Sari la conținut

Sunt asa bune circuitele integrate de tip amplificator de putere ?


Postări Recomandate

De ce am deschis acest topic ? Deoarece as dori sa discutam aici ce e "bun" si ce e "rau" la circuitele integrate de tip A.A.F. , personal am observat ca pe masura ce creste puterea debitata in sarcina,creste si temperatura si evident distorsiunila,ma gandesc ca pe acea suprafata atata de mica cum este acel cip sunt zeci de componente,toate etajele specifice unui A.A.F. . Ganditi-va ca un A.A.F. cu componente discrete are totusi o suprafata mare , pe cand la un cip toate etajele sunt ingramadite acolo si in loc sa se incalzeasca prefinalii si finalii,se incalzeste si etajul de intrare,amplificatorul de tensiune si restul si se incalzesc nu gluma . Care credeti ca ar fi consecintele acestui fapt. Ce tip de A.A.F. considerati ca e mai bun,cu circuit integrat sau cu componente discrete si de ce  ?

Numai bine ! :hi:

Editat de Barbos Radu

Faptul ca mai multe componente electronice se afla in aceeasi capsula iar temperatura de functionare a uneia influenteaza comportarea celorlalte, da, acest lucru este un dezavantaj cand ne referim la asazisa tehnologie monolitica, pentru ca in cazul unui amplificator audio, privind structura functionala a lui, in speta etajele componente, aici exista o insularizare in ceea ce priveste influentarea temperaturii unor componente. E bine ca sa avem un cuplaj termic mai bun in cazul, spre exemplu, a unui generator de curent constant pe etajul de intrare, fara a fi influentat de temperatura etajului final. In cazul circuitelor integrate de genul TDA, aceasta "amestecare de temperaturii" a fost foarte atent calculata de proiectanti, dar chiar si in aceste conditii, etajele functionale ale amplificatorului sunt limitate in performante, pentru ca folosirea circuitelor integrate ca amplificatoare de putere a fost gandita in primul sa fie folosita in cadrul unor sisteme audio care sa fie usor de depanat si fara prea mari pretentii audiofile.

Personal, etajele finale cu TDA-uri sau alte circuite integrate conexe, se folosesc atunci cand conteaza mai mult banul si mai putin cum suna sistemul. Daca totusi ne permitem sa crestem bugetul ar trebui sa focalizam atentia catre o solutie numai cu componente discrete.

 

OFF-TOPIC: Nu are rost sa deschid un topic separat dar in ultimul timp nu prea am fost activ in forum din cauza ca am fost ocupat cu mutarea intr-un nou apartament (ANL). Nu e vorba numai de mutarea in sine ci si de amenajarea apartamentului cu tot ce este necesar, asta pe langa jobul curent. Luna asta intentionez sa finalizez acest proces si dupa aceea o sa reiau proiectele pe care le-am oprit, inclusiv testarea acelui nou AS15201 s.a.m.d. 

Domnule donpetru eu personal va dau dreptate,aici intervine costul A.A.F. si nu calitatea acestuia,daca ne dorim unul cu performante superioare cel cu componente discrete este cel pe care ar trebui sa-l alegem. Caci una e cand vorbim de un amplifictor operational sau preamplificator audio ori corector de ton cu circuit integrat si alta e cand vorbim de putere si calitate !

Offtopic : Va urez bafta,putere si "forta" de munca in cea ce aveti de indeplinit !

Numai bine ! :hi:

Ma gandeam sa masuram performantele si sa "ascultam" un tda7294 cu radiatorul propus de producator si apoi sa dublam suprafat acestuia (a radiatorului) si sa observam daca sunt schimbari . Cred ca am sa incerc curand sa vad ce rezulta !

Numai bine ! :hi:

Editat de Barbos Radu

TDA 7294 este un integrat foarte cunoscut si popular  dar cu TDA 7250 a construit cineva ceva pana acum?Am auzit  ca este foarte performant.

 

Nu am construit cu 7250 , merita incercat dar nu cred ca problema termica interioara ce afecteza toate etajele aferente unui a.a.f. e rezolvata , asta ma "roade" sa aflu !

Editat de Barbos Radu

Deci sa inteleg ca este numai reclama de el?Si apropo de pauza in semnalul muzical pentru mine altceva care sa ma enerveze mai tare atunci cand ascult muzica nu exista.

As fi oarecum curios  sa vad/aud cum se manifesta la dvs. aceasta problema caci la mine cand se tot intrerupe melodia la interval de cateva secunde si nu reusesc sa rezolv aceasta problema imi vine sa sparg tot.

Daca domnul flomar ar face un video sa vedem si noi problema aceasta cu intrerupere sunet ar fi interesant ! Asta m-ar face cu mult mai mult sa imi "inrautatesc" parerea despre circuitele integrate tip a.a.f. !N

Numai bine ! :hi:

Editat de Barbos Radu

TDA7250?

Am cautat si eu pe net acest chip, e cam vechi si scos de pe piata.nu cred ca se merita sa ti pierzi timpul cu el.

lm1875

lm4780

Lm3886, 3875 

tda7293 7294

astea sunt cateva dintre acele chip uri care merita incercate.

Eu personal n am incercat decat cele din gama lm, sunt foarte bune,

toata gama de protectii, sunet foarte placut.

Promit ca am sa-i trimit la donPetru un kit cu lm3886.

El are posibilitatea sa l compare cu tda7293.

o zi buna

  • Like 1
  • 3 weeks later...

UPDATE

Am incercat toate TDA-urile de la TDA 2005 la TDA 2050 , problemele cu ele sa dovedit a fi raspunsul prost la frecventele joase , pe masura ce creste volumul , capsula se incalzeste iar predominante sunt mediile si inaltele in defavoarea celor joase . Personal cred ca datele din fisa fiecarui TDA... sunt date pentru circuitul intern al capsulei , deoarece din momentul in care adaugam componentele R.C. ( Rezistori si condensatoare ) toate se schimba dramatic ! Deoarece aplicarea acelor piese R.C. apare o reactie negativa , filtre antioscilante , controlul castigului (amplificarii)  de exemplu la alimentare asimetrica +V ... 0V  la TDA 2030 sa analizam componentele externe

R1 si R2 - Sunt componente ale castigului (amplificarii in bucla deschisa) Daca  R1  Este > 150K?  atunci creste amplificarea , daca este <150K?

scade amplificarea . Daca R2 este mai mare decat 4,7K? descreste amplificarea , daca e mai mare creste amplificarea .

scade amplificarea R3 este atasat la intrarea neinversoare si are valoarea de 100K? daca este >100K? scade impedanta la intrare dar daca este <100K? atunci creste impedanta la intrare .

R4 are valoarea de 1? si stabilizeaza frecventa , dar daca este >1? apare pericolul de oscilatii , la frecvente inalte pe sarcini inductive , desi difuzorul in mod normal are atat componente  R  cat si L , daca il iei la "puricat" are si ceva componenta C  

Continuam cu  Ra  si Rb  care are valoare de 100K? si are functia de bias a intrarii neinversoare si acolo trebuie o tensiune de 1/2 din tensiunea de alimentare pentru a functiona corect caci daca e mai mica valoarea creste consumul !

C1 este acolo pentru cuplarea cu sursa de semnal si decuplarea sursei de curent continuu ....daca este >1uF creste pragul frecventei de taiere de joasa frecventa .  C2  de 22uF din nou decupleaza componenta se curent continuu din intrarea inversoare , la fel daca e mai mare creste frecventa de taiere la joase . 

C2 100uF si C3 100nF sunt filtre pentru bara de alimentare +V , daca au valoare mai mica apare pericol de oscilatii cica !

C7 impreuna cu R4 formeaza circuitul de tip filtru boucherot C7 are valoarea de 0,22uF daca are valoare mai mare

de 0,22uF creste riscul de oscilatii si evident .... defecte . C8 este condensatorul de cuplare cu sarcina si are , de la ei , valoarea de 2000uF acesta daca <2000uF scade banda de frecventa , daca e >2000uF calculul acestui condensator se face cu formula ( vezi in imagine )

Poate va intrebati de ce am insirat toate acestea , simplu . Pentru a dovedi ca producatorii de circuite integrate nu ne dau schema dar dau o gramada de date despre ce poate face , ce "magii" aduce acest integrat , cum suna el , etc. dar cand ne tranesc aceste date nu ne spun (de cele mai multe ori ) ce se inampla atunci cand adaugi componentele R.C. externe ,daca ne da schema nu e neaparat buna  cred ca ati vazut , fara ca eu sa indic ca avem de-a face (FARA INDOIALA) cu o reactie negativa clasica , deoarece aceste integrate audio tip amplificator de putere , are pana la urma principii de functionare ale amplificatoarelor operationale , daca ma insel sa ma corectati , de ex. amplificarea (castigul) in bucla inchisa se calculeaza (R5 / R6) +1 deci identic cu amplificatoarele operationale . Asadar nimic din ce specifica producatorii de TDA-uri nu are de-a face cu realitatea montajului practic ! Am uitat de diodele D1 si D2 acestea sunt pentru protectie , simplu ! Ei arunca date ca de ex.

 

The TDA2030 is a monolithic integrated circuit in
Pentawatt? package, intended for use as a low
frequency class AB amplifier. Typically it provides
14W output power (d = 0.5%) at 14V/4W; at ? 14V
or 28V, the guaranteed output power is 12W on a
4W load and 8W on a 8W (DIN45500).
The TDA2030 provides high output current and has
very low harmonic and cross-over distortion.
Further the device incorporates an original (and
patented) short circuit protection system comprising
an arrangement for automatically limiting the
dissipated power so as to keep the working point
of the output transistors within their safe operating
area. A conventional thermal shut-down system is
also included

 

Daca am gresit cu afirmatiile mele , pot fi contrazis , deoarece datele sunt tot de la producatori , altii au incercat sa imbunatateasca montajul practic dar fara prea multe rezultate "supersonice" , in plus ne mai "jignesc" cu forma si marimile radiatorului lor , vezi in imagine , asta avand in vedere rezistenta termica de jonctiune 3 ?C/W

Sa nu mai zic ce distorsiuni THD si TID ne baga pe gat si asta la puteri mari , concluzia mea ! Abureala tehnica , deoarece este undeva la nivelul entry level , cu distorsiuni mari si ... "canicula" pe masura ce creste temperatura , asadar conteaza foarte , dar foarte mult configuratia R.C. externa !

Numai bine ! :hi:

Editare ulterioara - Scuze pentru unele eventuale greseli si inca ceva , radiatorul trebuie dublat ca dimensiuni altfel e .... urat !

 

Alta Editare - Eu am pus  4700uF  in loc de 2000uF si abia a scazut f recventa joasa , "bassul" cu greu sub 40 Hz ... undeva la 35 ... 30 Hz

post-34503-0-84509400-1462027284_thumb.jpg

post-34503-0-56853400-1462027295.jpg

post-34503-0-49638600-1462029079_thumb.jpg

Editat de Barbos Radu
  • Like 1

@Barbos Radu, ati facut o recapitulare perfecta pentru TDA2030. Totusi la vremea lui a fost un circuit foarte apreciat, 

 ca si TDA2020, etc. Cu radiatoarele nu avem ce face, sunt la impuse.

 

Circuitul TDA7250, este mult mai pretentios si mai usor degradabil la suprasarcina. Astfel se modifica pragurile

 de intrare in functiune a protectiei, care este si programata sa dureze prea mult in timp.Nici nu se poate interveni

 la rezistentele de protectie, deoarece caderea de tensiune de pe ele este utilizata si pentru un reglajul automat al bias-ului.

Nu am gasit referinte pentru aceasta modificare, sau pentru marirea valorilor pentru condensatorii pusi in paralel cu ele.

 

Circuitul TDA7294 si el este cu problemele lui, mai ales de fiabilitate. Si schema data de producator pentru montajul in

 punte este cu probleme la frecvente inalte, datorita defazajului mare dintre cele doua amplificatoare. Practic este necesar

 pentru conformitate, un etaj defazor la intrarea celor doua circuite.

 

@gsabac

Editat de gsabac

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock