Sari la conținut

Sursa simpla de tensiune reglabila

Postări Recomandate

Buna ziua ! 

As dori sa apelez si eu la ajutorul dumneavoastra .. 

De curand am inceput sa invat electronica si incerc sa fac o sursa simpla de tensiune , reglabila . Este putin dificil pentru ca ceea ce am gasit pana acum este mai mult decat am eu nevoie . As vrea sa folosesc un redresor , un filtru , un stabilizator cu AO si protectie de scurtcircuit . 

La intrare vreau sa aplic un semnal sinusoidal de 115 V si la iesire as vrea intre 0-30 V si 1A . 

Am inceput sa imi fac schema si daca ati putea sa ma ajutati cu cateva sfaturi v-as fi recunoscatoare ! 

Nu am pus inca protectia la scurtcircuit .

post-35884-0-33389200-1462539354_thumb.png

Editat de Aanna.mn94
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

De ce 115V la intrare?

Nu ai cautat intai scheme cu G pt inspiratie ?

Trebuie sa o iei cu inceputul, schema bloc a unui stabilizator cu amplificator de eroare.

Ex.                http://andrei.clubcisco.ro/cursuri/f/f-sym/2eea/manual/EEA-33.pdf

http://vega.unitbv.ro/~pana/cia.c/Capitolul%208.pdf

Link spre comentariu

Bine ati venit pe forulul Tehnium-Azi.

Ceea ce doriti sa construiti nu este o sursa simpla. Este o sursa complexa, pe care fiecare din noi si-ar dori-o.

Putini amatori pot sa construiasca asa ceva din "prima".

Inteleg ca aparatul va fi pentru reteua de curent alternativ de 115V/50Hz, US.

Am sa incerc sa explic corectiile necesare in schema desenata de dvs:

- in loc de diodele 1N4148 trebuie o punte de 2A si minimum 100V;

- condensatorul C1 va avea o valoare minima de 2200uF/50V;

- R2 este de 4.7K;

- linia D1, D4, C1, R2 trebuie conectata la masa (0);

- R4 se inlocuieste cu un zener de 3.3V;

- Q2N2222 se inlocuieste cu un Darlington cu BD139 si 2N3055 cu radiator cu aripioare de 500 cm patrati;

- se leaga iesirea circuitului operational cu baza tranzistorului serie Darlington;

- alimentarea V- se pune la masa;

- alimentarea V+ de face cu o dioda zener de 33V; 

- se sterg bateriile din schema;

- se sterge masa de la reteaua electrica deoarece este pericol de electrocutare; 

- rezistenta R1 este de fapt o siguranta de 2A;

- se schimba R7=1K, R9=22K, R8=2.7K.

Cu modificarile indicate se obtine un redresor stabilizat simplu, care regleaza tensiunea intre 4V si circa 30V.

Curentul in sarcina poate fi de 1A, dar numai cu radiatorul indicat. Nu are protectie la scurtcircuit.

Transformatorul trebuie sa fie cu 28V alternativ cu sarcina de 1,5A.

Pentru inceput desenati schema asa cum v-am indicat si postati.

Succes !

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Multumesc pentru sfaturi . Am incercat sa le aplic . Am facut o schema dar nu cred ca am aranjat totul foarte bine deoarece nu reusesc sa vizualizez tensiunea de iesire ! 

Atasez mai jos schema . Vreau sa ii aduc si protectie de scurtcircuit prin limitare de curent daca reusesc sa finalizez ce am facut pana acum . 

post-35884-0-99571200-1462556396_thumb.png

• Like 1
Link spre comentariu

Este aproape bine. Vad ca va pricepeti la editat scheme.

Sa continuam cu putinele nereguli ramase:

- R1 si R2 trebuiesc sterse. Valoarea de 10 micro-Ohm este ireala.

- Stergeti masa de la reteaua de 115V;

- Circuitul de alimentare al integratului este asemanator cu R4-D5. Din catodul diodei zener de 33V

se alimenteaza integratul iar anodul este la masa;

- R6 si R7 nu au valori;

- Puntea este pusa gresit, trebuie cu cei doi catozi uniti la plus si cu cei doi anozi uniti la minus, adica trebuie rotita spre stinga;

- Transformatorul nu este editat. Trebuie completat si el cu ce date cere programul.

Succes !

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Am facut modificarile recomandate ! 

Problema poate fi ca eu lucrez in Orcad Pspice astfel stergerea mesei de la reteaua de 115 V furnizeaza erori precum multe altele . Rezistenta R7 este de fapt potentiometru , as fi vrut sa imi pot modifica valoarea tensiunii de iesire in functie de potentiometru . 

Alta mentiune este ca nu am gasit in componentele Orcad pentru Darlington BD139 si am folosit BD135-10 

De asemenea nu are in componente nici punte de diode cu 2A ci doar cu 1A pentru diferite valori de tensiune .

Va multumesc din nou 

post-35884-0-27234800-1462558722_thumb.png

• Like 1
Link spre comentariu

Este mai bine !

V-am redesenat in Paint o schema completa, cu protectie, deoarece modificarile sunt complexe.

Mai comprimati schema spre stinga si aerisiti zona de iesire.

- Puntea este pusa gresit, trebuie cu cei doi catozi uniti, la plus si cu cei doi anozi uniti, la minus,

adica trebuie "flip verticaly";

- Conectati ce componente vi se par mai adecvate.

- Definiti transformatorul ca inductante, numar de spire, factor de cuplaj, raport de transformare, etc.

Pentru un dialog pertinent, comunicati ce pregatire aveti; elev de liceu, student, inginer, technician, etc.

Deasemenea puteti completa la date personale.

Succes la clic?ial? !

@gsabac

post-24607-0-96742800-1462596550_thumb.png

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Sunt studenta in anul 1 la electronica .. Inca invatam chestiile de baza deocamdata . 

Deci am reusit sa fac schema dupa cum ati recomandat dumneavoastra. Am inlocuit anumite componente cu altele care au aceleasi proprietati si se afla si in lista componentelor orcad. Cu puntea ramane dificil pentru ca nu gasesc cu 2A . 

Am incarcat si o poza cu semnalul de iesire , tensiunea. Am setat valorile in asa fel incat sa am la iesire 14-15 V . Insa curentul de iesire este foarte mic .. undeva la 65mA .

Modificand valorile potentiometrului si R10 se poate modifica valoarea tensiunii . 

Cum as putea rezolva problema curentului ? 

post-35884-0-14025400-1462627074_thumb.png

post-35884-0-01075100-1462627077_thumb.png

Editat de Aanna.mn94
Link spre comentariu

cum ai masurat curentul de iesire? ai pus o sarcina la iesire?

de exemplu la tensiune tesiune de iesire 15V calculati cu legea lui Ohm (R=U/I) ce sarcina aveti nevoie pentru un curent de 1A (15 Ohm in cazul de fata) - adaugati in simulator un rezistor de 15 Ohm la iesirea sursei si adaugati o proba de curent in serie. Ca sa faceti testul de stabilizare modificati valoarea resistorului de iesire ( sa zicem in intervalul 10 Ohm - 20 Ohm) si vedeti daca tensiunea de iesire ramane constanta (daca ramane constanta atunci stabilizatorul dvs. de tensiune functioneaza corect)

RR

PS - vedeti ca un simulator puteti definii modelul unei sarcini variablile (adica un rezistor care ia diverse valori in timp) asta va ajuta sa faceti simularea intr-o singura trecere fara ca tot opriti si sa modificati valori.

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

@Aanna.mn84 este aproape bine. Sa continuam cu modificarile necesare.

-generatorul de putere este un Vsin (Veff=115V, F=50Hz, nu un generator de impulsuri)

-Transformatorul l-ati definit ca pentru citiva MHz, nu este bine.

Am calculat pentru dvs. cu GElectronic Synthesis un transformator de retea, primar 115V/ 50Hz, L=17Henry, secundar L=1.32Henry, K=0.9

Are o putere de circa 53 de W si randament de 85%.

-Practic ati renuntat la transformator in favoarea unei surse.

Am facut pe schema modificari finale pentru simulare. Sunt desenate cu rosu.

Am vazut ce cunostinte aveti, succes !

@gsabac

Link spre comentariu

@Aanna.mn84 este aproape bine. Sa continuam cu modificarile necesare.

-generatorul de putere este un Vsin (Veff=115V, F=50Hz, nu un generator de impulsuri)

-Transformatorul l-ati definit ca pentru citiva MHz, nu este bine.

Am calculat pentru dvs. cu GElectronic Synthesis un transformator de retea, primar 115V/ 50Hz, L=17Henry, secundar L=1.32Henry, K=0.9

Are o putere de circa 53 de W si randament de 85%.

-Practic ati renuntat la transformator in favoarea unei surse.

Am facut pe schema modificari finale pentru simulare. Sunt desenate cu rosu.

Am vazut ce cunostinte aveti, succes !

@gsabac

• Like 1
Link spre comentariu

cred ca AO nu e alimentat pe pinul + (plus)  - acolo trebuie o urmata schema d-lui Gsabac. de la #8

din ramura de + (plusul puntii) ai un rezistor in care e in serie cu o diode zenner car emerge la GND, din conexunea celor doua (catodul zenner-ului) alimentezi pinul 8 al AO.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Domnul gsabac , am modificat valorile transformatorului . Cred ca nu ati incarcat imaginea cu modificarile facute . 

Va multumesc foarte mult pentru ajutorul acordat .. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock