Sari la conținut

sfat pt. achizitionarea unui esr metru

Postări Recomandate

Salutare domnilor din nou.

Doresc sa achizitionez un esr metru si pot spune ca deja m-am hotarat asupra unuia de aceea doresc

niste pareri si idei daca este sau nu buna alegerea mea.

Aici  este cel asupra caruia am hotarat sa-l achizitionez si aici este pagina oficiala (google translate).

Dupa cum este descris pare destul de bun dar sunt receptiv la sfaturi si idei.

Va multumesc!

PS

asa ca idee: se mai fabrica instrumente analogice cu precizie 0,2 si acum?

Ca sa ma exprim si mai clar: un intrument analogic in clasa 2.5 sau 1.5 (voltmetru sau ampermetru sau etc)

poate fi utilizat pt. masuratori de precizie?

Precizia unui instrument de masura analogic tine de precizia componentelor cu care a fost realizat sau 

ce anume alti parametri?

Banuiesc eu ca precizia tine si de diviziunile scalei instrumentului precum am obs. ca sunt realizate dispozitivele etalon cu precizie 0.2.

Am postat in continuare ca sa nu deschid alt topic.

Cu respect!

Editat de George Carlin
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6248-sfat-pt-achizitionarea-unui-esr-metru/
Distribuie pe alte site-uri

Este evident ca aveti o mare afinitate pentru aparate analogice de epoca (vintage).

Indicatiile analogice sunt foarte intuitive si variatiile sunt mult mai bine percepute si asimilate de catre utilizatori.

Daca doriti o replica competenta despre un ESR-metru, ar trebui sa postati gama de valori, ale capacitatii electrice, pe care doriti sa o masurati.

Valorile pierderilor pentru condensatorii electrolitici sunt foarte diverse de la un producator la altul. Ce este foarte bun la unii este o valoare in afara

tolerantelor la altii, de ceea:

Cercetati, faceti tabele cu producatori si valori de capacitate si ESR, apoi alegeti un aparat de masura convenabil, altfel dati banii degeaba.

Daca alegeti dupa "pare destul de bun", dupa pret mare, aspect "vintage", dimensiuni, reclama, nu este bine.

Orientati-va daca doriti masuratori reale, dupa un aparat de firma cu certificare, carte tehnica si garantie, daca doriti sa cheltuiti 250$.

Dupa mine, aparatul prezentat nu intruneste decit pe alocuri, cerintele unui ESR-metru sau chiar este un gunoi.

Atentie la aparatele de masura analogice care au scala sub 100mm sau mai mica. Nu pot avea o precizie mai buna de 0,5%

la capat de scala. Oricit ar fi acul de subtire si indicatiile vizibile, ca si precizia reglajului de zero.

Nu poti decela corect 0,2mm si nici nu este stabil in timp.

Un aparat de masura cu precizia de 1% este foarte bun pentru orice masuratori practice sau de constructie in electronica.

Este de dorit sa fie electronic, pe voltmetru sa aiba 10MOhmi si pe ampermetru 20-100mOhmi/A 

Aparatele de clasa mult mai buna se folosesc pentru etalonarea altor aparate sau pentru cercetare. Ele trebuiesc anual verificate

la metrologie  pentu certificarea performantelor.

In prospectele de vinzari la unele firme, de ex. pentru multimetrul analogic Simpson, sunt prezentate modele analogice de

+/-0,02%,  dar cind cercetezi prospectul real al firmei este de fapt +/-1,5% pe CC si +/-2,5% pe CA. Teapa de vinzator.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6248-sfat-pt-achizitionarea-unui-esr-metru/#findComment-67001

@cristi_74, printre rindurile scrise de mine, trebuia de inteles ca nu este util pentru condensatorii peste 470uF si nici pentru

condensatorii de valori mai mari. Prin faptul ca este apreciat de Dvs. in mod subiectiv, drept robust, vintage, frumos, durabil,

rusesc nu ii confera de fapt nici o calitate tehnica.

Va dau numai un exemplu din prospect : " ??????? ????????? 50 ? 150kHz. ", Eu inteleg ca este inscriptionat ambiguu

si frecventele de masura sunt 50Hz si 150KHz, dar pe aparat este inscriptionat 50KHz si 150KHz.

Pentru aceasta va provoc si pe Dvs. la urmatoarele:

Cercetati, faceti tabele cu producatori si valori de capacitate si ESR, apoi dati un sfat competent in alegerea unui aparat.

De exemplu, la 1000uF un ESR bun este de 0,1Ohmi si acest aparat il masoara si il apreciaza la limita, neconcludent.

Am spicuit diverse valori de ESR de la diverse firme.

-Condensatorii Panasonic de 1000uF    au rezistenta serie de 0,09Ohm/20grade   si 0,18Ohm la zero grade. Este la limita

-Condensatorii Panasonic de 10.000uF au rezistenta serie de 0,016Ohm/20grade si 0,032Ohm la zero grade. Nu il poate masura

-Condensatorii SAMWHA de 10.000uF au peste 1Hz rezistenta serie de 0,1 Ohmi. Il da drept bun dar este de slaba calitate.

-Condensatorii Vishay de 1000uF au ESR=0,24Ohm intre 100Hz si 100KHz. Aparatul il da drept defect dar firma asa produce

Acesti condensatori  nu pot fi evaluati cu scheme simple de masura.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6248-sfat-pt-achizitionarea-unui-esr-metru/#findComment-67011

Dragilor, nu va mai certati, Evidernt ca aparatul este o gluma la posibilitati si o avere la pret.  Din cate inteleg eu din cele scrise pe cadranul instrumentului valoarea maxima masurabila este de 470uF. :sign_sorry:

Editat de Dan57
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6248-sfat-pt-achizitionarea-unui-esr-metru/#findComment-67012

Propunerea lui @smilex este foarte buna ca si postarile si glumitele lui.

Valoarea rezistentei echivalente serie a unui condensator (ESR) este importanta pentru

functionarea corecta a aparaturii electronice la curenti mari.

Un defect tipic datorita acestei rezistente serie este strapungerea tranzistorilor

finali de balaj orizontal din televizoarele cu tuburi cinescop (CRT)  sau a convertorilor

de putere din unele aparate. Deasemene sunt probleme cu condensatorii de filtraj

sau cu cei in serie cu difuzoarele, din amplificatoarele audio de putere.

Si redresoarele de  putere pot avea performante diminuate datorita cresterii ESR.

Am lansat provocarea din postarea #4, pentru a stringe cu ajutorul userilor,

date despre condensatorii  electrolitici, fabricati de diverse firme.

Acestea n-ar folosi tuturor.

In mai multe topicuri se spune vag ca unii condensatori sunt mult mai buni, altii au performante slabe in timp,

unele firme sunt mai bune si altele nu. Pretul nu reflecta intotdeauna realitatea iar sfaturile

fara acoperire tehnica nu sunt de luat in seama.

Cine stie, poate posta aici firme, tipuri, date si valori de ESR din cataloage sau masuratori.

Cu ajutorul datelor de firma si cu un aparat de masura bun se poate aprecia daca condensatorul

este bun sau daca cresterea ESR este mult in afara datelor fabricantului. Cei mai multi producatori

dau in cataloage curbe si date despre comportarea in timp.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6248-sfat-pt-achizitionarea-unui-esr-metru/#findComment-67019

Multumesc frumos pt. sfaturi si raspuns domnilor.

Inainte de a mai deschide thread-uri vreau sa dau cateva detalii despre mine si cunostintele mele:

pasiunea pt. electronica a inceput de la o varsta relativ frageda (13-14 ani) si am efectuat diferite montaje

dupa revistele tehnium vreo 4-5 ani. Atat de entuziasmat eram incat stateam aproaape in fiecare seara

pana pe la 1-2 noaptea si ma chinuiam sa fac si eu cate ceva. Ei bine aveam si timpul asta pt. ca am crescut

la tara. Dispun de o colectie impresionanta de nr. tehnium iar connex electronic o am completa cat si alte carti.

A trebuit sa renunt in urma cu vreo 13 ani pt. ca urma bac-ul plus ca in paralel mergeam si la un service de 

telefoane mobile iar dupa examen m-am bagat direct pe treaba la un alt service gsm fara sa mai citesc ceva

ori sa fac ceva din pacate.

In momentul de fata stiu sa citesc o schema si sa identific orice componenta si cam ce face fiecare in parte

insa am obs.ca mai mult de 80% din cunostinte pur si simplu disparusera.

In depanarea terminalelor gsm nu este cine stie ce inginerie si atunci cand este nu prea merita bataia de cap

pt. ca nu plateste clientul. Plus ca accentul se pune 80% pe software pt. ca la hardware schimbatul de display

cam este treaba de fetitze. 

Nu stiu ce dracu' m-a apucat de m-a lovit asa puternic dorul de a lucra din nou cu cablaje imprimate, montaje etc.

Mai ales ca unde ma aflu momentan este destul de apreciata meseria asta.

Lucrez in momentul de fata tot in domeniul gsm doar ca aici oamenii sunt si dispusi sa plateasca pt. o interventie

hardware mai deosebita.

Principala idee la mine este sa repar laptop-uri, TV-uri, LCD-uri si cam tot ce tine de electronica inclusiv telefoane.

Asta este si motivul pt. care doream un esr metru intru-cat tin minte ca ma lovisem de problema asta si cineva din

sat care mi-a donat un mavo35, un c435 cat si colectie impresionanta de piese si documentatie mi-a explicat de esr.

Pun astfel de intrebari pt.ca doresc sa fac totul OK de la inceput sa nu ma trezesc pe parcurs ca nu am idee de una

sau de alta ori ca cine stie ce-mi trebuie.

Am avut performante destul de ridicate chiar unice in domeniul gsm probabil pt. ca-mi si place ceea ce fac.

Acum sa revin la topic: domnule @gsabac nu pot realiza momentan un tabel din inconvenientele mentionate mai sus

pt. ca sunt din nou la stadiul de documentare :))

Este cam deviata postarea aceasta insa orice sfaturi sunt binevenite pt. o documentare detaliata.

Toate cele bune!

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6248-sfat-pt-achizitionarea-unui-esr-metru/#findComment-67077

Felicitari pentru pasiunea Dvs. si pentru realizarile obtinute.

Optati pentru studii superioare, daca nu, pentru studii medii si in sfirsit ca autodidact.

Pentru ca sa fii depanator eficient trebuie sa ai cunostinte solide de teorie. In meseria asta

timpul se masoara in bani si nu prea ai posibilitati de a invata adevarata electronica.

Experienta se cistiga rapid la scoala sau prin integrarea intr-un colectiv si lucrul in echipa. 

Nu este necesar sa faceti o cercetare si un tablel, remarc ca sunteti preocupat de adevarata

electronica, asa cum sunt si multi membri ai forumului.

Felicitari si succes in activitate !

@gsabac

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6248-sfat-pt-achizitionarea-unui-esr-metru/#findComment-67097

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock