Sari la conținut

Dezlipire si lipire componente smd in mod usor,cu scule uzuale !

Postări Recomandate

Apoi am gasit cum sa lipim componente smd , condensatoare si rezistoare !

Mai jos e demonstrat cum sa lipim circuite integrate , nu e obligatoriu sa avem ACEA statie de lipit , dar avem nevoie de un varf ca cel din videoclip si sa avem alcool izopropilic la indemana !

Editat de Barbos Radu
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

E buna ideea , chiar super ! Dar fugitivo , la o depanare rapida merge si ce am postat eu banuiesc nu ? Tu ce metode folosesti  , cea postata de tine ? P.S. - Cum bagi acel cod pt. a aparea direct videoclipul ? :sign_offtopic:

Toate cele bune Ciprian ! :hi:

Editat de Barbos Radu
  • Like 1
Link spre comentariu

aia nu e pasta flux - ci e pasta de lipit care e facuta din granule de aliaj cu un liant cu rol dublu, decapant si liant vascos.

pasta se poate aplica prin dipensare (seringa manuala sau comandata cu aer comprimat) sau cu ajutorul unui sablon (ca la serigrafie)

exista si paste flux (sau flux sub forma de gel sau lichid) care se foloseste la prefatirea placilor inainte de lipire sau se adauga in baile de cositor ale masinilor de lipit cu val de costitor. Flux = decapant.

aerul cald se poate aplica local sau se poate introduce toata placa intr-un cuptor.

procedeul de topire si resolidificare se numeste "reflow" (in traducere re-curgere)

RR

Editat de roadrunner
  • Like 1
Link spre comentariu

E buna ideea , chiar super ! Dar fugitivo , la o depanare rapida merge si ce am postat eu banuiesc nu ? Tu ce metode folosesti  , cea postata de tine ? P.S. - Cum bagi acel cod pt. a aparea direct videoclipul ? :sign_offtopic:

Toate cele bune Ciprian ! :hi:

Eu deocamdata n-am lucrat cu SMD-uri si nu imi este rusine sa recunosc deoarece am intalnit electronisti cu pregatire si experienta care le evita deoarece li se pare o treaba foarte migaloasa.Intr-o zi as vrea sa incerc si asta mai ales ca acuma vreo ora am cercetat o placa electronica plina de condensatori si rezistente SMD cat furnicile si ma gandesc ca pentru a lucra cu asa ceva iti trebuie o camera video speciala sau un microscop dar mai ales un monitor pe care sa urmaresti ceea ce faci.

In ceea ce priveste postarea directa a videoclipurilor la mine cel putin nu este nevoie sa bag niciun cod ci doar accesez videoclipul iar apoi il copiez si il postez.

aia nu e pasta flux - ci e pasta de lipit care e facuta din granule de aliaj cu un liant cu rol dublu, decapant si liant vascos.

Multumesc pentru observatie caci am si editat dupa cum se poate observa.

Editat de Ciprian 81
  • Like 1
Link spre comentariu

Sa pun si o poza cu placa electronica despre care am pomenit in postarea anterioara.Nu stiu daca din poza o sa va dati seama cat de mici sunt acele SMD-uri caci nici cu lupa(care nu este una speciala) n-am prea reusit sa descifrez ce scrie pe acele rezistente.Nu cred ca se va putea descifra mare lucru nici din poza caci mai mare de asa nu mi s-a permis sa postez.

post-35101-0-75646500-1459957842_thumb.jpg

Editat de Ciprian 81
Link spre comentariu

@ciprian 81, a-?i prezentat un circuit cu componente mici.

Pentru construc?ii ?n regim de amator se folosesc componente

de marimi convenabile, SOT23, 1206, 0805 ?i 0603, care sunt

?i accesibile la v?nzare, la furnizorii de componente.

Acestea se pot asambla cu un ciocan de lipit cu v?rf de 1,5mm ?i

fludor de 1mm, cu temperatura de topire de 180 de grade Celsius.

Temperatura v?rfului nu trebuie s? dep??easc? 250 de grade ?i timpul

de lipire s? fie de maximum 5 secunde.

Dac? tot vorbim de at?ta timp de componente SMD, lansez o provocare.

S? proiect?m la scara 1:1 un circuit simplu cu componente SMD ?i

conven?ionale. De exemplu un preamplificator audio.

Succes !

Link spre comentariu

@ciprian 81, a-?i prezentat un circuit cu componente mici.

Mici?Minuscule.Dupa cum am precizat,nici cu lupa nu am putut descifra prea bine ce scria pe acele rezistente.Am facut si poze in format mai mare unde se putea descifra ce scrie pe acele rezistente dar n-am putut sa postez aici asa poze mari deoarece se pare ca nu permite regulamentul.

Link spre comentariu

Dac? tot post?m de at?ta timp despre componente SMD, lansez o provocare,

tuturor acelora care doresc s? lucreze cu acest tip de componente.

S? proiect?m la scara 1:1 un circuit simplu cu componente SMD ?i

conven?ionale. De exemplu un preamplificator audio.

preu_05.jpg

Toate componentele sunt SMD. Circuitul operational, de?i ?n schem? este TL082P, se

poate utiliza unul SMD.

Pentru construc?ii ?n regim de amator se folosesc componente

de marimi convenabile, SOIC8, SOT23, 1206, 0805 ?i 0603, care sunt

?i accesibile la v?nzare, la furnizorii de componente.

Fiecare poate folosi orice metod? sau orice program de proiectare, dar componentele s?

fie montate pe suprafa?? ?i la scar?. Nu este nevoie de planul de amplasare a componentelor

sau de mascare pentru foto-rezist sau solder-mask. Ceva simplu pentru ?nceput ca s? v?

familiariza?i cu traseele (route) cu pastilele (pad) ?i componentele, dar ?i cu g?uriile cu treceri metalizate (vias)

Succes la proiectat sau ?nv??at !

@gsabac

Link spre comentariu

Ceva simplu pentru ?nceput ca s? v?

familiariza?i cu traseele (route) cu pastilele (pad) ?i componentele, dar ?i cu g?uriile cu treceri metalizate (vias)

Pana acum nimeni nu ma lamurit prea bine cum se pot face treceri metalizate home made.

Link spre comentariu

Pana acum nimeni nu ma lamurit prea bine cum se pot face treceri metalizate home made.

Pentru trecerile metalizate, home made exista o presa speciala si niste capse de dimensiuni foarte mici care se introduc in trecerile respective si se capseaza. Procedeul este relativ usor dar componentele sunt enorm de scumpe si nu prea se gasesc pe la noi ci trebuiesc aduse din strainatate. Pretul este prohibit pentru cei mai multi dintre amatori si nu se merita. Exista si un procedeu chimic dar este folosit mai mult industrial, vezi firmele de facut cablaje din tara gen PCBOARD.

Vezi aici: "https://www.megauk.com/through_hole_rivets.php"

Editat de Dan57
Link spre comentariu

Pana acum nimeni nu ma lamurit prea bine cum se pot face treceri metalizate home made

Pentru o divaga?ie este o ?ntrebare bun?.

Dac? tot post?m de at?ta timp despre componente SMD, lansez o provocare,

tuturor acelora care doresc s? lucreze cu acest tip de componente.

Vezi topic #13.

Provocarea era s? ne familiariz?m cu proiectarea SMD ?i chiar s? proiect?m ceva.

Eu mai am post?ri cu proiectarea ?n tehnologia cu componente SMD.

Nu este vorba de treceri metalizate ?n regim de homemade ci de realizarea

unor conexiuni prin g?uri cu s?rm? de cupru cositorit? pe ambele p?r?i.

Pentru conexiuni f?r? importan?? se pot folosi diametere mici iar pentru

transferul de c?ldur? ?i conexiune electric?, s?rme mai groase sau chiar nituri din

s?rm? de cupru ?n baterii ca ?n postarea urm?toare:

http://www.tehnium-azi.ro/topic/5971-designul-circuitelor-pcb-cu-componente-smd-?n-aplica?ii-de-rf-?i-nu-numai/

@gsabac

Spor la proiectare !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock