipping-ul ma gandesc ca o fi cam de 3 -4 V.Am un led rosu transparent.

Ledurile astea rosii se "aprind" mai greu decat fratii lui galbeni sau verzi nu?

Sa recapitulez putin.

Apare clipping-ul => se inchide circuitul temporizatorului 555 cu ajutorul lui T1.

Timp de 5 minute este activ T2 care actioneaza circuitul de standby oprind amplificarea.

Corect?

Mai ramane sa fac o schema completa.

T2 poate fi unul BC sau un BD?

Mersi.

Later edit:

Fara cliping, pe terminalul 8 al integratului am 13,3 V.

Link spre comentariu

Dl.SIG, observ ca ati trecut cu vederea observatia mea de mai sus. Eu am incercat un astfel de circuit (chiar cu 555) si vreau sa va spun ca nu m-a incantat absolut deloc. De ce? Deoarece, in functie de materialul muzical asculat, la putere nominala erau momente cand releul era actionat de monostabil aleator si intrerupea semnalul muzical. Cam deranjant nu!!! Apoi am incercat sa-i mai reduc din "sensibilitate" dar nu mai era eficienta protectia, valoarea curentului sau pragului de intrerupere fiind apropiat cu al sigurantei fuzibile de pe alimentarea amplificatorului. Deci, ajunsem la concluzia ca nu este eficient sau este eficient daca amplificatorului audio are inclus un circuit de limitare (vedeti exemplele din pagina web din primul meu post de mai sus).

Deci, mai ganditi-va!!!!

Link spre comentariu

Eu nu doresc sa il fac sensibil.

Ma gandeam ca atunci cand intra mai serios in clipping ptr. un 5 minute sa taca si sa atentioneze DJ-ul,adica pe mine, s-o las mai moale cu volumul.

Credeti ca la genul acesta de avertizare nu s-ar'preta? Teoretic nu ar' functiona?

Daca nu functioneaza teoretic nici nu mai are rost s-o incerc in practica.

Mersi.

Am facut totusi o suprapunere a schemelor intr-una singura.

E corecta asa?

Cred ca la T1 nu am legat bine alimentarea.Cum ar' trebui?

Mersi.

post-5-1201975643_thumb.jpg

Link spre comentariu

Am modificat legarea lui T2 (cred ca la acesta v-ati referit ).

Cum "fur" tensiune de pe ledul de clipping?Cum trebuie legata la T1 ?

In desenul meu nu cred ca am alimentar corect T1.

Mersi.

post-5-1201975832_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock