Sari la conținut

Ajutor constructie osciloscop pentru tubul catodic Telefunken D9-10GH

Postări Recomandate

Am inceput proiectarea pcb-ului , apoi il scot la imprimanta si il copiez pe pcb cu hartie de calc dupa ce am curatat (smirgheluit , curatat , finisat , degresat )folia de cupru,ma apuc de treaba ,dau cu markerul si ii "fac o baie" in clorura feerica,gauresc,lipesc componentele,

Poate la final o sa postati si cateva poze cu montajul.Bafta la mesterit!!!

• Like 1

La to?i furnizorii de componente sunt trimeri de 14x14 mm. Ace?tia au ax deta?abil, lung de circa 25mm..

Aici sunt rezisten?ele trimer,  http://www.conexelectronic.ro/produse.php?id=133  de toate valorile, 1,20lei buc.

Aici sunt axele de plastic,  http://www.conexelectronic.ro/produs.php?id=46074 , alege?i   AX SEM.MARE 25 mm - NEGRU, 0,35lei buc.

Ace?tia sau al?i potentiometri, se comand? cu tije prelungitoare de plastic, ce se potrivesc cu butoanele de pe panoul frontal.

Poten?iometrii R5 ?i R7 se monteaz? distan?a?i la circa 3mm de orice piese sau trasee, conectate la tensiune joas?. 

?n ata?ament este o poz? complet? cu poten?iometri monta?i vertical pe circuit ?i una care sugereaz? montarea orizontal?.

Va multumesc de ajutor,credeam ca sunt potentiometrii normali,de panou nu semireglabili !

Poate la final o sa postati si cateva poze cu montajul.Bafta la mesterit!!!

Am sa postez insa va dura ceva timp !

Editat de Barbos Radu

Pute?i monta orice potentiometri lineari, a?a cum am postat la #16, ?n fraza urmatoare:

"Ace?tia sau al?i potentiometri, se comand? cu tije prelungitoare de plastic, ce se potrivesc cu butoanele de pe panoul frontal".

Deci, pe desenul de circuit se remarc? 4 poten?iometri normali, pentru circuit. ?n spatele conexiunilor sunt cite 2 pastille mari, de montaj.

Placa se monteaz? ?n a?a fel, ?nc?t axele izolatoare s? fie direc?ionate spre panoul frontal.

Varianta cu potentiometri trimer este mult mai ieftin?, circa 6 lei.

Succes !.

• Like 2

Treaba merge , incet , dar merge ... timpul este limitat cand ai copil la scoala ! Ca tot scriu aici as vrea sa stiti ca folosesc si componente recuperate de pe placi sau aletele mai vechi , recuperate sau....primite , dupa o atenta verificare evident ! si ca tot sunt aici si vorbesc de componente recuperate , am sa fac si un mic Offtopic :

Caut piese vechi,diode si tranzistori cu germaniu sau siliciu , circuite integrate vechi,  liniare  sau logice   rezistoare ,condesatoare polarizate  sau nepolarizate , bobine , placi electronice recuperate din radio , tv si altele , cam orice e vechi si pe care nu le mai folositi sau pe care le-ati recuperat si va sunt de prisos , sunt dispus sa va scap de ele sub forma de "donatie" !

Numai bine !

P.S. - In curand voi reveni cu primele poze ale primelor etape din constructia osciloscopului !

Din pacate astazi ma lasat multimetrul meu , sa dus , a "decedat"  ! :down:  Asa ca nu am cum sa mai sortez piese R.C.  .... soarta . Voi lua o pauza cautand sa fac altceva la viitorul osciloscop ! O problema care ma framanta suna cam asa ... de unde sa fac rost de acea "foita" de metal cu care sa "imbrac" tubul catodic ? 

Numai bine ! :hi:

Editat de Barbos Radu

de unde sa fac rost de acea "foita" de metal cu care sa "imbrac" tubul catodic 

Sunt convins ca va poate ajuta colegul @gsabac care  este dr. in osciloscoape din cate observ.Tocmai am descoperit un topic deschis de dansul in legatura cu realizarea unui osciloscop CRT care sincer sa fiu imi da fiori.  http://www.tehnium-azi.ro/topic/6036-gelectronic-500-mhz-homemade-oscilloscope-crt-d13-450gh/

Editat de Ciprian 81
  • Like 1

O problema care ma framanta suna cam asa ... de unde sa fac rost de acea "foita" de metal cu care sa "imbrac" tubul catodic ? 

Materialul folosit pentru ecranarea tuburilor CRT de osciloscop este MuMetal .

Se g?se?te sub form? de folii autoadezive, dar este foarte scump.

http://www.audioalchemy.ro/amplif/caseacc/casesacc.htm

Panou de ecranare Ultraperm

Panou autoadeziv din MuMetal (80% Nichel) foarte eficace ?n reducerea interferen?elor

EMI/RFI induse ?n echipamentele sensibile hi-fi.

Pentru ecranat transformatoare.

Dimensiuni: 315 mm x 195 mm x 0.15 mm.

Compozi?ie: 80.3% Nichel, 4.6% Molibden, 14.3% O?el.

Pre?: 26.50 ?/Buc

La commanda din Rom?nia:

http://www.teleprecision-mts.ro/panouri-ecranare-magnetica-magnoshield.php

Se poate comanda ?i de pe Ebay.

Acest material pierde calit??ile magnetice la ?ndoituri ?n unghi, lovituri sau la sudur?,

de aceea trebuie un proiect special de construc?ie.

Eu nu mai am tabl? de uMetal. Pentru ?nceput construi?i un simplu cilindru

de fier moale de 1mm, far? bavuri, cu diametrul de 40mm ?i pozi?ionati tubul CRT

cu material spongios gen polistiren extrudat. Conecta?i ecranul la mas?.  

Succes !.

• Like 1

Pentru ?nceput construi?i un simplu cilindru

de fier moale de 1mm, far? bavuri, cu diametrul de 40mm ?i pozi?ionati tubul CRT

cu material spongios gen polistiren extrudat. Conecta?i ecranul la mas?.  

Succes !.

Atunci sa inteleg ca acel cilindru , de 1 mm grosime,fara bavuri cu diametrul de 40 mm poate lua locul unui material de tip umetal de care spuneati ? Iar tubul catodic il intoduc in el si il "nivelez" cu polistiren !

P.s. - Cum se face notarea pinilor tubului  ,partea cu "pinii catre mine" , de la stanga la dreapta  , ca la tubul tv ?

Numai bine !

Editat de Barbos Radu

....tubul cu pinii spre dvs. cu cheia in jos...primul din stanga cheii este nr. 1

Cititi in sens orar.

http://www.duncanamps.com/tdslpe/pinout.gif

Editat de miron1947
  • Like 1

Ave?i indica?ii bune ?i foarte exacte din partea tuturor.

?n postarea #11, unde este schema de principiu a polariz?rii tubului CRT, pe desen este prezentat?

numerotarea pinilor cu vedere dinspre ei. Pe schem? scrie clar, "pins view", f?r? comentarii.

Ce mai analiz?m la acest post ?i mai ales ce construim ?

Succes !.

• Like 1

Ave?i indica?ii bune ?i foarte exacte din partea tuturor.

?n postarea #11, unde este schema de principiu a polariz?rii tubului CRT, pe desen este prezentat?

numerotarea pinilor cu vedere dinspre ei. Pe schem? scrie clar, "pins view", f?r? comentarii.

Ce mai analiz?m la acest post ?i mai ales ce construim ?

Succes !.

Da aveti dreptate...nu mai analizam nimic ! Voi mai reveni asupra acestui proiect cu ... poze ... in curand !

Am inceput lucrul la marele meu proiect caci....e mare insa nu ma voi lasa pana ce nu il voi termina...timpul limitat si baietelul meu ma fac sa ma misc mai incet. Inainte de toate mi-am promis mie ca il voi termina si asa va fi , v-am promis dumneavoastra stimati colegi ca voi posta fotografii din timpul lucrului ... pas cu pas , cat de curand asa voi face ... terminand pe "bucatele" ... eu cred ca nu timpul in care termini un montaj conteaza ci pasiunea,dorinta si ... incapatanarea sunt calea oricat de mult s-ar chinui unii sa iti spuna ca nu va merge , daca vrei atunci poti .... depinde NUMAI DE NOI , nu degeaba spune proverbul "Cu rabdarea treci si marea ! "

Editat de Barbos Radu

eu cred ca nu timpul in care termini un montaj conteaza ci pasiunea,dorinta si ... incapatanarea sunt calea oricat de mult s-ar chinui unii sa iti spuna ca nu va merge , daca vrei atunci poti .... depinde NUMAI DE NOI , nu degeaba spune proverbul "Cu rabdarea treci si marea ! "

Grabiti-va incet si ve-ti avea doar de castigat.Electronica este un domeniu pe cat de interesant pe atata de frumos dar in care nu se poate fara rabdare si meticulozitate.Succes in continuare cu proiectul si abia astept sa postati fotografii cu acesta.

• Like 1

Grabiti-va incet si ve-ti avea doar de castigat.Electronica este un domeniu pe cat de interesant pe atata de frumos dar in care nu se poate fara rabdare si meticulozitate.Succes in continuare cu proiectul si abia astept sa postati fotografii cu acesta.

Aveti mare dreptate , asa mi-am si propus ... mai bine mai tarziu decat niciodata !

O seara buna ! :hi:

• Like 1
  • 2 weeks later...

Tin sa va anunt ca am avansat si ca ... avasez cu proiectul meu , cu jutorul primit de la domnul gsabac si cu sfaturile primite anterior, incet...foarte incet dar sigur.Eu plantez rezistorii , condesatorii,diodele apoi tranzistori sau integrate , cum fac de obicei cu orice montaj . Sper sa gat odata partea asta de inceput caci sigur vor mai veni multe altele legate de osciloscop ! Cand e gata pun poza !

Editat de Barbos Radu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock