Sari la conținut

Fabricile si patronatele europene in romania ... "un sclavagism contemporan"


Postări Recomandate

Sa incepem  cu inceputul , primul meu serviciu a fost in prelucrarea metalelor prin aschiere ( Strunguri,freze CNC ) pentru domeniul automotive  , actualmente lucrez la o alta fabrica , tot acelasi domeniu , tot neamt e patronul , in fine personal gasesc ca totul este o ipocrizie . Se lucreaza mult , extrem de mult , trecand de cele 3 schimburi ( ture ) a cate 8 ore care au fost din totdeauna , e greu dar mai merge , insa sunt saptamani cand se lucreaza cate 12 ore uneori 5 dar alteori chiar si 7 zile , de la ora 6 dimineata la ora 6 seara sau de la ora 6 seara la 6 dimineata , plus sambete si duminici in cele 3 schimburi dar mariri de salariu ... ioc.Esti platit putin pentru lucru mult , iti mai da tichetele de masa ( exceptand sambata si duminica cand nu se dau ) alea te mai ajuta la cumparaturi dar oricum mai dai si bani in plus la supermarket si altele , pe esential ca mancare , facturi , haine la copil , rechizite si fara sa iti dai seama sa dus naibii salariul . Acum sa trec la subiect , sa stiti ca nu neamtul conduce aceste fabrici , el angajeaza directori si manageri romani , acestia angajeaza la randul lor sefii mai "mici" , am observat asta cand vine neamtu' in inspectie , toti directorii pana la cel mai mic "sefut" stau in fundul lor , ni se spune : "Faceti curat , ordine generala si treceti la modul de lucru ca la ei" , in germania" , adica viteza redusa , calitate buna , "dati impresia de profesionalism si seriozitate" . Ca apoi sa ni se spuna "bagati , bagati" , adica productie multa , calitate la CTC buna si expediere la timp ! NU SE POATE ,  multe,bune si la timp . Cea ce ne tot intrebam noi colegii este ,cine este de vina , cine permite asemenea lucruri sa se intample , a cui este vina , oare cat de orbiti de bani sunt directorii si restul sefilor romani , ei sunt cei care conduc , de ce la nemti se poate altfel si la noi nu ? De aici a pornit gluma noastra din sectie sau vestiar " TOTI SCLAVII DE PE PLANTATIE PREZENTI ? !" Trecand insa de glume , am lucrat o perioada la fostul Solectron actualul Flextronics .

O fabrica de asmblare placi electronice , medicale , sisteme inteligente , etc. am fost operator productie , cum sunt si acum , ca nu mai exista muncitor necalificat ci operator productie   , programul era ok 12 ore pe zi si 24 ore liber apoi 12 ore de noapte si 48 ore liber , dar eu fiind prin firma de recrutare am avut un salariu vai si amar . Ei uite si asa nu mai are timp omul sa se ocupe de copil , de pasiuni si hobby-uri , ca doar mama fiului meu a cazut in "vraja" tarii in forma de cizma , a divortat si sa recasatorit , nu mai exista "visul american" ci "visul italian" !

-De aici timp limitat pentru fiul meu , bani pentru un trai modest,noroc cu parintii in cresterea baiatului meu !

-De aici timp limitat pt. electronica si mai ales ... odihna !

Later Edit

Ma intreb oare cat mai rezista romanii , tineretul in special , cat vom mai "inghitii" asemenea vremuri ???

Sa nu mai spun ca daca ai curajul sa iti spui parerea in legatura cu vreun utilaj , dar mai sa comentezi , ti se spune scurt : "Nu-ti convine ? Sunt 10 la poarta care asteapta sa fie in locul tau ! "

Off Topic

Si ca tot suntem pe un forum de electronica , norocul meu ca mi-am cumparat multimetre , capacimetru , doua osciloscoape chinezesti , la 10 Mhz ,  din pacate pe unul a trebuit sa-l vand !Atunci am dat putin peste 500 lei pe ambele , acum e vreo 450 lei unul de nu ma insel . Bani de piese ...  mai putin acum , de acea recuperez de pe placi , cer de la cei carora nu le folosesc , etc.

La final !

Sincer eu nu vad un viitor prea bun pentru tara asta si desi sunt nascut in 1984 banui ca demolarile de fabrici si patronatele (straine au aparut imediat dupa revolutie , cei mai in varsta stiu ! Poate ca nu era grozava viata in comunism dar sigur multe din cele "rele" de acum nu erau...sau poate ma insel !

Numai bine ! :hi:

Editat de Barbos Radu
  • Like 1

Eu personal cred ca problema mare  tineretului in R0 dar si IRL este ca nu prea e instruit si trebuie sa porneasca de jos de tot. Spiritul de afaceri si initiativa sunt lucruri foarte rare in ziua de azi la persoane sub 40 de ani, din lipsa de studii mai ales. Nu conteaza cate osciloscoape ai si cate multimetre ci cat entuziasm si cunostiinte de electronica. Este o nevoie continua de personal calificat in industria de electronica si e greu de gasit. Moi am angajat un tehnician roman la firma si suntem foarte multumiti de el si el de noi, dar a fost greu de gasit, au venit o gramada de habarnisti si puturosi la interviuri (cu niste CV-uri de ziceai ca au facut gradinita la NASA)

RR

Editat de roadrunner
  • Like 1

Parerea mea este ca in multe cazuri, nici patronii, nici angajatii nu constientizeaza ca pana la un punct(remunerarea) au un scop comun si anume sustenabilitatea afacerii, indiferent de domeniu.

Patronii nu realizeaza ca nu se poate obtine performanta cu angajati prost platiti si suprasolicitati, iar angajatii, ca munca de mantuiala si sporadica(atunci cand ,, ii vede sefu` ") poate determina pierderea locului de munca prin falimentul societatii.

Editat de miron1947

 Subscriu la ideile din postarile lui @roadrunner si @ miron1947 si adaug:

 

Datorita folosirii, in multe cazuri, de tehnologii invechite, neproductive, cu

  multa manopera, pentru obtinerea de profit, este necesar un efort mare

  din partea tuturor partilor implicate. In tara sunt putine unitati automatizate

  si robotizate complet, poate chiar deloc.

Productivitatea scazuta datorita neretehnologizarii a dus si la falimentarea

 industriei din tara noastra. Altii produc mai bine, mai ieftin, extrag materii

 prime mai eficient.

Este o concurenta acerba, uneori si neloiala si este "firesc" pentru cei care au

  investit, "la mina a doua", ca sa se munceasca mai mult, ca sa tina pasul

  si sa nu dea faliment.

 

Asa cum arata @miron1947 este un cerc vicios care are un rezultat nesigur.

 

@gsabac

Si eu am lucrat o perioada de timp la o firma in domeniul electronicii unde cam 80% din personal eram fara pregatire de specialitate iar salariile noastre de toata jena.Putinii tehnicieni si ingineri(deci cei cu pregatire de specialitate) castigau ceva mai bine dar si ei erau in mare parte subalterni iar sefii(in sectia unde lucram eu doar sefe) nu numai ca erau in majoritate fara pregatire de specialitate  dar stiau sa dea ordine desi habar nu aveau pe ce lume traiesc.In sectia unde lucram eu era un inginer electronist foarte bun dar tot subaltern  care  intre timp a plecat si el de la aceea firma dar la scurt timp dupa mine deoarece si-a deschis un atelier de reparatii electronice iar cand am aflat acest lucru de la cineva n-am mai putut de bucurie.Nu mai spun ca masinile de asamblat placi electronice erau cu mecanism biela-manivela :giggle:.Multi patroni vor sa investeasca putin si sa castige mult de aceea achizitioneaza asemenea masinarii si angajeaza in majoritate personal fara pregatire.Eu ma gandesc si la pretul masinilor de asamblat performante dar si la salariile cu care trebuie platit personalul cu pregatire doar ce specialist se angajeaza pe un salar de toata jena cand ne gandim cata carte trebuie sa inveti pentru a ajunge specialist in electronica.

  • Like 1

Din pacate in asamblat placi electronce nu sunt multi bani de facut. E o afacere cu profit destul de mic si cu riscuri mari. Noi aici la firma in Irlanda nu asamblam decat ce proiectam noi si nu facem serii mari ca e prea mare bataie de cap pentru prea putin bani. Banii se fac din proiectarea produsului (din ce fac inginerii nu muncitorii) si din partea creativa, la productie costurile sunt fixe, sunt multi care o pot face (vezi Asia) dar la proiectare nu sunt multi pe piata. Majoritatea clientilor nostrii nu vor sa-si riste sa divulge prea mult despre produs pe la o firma printr-o tara mai putin dezvoltata (din Asia) unde nu ai nici un control daca un agajat pleaca cu datele lor de pe server cand isi schimba locul de munca (unii idioti listeaza prin CV-uri ce au copiat de la ultimul angajator - adica ce aduc cu ei la pachet)

RR

Editat de roadrunner

La firma unde am lucrat eu era adusa marfa  iar noi trebuia sa o prelucram.PCB-urile veneau cu cablajul realizat plus componentele electronice deci tot ce aveam de facut era asamblarea iar apoi mentenanta.Deci nu se punea problema de proiectat.Si tatal meu a lucrat inainte la o firma unde se prelucrau componente electronice(in special bobine) si imi spunea ca patronul avea profituri deloc de neglijat in fiecare luna.

  • Like 1

Domnule roadrunner da eu si nu numai eu avem entuziasm cand vine vorba de electronica si da doresc/dorim sa invatam electronica cat mai multa , mai multa decat stim , din pacate am facut doar 2 ani la Politehnica , la facultatea de Automatica si Calculatoare sincer ... teorie cu carul , practica se rezuma la montaje de electronica analogica , un oscilator cu LED-uri sau un mic redresor dar si digitala cu TTL-uri sau CMOS  , motivul renuntarii a fost unul personal . Iar cu serviciul ... ei castiga mult si au cunostinte de management si ... atat , ca din domeniul tehnic "varza de bruxelles" ! Sunt prea multi sefi  , asa cum spunea vorba : "Trei cu mapa,doi cu sapa !" suntem "slugi" la oameni la care se aplica proverbul "Sa te fereasca Dumnezeu de omul sarac ajuns bogat "

 

 

Spiritul de afaceri si initiativa sunt lucruri foarte rare in ziua de azi la persoane sub 40 de ani, din lipsa de studii mai ales

 

Da nu exista , iar chiar de ar exista , chiar si cu studii ( ori prin invatare din mers,ori din pasiune) , cine are curajul sa scoata bani de la banca sa-si riste casa ?

 

Domnule miron1947  la citatul urmator va dau dreptate

 

Patronii nu realizeaza ca nu se poate obtine performanta cu angajati prost platiti si suprasolicitati

 

Cu asta sunt de acord , cu o munca bine platita si mai "aerisita" ar fii ambele parti de acord !

 

Domnule gsabac Sa stiti ca vem masini , din diverse domenii ale productiei industriale , adica CNC - Computerized

Numerical Control - Chiar si de ultima generatie , unde vinde un "specialist" cu "grade" conecteaza laptop-ul si baga acel program dupa care un om trebuie de ex. sa proceseze 800 de bucse in 8 ore ... nu-i usor deloc si mai sunt si muncitori la cativa ani inainte de pensie , imi imaginez oboseala ce o resimt ei !  . Nimeni nu ii agreaza pe sefi , nu pentru ca ar avea salarii mari ci pentru ca se comporta asa cum o fac de obicei ! P.S.- Da mai exista masini de-o varsta cu bunica in fabrici dar mai rar !

 

Ciprian 81 Sunt intr-u totul de acord cu tine , din pacate pentru noi astia nascuti intr-e 1981 respectiv 1984 nu prea mai sunt sanse prea multe , suntem undeva la "limita" dar e greu pentru unii sa inteleaga cea ce traim in romania zilelor noastre si sincer am colegi cu facultate in sectie si sunt muncitori necalificati , scuze... operator productie si pana la urma nime' nu mai da doi bani pe studii !

 

Numai bine :hi:

Editat de Barbos Radu
  • Like 1
am colegi cu facultate in sectie si sunt muncitori necalificati

 

si ce stiu baietii astia sa faca? in ce sunt calificati ? ca m-ai facut curios

RR

 

unde vinde un "specialist" cu "grade" conecteaza laptop-ul si baga acel program dupa care un om trebuie de ex. sa proceseze 800 de bucse in 8 ore

 

asta-i dilema muncitorului tampit, de ce ala cu laptop castiga de 10 ori cat el cand de fapt e asa simplu ce face el cu laptop-ul.

- hai sa-ti spun ce am facut ieri ca "specialist" cu "grade". Avem nevoie de niste piese la una din masinile din sectie. Am rugat un tehnician sa-mi masoare niste cote acolo ca sa pot concepe piesa (ca lipseste cu totul si banuim cum arata) - am facut un desen 3D intr-un program de proiectare mecanica, am generat fisierele 2D (DXF) pe care le-am convertit in fisiere CNC (NC) pentru CNC-ul pe care l-am costruit tot noi (ca hobby) - am taiat piesele din acetal (se mai numeste si Delrin, un termoplastic dur) ca sa vedem cum se potrivesc pe masina. Acum pentru ca stim ca se potivesc o sa dam fisierele la un atelier ca sa le faca din otel.

O gramada de treaba care muncitorul ala "destept" din hala nu a vazut-o. el a vazut numai cum vine unul cu un laptop si transfera fisierul si in mintea lui e ceva de genul : pot sa fac si eu, ca e simplu.

Editat de roadrunner

si ce stiu baietii astia sa faca? in ce sunt calificati ? ca m-ai facut curios

RR

 

Diverse domenii , umane sau tehnologice , de exemplu mecanica sau ... electrotehnica chiar si va asigur ca sunt buni in cea ce au studiat, nu doar in teorie ci si in practica , ii cunosc si in afara fabricii ,  dar "stupul de viespi e format" ei nu mai au nevoie de "outsiders" , dumneavoastra sunteti probabil in irlanda de mult timp si , cu tot respectul , probabil nu stiti cum se joaca "cartile" in tara in timp ce vorbim ! O tara pedepsita de idioti , care nu au nici urma de morala cand vine vorba de tineret si nu numai .... ca "dee sunt boss" , nu ma doare pe mine de EI" ,-BOSS=BOU in limba latina- ! ce ne ofera tara , cum iti poti expune cunostinte cand pentru a te angajeaza iti cer experienta de minim xyz ani , pile sau cunostinte , etc. si da sunt multi ingineri de "2 lei" veniti prin sistemul "nepotism" si "pilire ... cu pile romanesti"  ! Apropo dumneavoastra stiti ca la timisoara studentii au facut un mic miting pentru a se face mai multa practica si mai putina teorie  ? !

Numai bine ! :hi:

Editat de Barbos Radu

D-l roadrunner, exista si posibilitatea ca un om calificat sa se angajeze pe un post sub nivelul lui de pregatire, daca nu gaseste altceva pentru suparavietuire.

Va dau un exemplu, un solist de la Teatrul de opereta din Bucuresti, a ramas in SUA prin anii 70` si a trebuit sa lucreze ca sofer de taxi.

  • Like 1

Eu am auzit ca firmele din Timisoara in IT si electronica ii platesc pe absolventii facultatilor de Automatica si Calculatoare respectiv Electronica si Telecomunicatii cu salarii foarte bune.Acuma recent declarau pe un post local niste absolventi ai respectivelor facultati ca n-ar avea pentru ce sa plece la munca in strainate daca este vorba de castig.

 

 am facut doar 2 ani la Politehnica , la facultatea de Automatica si Calculatoare  

 

Daca iti place electronica de ce n-ai ales Electronica si Telecomunicatii?Mi se pare mai frumoasa.

  • Like 1
Apropo dumneavoastra stiti ca la timisoara studentii au facut un mic miting pentru a se face mai multa practica si mai putina teorie  ? !

 

scuza-ma, asta-i o tampenie. Pai cine-i opreste sa invete pe cont propriu? Crezi ca daca se duc si cer access la un laborator din universitate o sa-i goneasca cineva.? Astea-s tampenii. Sunt in contact cu Universitatile din Ro si cu universitari (fost colegi) si treaba sta taman invers, vin din liceu cu matematica fizica slaba, nu au nici o dorinta de invata, zero entuziasm si zero talent. Eu personal am invatat sa programez acasa pe un Comodore 64 la varsta de 16 ani. La 23 de ani mi-am facut firma de productie (anul doi de facultate). Nu va opreste nimeni sa invatati, asta e o scuza a tineretului studios.

RR

 

Inginerii buni sunt bine platiti in Romania, acum doua saptamani m-am intalnit in Dublin cu cativa care lucreaza pentru Microchip si erau foarte mutumiti de viata. La fel am intalnit prin Intel aici in IRL ingineri Romani care lucreaza pentru Wind River (in Galati) si erau bine platiti, dar stiu meserie nu gluma.

Editat de roadrunner
asta-i dilema muncitorului tampit,
 
 

Da sa stiti ca suntem muncitori tampiti ! Cata munca fizica depune un patron/director/inginer in comparatie cu noi astia cu "dilema muncitorului tampit" ? !

 

scuza-ma, asta-i o tampenie.

 

Inginerii buni sunt bine platiti in Romania,

 

De ce este o tampenie , ca baga teorie pana se "gata creta" si practica aproape deloc ... oare chiar credeti ca la timisoara poti sa mergi in laborator cand vrei tu ? !

 

Evident ca-s bine platiti .... toti sunt ... clar .... dar de aia , cei care fac munca si care aduc banul nu spune nimeni nimic  ? !

 

P.S - Aici am incheiat subiectul,doresc sa il rog pe domnul Donpetru sa inchida topicul caci ma "lupt cu morile de vant"

 

O seara buna ! :hi:

Editat de Barbos Radu

ia-o invers:

 

Tu poti sa faci munca unui patron/director/inginer ?

daca poti e simplu: fa-te patron/director/inginer.

e foarte simplu sa stai si sa judeci de pe marigine, multi ingineri au fost muncitori si tehnicieni (altii hobby-isti) daca creazi ca e asa simplu nimeni nu te opreste sa faci si tu exact ce au facut ei, fi tu ala cu laptop-ul (mie mi-a luat 30 de ani poate tie iti ia mai putin)

RR

 

Mi-e mi-ar fi jena sa vorbesc despre "patronatele europene" - cam ce sti tu despre patronatele europene? e ca si cand ai mers cu taxiul si te pricepi la industria de autoturisme.

Editat de roadrunner

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock