Sari la conținut

Intrebare punte mediana transformator

Postări Recomandate

Salut,

Se intampla un fenomen care mie mi se pare ciudat pentru ca nu il inteleg cu un transformator. Ideea este urmatoarea : este specificat ca are 2x30V in secundar, dar fara punte mediana, si eu doresc sa ii fac punte. In mod normal, stiu ca leg doua fire care au diferenta de potential 0 intre ele si aia e. Dar la acest traf nu se intampla asa. Iata masuratorile inainte sa leg :

4 fire -> albastru1-alb1-albastru2-alb2

Intre albastru1 si alb1 am evident 30 V, la fel si intre albastru2 si alb2. Intre albastre am 0V si nici continuitate, intre albe am 0V si nici continuitate.

Problema : intre albastru1 si alb2 si intre albastru2 si alb1 am tot 30V !!! Desi este evident ca sunt 2 bobine diferite, fara nici o legatura.

Spuneti-mi va rog cum este posibil asa ceva , si ce fire trebuie sa leg (daca se poate face ) pentru puntea mediana.

Multumesc !

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6130-intrebare-punte-mediana-transformator/
Distribuie pe alte site-uri

Multumesc, voi face asta. Dar as vrea sa stiu totusi daca imi poate explica cineva fenomentul de a avea 2 terminale cu rezistenta infinit intre ele, de la bobine separate, cu diferenta de potential. Cum se intampla asa ceva ?

Edit : A mers, am 60V la capete , dar tot sunt foarte curios cum legand doua fire cu potential intre ele nu fac artificii

Editat de Ravenash
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6130-intrebare-punte-mediana-transformator/#findComment-64939

Pentru testarea unui transformator se folosesc aparate speciale care masoara rezistenta de

izolatie la tensiuni mari. Masurarea cu un ohmetru la tensiuni mici este numai informativa

si nu da indicatii complete despre izolatia transformatorului.

Tensiunea reziduala masurata de dumneavoastra, depinde de frecventa si tensiunea

dintre cele doua bobine si de reteaua de 220V  si de firele de legatura si corpul persoanei,

daca este in contact cu ele, si de modul de constructiv al transformatorului, etc.

Fenomenul se datoreaza trecerii curentului alternativ, intre  infasurari,

datorita capacitatii electrice dintre ele. Zeci sau sute de pF.

Mai intra in calcul si multe alte capacitati si marimi constructive interne ale transformatorului.

Aceasta tensiune masurata, apare pe un voltmetru cu impedanta mare de intrare, deci cu un

curent foarte mic de intrare. Poate aparatul folosit are 10MOhmi poate 1MOhm.

Condensatorii au o impedanta interna, in modul, ce se calculeaza cu relatia:

| Z| = 1/(2*Pi*frecventa*C)

In cazul nostru pentru 100pF,  Z=1/(2*3,14*50* 0,000.000.000.1) = 31,8MOhmi

Prin reteaua complexa de condensatori din interiorul transformatorului intre primar si secundare

si secundarele intre ele trece un mic curent, pe care il masurati. El este de ordinal microamperilor,

deci nu face "foc de artificii".

La 50 Hz acest fenomen este foarte slab, dar la un convertor ce lucreaza la 100KHz cu

fronturi de 50nS, se poate ajunge la virfuri de curent de zeci de mA, intre primar si secundare,

sau intre secundare.

Tips &Tricks, ?n ghilimele.

Curentul continuu nu trece prin condensator, deoarece se izbe?te de pl?ci. Curentul alternativ

trece, deoarece este sinuos ?i ocoleste pl?cile.

Succes la folosirea transformatorului !

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6130-intrebare-punte-mediana-transformator/#findComment-64943

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock