Sari la conținut

sursa alimentare led

Rudi82

Postări Recomandate

Buna ziua!

Ma puteti ajuta cu o schema sursa de 300v sau si mai jos minim 200v, daca la 300v este prea complicat.

Sursa trebuie sa aiba reglaj curent ,vreau sa-l folosesc pentru alimentarea unui singur led sau mai multe led-uri in serie.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@Rudi82. Cautati cu Google textul,  "power source led schematics" .

Aveti de unde alege scheme de la simplu la complex.

Daca doriti separare de tensiunea retelei, sau tensiunea inalta(300V),

optati pentru o schema cu transformator de retea sau convertor separator.

In acest caz curentul reglabil se obtine cu un generator de curent simplu, cu un transistor, comandat de un potentiometru

Daca alimentati direct din retea, alegeti o schema cu redresare cu punte, filtrare si limitare cu diode zener 10V...24V.

Aceasta configuratie nu produce virfuri de curent care degradeaza led-urile in timp.

In acest caz curentul reglabil se obtine din marimea condensatorului

sau cu un generator de curent simplu, cu un transistor, comandat de un potentiometru.

@gsabac

• Like 1
Link spre comentariu

Ati facut o alegerea buna care este sigura in functionare. Merge bine si 10uF in loc de 220uF.

Nu sunt virfuri de tensiune care sa strice tranzistorul de putere.

Transformatorul poate avea in secundar orice tensiune mai mare de 15V si o putere cit este necesar.

Schema permite alimentarea unui led sau mai multor led-uri cu un curent zice autorul, de 100mA. Cu 3,3Ohmi se obtine 200mA.

Pentru curent variabil, R2 trebuie sa fie de diverse valori, 6,8 -10 - 33 - 100, etc.

Q1 este un reducator de tensiune si toata puterea este disipata pe el. De ex. (300V*0.1A=30W), trebuie radiator.

Pentru a elimina acest inconvenient, scadeti tensiunea din secundar cu diverse prize pe transformator in functie de

numarul de leduri in serie si siruri in paralel.

Este o solutie clasica, sigura, dar nu moderna. 

@gsabac

• Like 1
Link spre comentariu

• 2 weeks later...

A functionat cu led-uri, cu cite, ce fel de led-uri pentru 200mA.

A-ti folosit un transformator separator ca in schema ?

Conexiunile tranzistorului Q2 sunt asa ca pe schema, sunt incurcate intre ele, este si el defect ?

Rezistenta de 3,3Ohmi a fost arsa ?

Ati pus radiator pe mosfet ?

Pozati montajul, poate vedem ce este acolo.

Merge bine si 10uF in loc de 220uF.

Q1 este un reducator de tensiune si toata puterea este disipata pe el. De ex. (300V*0.1A=30W), trebuie radiator.

Montati o rezistenta serie de 100 Ohmi la 5W in serie cu drena, pentru protectie la supracurent.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Numai mosfetu s-a ars ars si cu un led normal de 10mA ,cand am marit curentul s-a ars ledul si mosfetu.Maine pun o poza ,inseamna ca de fiecare data daca se arde mosfetu imi arde si ledu-rile?

Link spre comentariu

Tot la fel ,degeaba am inversat Q2 mosfetu se arde si asa .. atasez poze cu schema dupa ce am facut montaju (deci asa cu Q2 pus invers).Am pus rezistenta de 330ohm in drena ( rez verde de 1W) ,acuma se arde el si mosfetu scapa.

zksa6c.jpg

wiub9j.jpg

14t5zky.jpg

ot3k37.jpg

Link spre comentariu

@Rudi82, ati facut un montaj intr-un timp scurt si l-ati pus la probe. Am verificat circuitul dupa schema

si in afara de acea inversare Colector cu Emitor si rezistenta de 2,7 Ohmi nu am gasit nici o greseala.

Daca zenerul nu este interupt sau de tensiune mult mai mare decit 20V,

daca tranzistorul Q2 este bun si cu beta normal si pus ca in schema originala,

iar mosfetul este de tensiune mai mare de 400V, nu vad de ce curentul nu ar fi stabilizat.

Schema permite alimentarea unui led sau mai multor led-uri cu un curent zice autorul, de 100mA. Cu 3,3Ohmi se obtine 200mA.

Pentru curent variabil, R3 dupa noua schema trebuie sa fie de diverse valori, 6,8 -10 - 33 - 100, etc.

Incercati un curent mai mic prin marirea rezistentei R3, 33 Ohmi pentru 20 mA, 68 Ohmi pentru 10 mA.

Nu inteleg de ce la scrtcircuit sunt probleme.

Succes !

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

la componente in simulator am gasit virtual rated rezistente (care se ard ca si in realitate) ,mosfet rated n-am gasit ,si asa este se arde si o rezistenta de 10W cu un singur led fara sa fac scurtcircuit .Am gasit o modalitate am pus la intrarea in punte un cond de 300nf ,asa este ok (limiteaza 25mA ).

Multumesc mult pentru ajutor ,atase poza in care se vede ca rez R4(500ohm ,10W) se arde.

idss9f.png

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock