Sari la conținut

Postări Recomandate

@Bedruuu95, schimbati diodele redresoare 1N4148 cu 1N4004. Dioda 1N4148 are un curent maxim mediu redresat de 150mA.

Datorita rezistentei serie Rs=16 Ohmi cade tensiunea mare pe ea la 1A. Circa 16V la 1A.

*$
.model D1N4148 D(Is=0.1p Rs=16 CJO=2p Tt=12n Bv=100 Ibv=0.1p)
*  85-??-?? Original library

Dioda 1N4004 are rezistenta serie de Rs=33.89 mOhmi si este buna pentru 1A

*$
.model D1N4004 D(Is=14.11n N=1.984 Rs=33.89m Ikf=94.81 Xti=3 Eg=1.11
+  Cjo=25.89p M=.44 Vj=.3245 Fc=.5 Bv=600 Ibv=10u Tt=5.7u)
*  Motorola

Va creste tensiunea redresata si este bine apoi sa micsorati factorul de cuplaj, astfel incit pe transistorul de putere,

sa fie o diferenta de tensiune, dintre tensiunea redresata si colector de circa 5V.  Acum pe graphic este circa 1V, prea putin.

Cu Add Trace bifati Analog, Voltage, Current

Eliminati tensiunea alternativa din poze.

Orice trasa se poate sterge cu click jos pe denumirea trasei( se inroseste) la culoarea din graphic si clapa Delete.

Adaugati curentul prin rezistenta de sarcina cu Add Trace.

Tranzistorul Q3 este pus cu emitorul in loc de colector.

Condensatorul C2 ce valoare are ?

Pozati graficele si schema mai mare din nou deoarece nu sunt clare denumirile si valorile.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6177-sursa-simpla-de-tensiune-reglabila/page/7/#findComment-65894
Distribuie pe alte site-uri

Am reusit sa am un curent constrant , dar am probleme cu tensiunea . Mie imi trebuie intre 6-12 V . Si nu reusesc nici cum sa o aduc in valorile alea . Am facut ceva modificari la circuit !

Am reusit sa am un curent constrant , dar am probleme cu tensiunea . Mie imi trebuie intre 6-12 V . Si nu reusesc nici cum sa o aduc in valorile alea . Am facut ceva modificari la circuit !

post-35927-0-11101500-1463249969_thumb.jpg

post-35927-0-01862500-1463249981_thumb.jpg

post-35927-0-92075600-1463249990_thumb.jpg

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6177-sursa-simpla-de-tensiune-reglabila/page/7/#findComment-65903

@Bedruuu95. Ati reusit o simulare buna, felicitari.

A disparut condensatorul de iesire de tot, trebuie 100uF, barem 10uF.

Nu reusiti sa scadeti tensiunea, din cauza diodei BZ-135 care are 13.5V. Trebuie un zener de 5.6V, 4.7V sau 3.3V.

Pentru 5.6V rezulta R9=6.8K

Nu inteleg de ce nu gasiti diodele, toti ceilalti la au.

Acum diodele 1N4148 sunt "bombe" pe circuit si nimeni nu va aprecia un asemenea proiect.

Cu Add Trace bifati Analog, Voltage, Current

Orice trasa se poate sterge cu click jos pe denumirea trasei( se inroseste) la culoarea din graphic si clapa Delete.

Pozati graficele toate la un loc, ca mai jos, cu butonul Add Trace. Este cel cu zig-zagul in forma de M.

Tensiunea pe condensatorul de filtraj, C1

Tensiunea stabilizata la iesire

Tensiunea pe zenerul D5

Adaugati si curentul prin rezistenta de sarcina cu Add Trace.

post-24607-0-67002800-1463128996.jpg

Daca nu schimbati diodele redresoare si dioda zener si nu vad aceasta poza, cu scuzele de rigoare, nu stiu ce sa va mai arat.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6177-sursa-simpla-de-tensiune-reglabila/page/7/#findComment-65905

@Bedruuu95. Ati reusit o simulare aproape de finalizare.

Pentru veridicitate, trebuie diagrama ceruta de mine. Tranzistorul are pe el o tensiune de vreo 30 V si trebuie numai 5V.

Daca nu stiti sa o faceti, reduceti factorul de cuplaj pina apare brum pe iesire, apoi cresteti cu 50% sau pina este bine.

Reglati si tensiunea pentru 12V cu potentiometrul spre masa, sa vedeti ce iese.

@gsabac

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6177-sursa-simpla-de-tensiune-reglabila/page/7/#findComment-65908

Va multumesc foarte mult pentru tot ajutorul , in principiu am cam rezolvat cu tot . As vrea totusi sa va rog , daca se poate , principiul pe care s-a dimensionat circuitul , adica cam cum s-ar obtine fiecare valoare in parte . Spre exemplu , cum am obtinut valorile L1 si L1 la transformator , Si care-i rolul fiecarei Componente .

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6177-sursa-simpla-de-tensiune-reglabila/page/7/#findComment-65926

@Bedruuu95. Esti foarte pasionat sau foarte constiincios, insistent si rapid in actiuni.

Ma bucur pentru progresul si succesul tau.

In legatura cu descrierea suportului tehnic al unui proiect nu ma angajez sa il fac,

deoarece trebuie mult timp si concentrare pentru a nu gresi.

Desi am fost asistent universitar si am facut proiecte si sustinut studenti cu proiecte de diploma,

in prezent eu nu fac proiecte si nu pretind niciodata recompense materiale sau banesti de orice fel, pentru ajutorul acordat.

Totusi, citeva considerente am sa le fac pentru dvs. daca postati schema finala, urmind ca sa le completati cu ce cunoastati. 

@gsabac

• Like 1
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6177-sursa-simpla-de-tensiune-reglabila/page/7/#findComment-65928

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock