Sari la conținut

Ajutor constructie osciloscop pentru tubul catodic Telefunken D9-10GH

Barbos Radu

Postări Recomandate

Ieri am intrat in posesia unui tub catodic de tipul   Telefunken D9-10GH  http://www.sm5cbw.se/tubes/htm/d9-10gh.htmchiar daca scrie pe el Siemens am fost asigurat ca e Telefunken , si as dori constructia unui osciloscop,el are dimensiuni foarte mici dupa cum se obesrva atat pe link cat si in fotografia incarcata,pe mine ma intereseaza doar modulul de  alimentare cat si modulul de comanda , restul mai vad eu ! Daca are cineva idei si doreste sa le impartaseasca aici as ramane recunoscator . Domnul gsabach este cel care mi-a dat acest superb tub si ii multumesc pe aceasta cale ! Va multumesc in avans ! :hi:

post-34503-0-85892300-1457166169_thumb.jpg

Editat de Barbos Radu
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Deci sa inteleg ca doriti sa realizati un osciloscop home made?Daca n-am inteles bine corectatima dar daca am inteles bine,asa amator cum sunt in domeniul electronicii stiu ca un asemenea AMC este foarte greu  de realizat acasa.Deci  asta este ceva care ma depaseste  dar puteti afla detalii despre asa ceva cautand cu google.

https://www.google.ro/?gws_rd=cr&ei=1bHaVsT5Iau26ASAmqzYBw#q=osciloscop+homemade

• Like 1
Link spre comentariu

Unii spun ca mai bine cumperi unul(evident ca nu ma refer la  acelea care costa o caruta de bani) deoarece ai toate sansele sa iesi mai ieftin decat daca il realizezi insa daca este realizat de tine ai o satisfactie.Si apoi pentru ca functionarea lui sa fie sigura,cel care il realizeaza trebuie sa fie un electronist foarte priceput(parerea mea) caci un osciloscop nu este o sursa de tensiune sau o statie de lipit.

• Like 1
Link spre comentariu

?ntr-adev?r este greu dar nu imposibil  , da poate unul digital e mai simplu de realizat insa e si partea de programare la care sunt ... :sign_offtopic:  , pe cand unul analogic ,cu multa munca si atentie, poate functiona si poate aduce satisfatii .... amatoricesti , altfel cum am mai fii amatori de "senzatii tari" , cea ce trebuie insa sa dau de cap este sursa de alimentare si blocul de comanda pentru tub , astea sunt mai grele caci cu restul ma descurc ! Am osciloscop , cel din link-ul urmator http://www.mivarom.ro/catalog/product_info.php/osciloscop-10mhz-st16a-p-4270l-am cumparat cand costa 250 de lei , dar ma incapatanez sa construiesc unul ! Orice idee sau ajutor sunt binevenite , cu goole nu prea merge caci fiecare tub are alta modalitate de alimentare si comanda !

Numai bine ! :hi:

Link spre comentariu

cu goole nu prea merge caci fiecare tub are alta modalitate de alimentare si comanda !

Da dar puteti gasi pe cineva care se pricepe la osciloscoape si a realizat asa ceva pana acum.

Editat de donpetru
Fara link-uri catre forumuri concurente
Link spre comentariu

Da insa sa stiti ca fiecare tub catodic in parte are are alte tipuri de alimentare si comanda , cel putin asa cred , insa cea prezentata pe forumul vecin e cu "lampi" iar eu nu am !

Editat de Barbos Radu
Link spre comentariu

@Barbos Radu, trebuie sa recunoastem ca in conditiile actuale nu prea se mai merita constructia unui osciloscop cu tuburi, care, gandeste-te ca la urma urmei va trebui calibrat (comparativ cu ce? cu un alt osciloscop bun din comert pe care ori il imprumuti de la cineva, ori il cumperi ! ). Deci, pe partea asta de AMC-uri la nivel de hobby rezultatele nu prea pot fi conform asteptarilor iar in acest caz, ca ne place, ca nu ne place sa o spunem, mai bine achizitionam un osciloscop digital din comertul chinezesc la vreo 300-400USD, care are niste facilitati si este destul de bine calibrat, mult peste un osciloscop clasic cu tub. Ba mai mult, in cazul unor firme de profil electronic este mult mai apreciat dezvoltarea unui proiect hobby care sa imite un osciloscop digital cu toate facilitatile lui, dar abordarea unui asemenea proiect electronic, trebuie sa recunoastem, nu este chiar un montaj simplu pe parte audio, dar cu ceva perseverenta si cunostinte se poate realiza.

Asadar, desi suntem intr-un forum de hobby electronica si sustin constructiile electronice de tot felul, traim niste vremuri cand nu prea se merita reprodus orice aparat electronic asa cum era candva.

• Like 1
Link spre comentariu

@flomar a dat cea mai buna sursa de inpiratie, revistele

Tehnium 7,8,9 din 1984. Am studiat si eu proiectul si cred

ca este foarte bun, ca mecanica si electronica.

Intotdeauna am incurajat si am ajutat pe oricine a dorit sa

construiasca  ceva, care ii face placere. Este o conduita

pe care trebuie sa o avem cu totii. 

Nu am gasit ca ar fi cineva care a construit un osciloscop

digital homemade cu frecventa reala mai mare de citiva MHz

si aceasta cu eforturi materiale, de timp, de cunostinte

si financiare.

La 20Mhz frecventa de esantionare, abia se vede o

sinusoida deformata de 5MHz. Sunt de vinzare

osciloscoape de toate calibrele si preturile.

Pretul minim pentru un chit, este 140 lei pentru 20KHz.

In regim de homemade cu greu se pot construi osciloscoape digitale

cu rata de esantionare de 50MHz, pentru vizualizarea acceptabila

a semnalelor de circa 10MHz, dar pretul convertorilor ADC este foarte mare.

De exemplu ADS2807 Texas Instruments, DUAL,

12-BIT, 50MHZ SAMPLING ANALOG-TO-DIGITAL CONVERTER

costa intre 120$ si 160$ iar Philips TDA8703 8biti, 40 MHz,

un canal 5$ la 7$.

Pe internet sunt multe realizari de osciloscoape homemade cu acest ADC,

de exemplu la adresa:http://mujweb.cz/elecon/pcoscilloscope/pcoscilloscope.html

este un aparat finalizat. Pe site-ul: http://www.redrok.com/sampscope.htm 

este prezentat un adaptor sampling homemade de 1GHz.

In general in regim de homemade se construiesc osciloscoape

cu microcomputere tip ATmega, Pic, etc, dar care au banda de frecvente

de ordinul KHz-lor sau chiar zecilor de KHz, uneori mai mare.

Acestea se vind si sub forma de kituri cu preturi de 100-400 lei impreuna

cu softul specific, sau chiar gata asamblate.

Orientativ pentru constructia unui osciloscop trebuiesc in principal:

tubul, un ecran pentru el din fier moale cilindric, de 1mm, comutatorul de intrare,

mufa BNC, comutatorul bazei de timp si cam urmatoarele componente:

- pentru banda de 100 KHz, 8-10 tranzistori sau 3-4 tuburi

- pina la 10 MHz, 15-20 tranzistori obisnuiti si citeva circuite integrate

- peste 50 MHz, 30-50 tranzistori de inalta frecventa si 4-6 circuite integrate

Cea mai importanta parte este alimentarea si comenzile tubului CRT. Daca a-ti

reusit aceasta parte, puteti folosi orice schema de pe internet, mai simpla sau

mai complicate. Sunt nenumarate.

In continuare va prezint o schema de polarizare a tubului CRT de tipul D9-10GH. Cu aceste este posibil

sa se realizeze un osciloscop de 100 MHz.

CRT-D9-10GH.jpg

Schema este completa. Contine si circuitele de stingere a cursei inverse.

Comenzile sunt: stralucire, focalizare, astigmatism, rotatie trasa.

Succes !

• Like 1
Link spre comentariu

Domnule Donpetru Va multumesc pentru sincera parere expusa,am un osciloscop "china" cumparat de pe link-ul de mai sus care acum cativa ani era 250 lei acum fiind undeva la 400 lei, "merge" pana undeva pe la 10 Mhz , e bun pentru audio.Da poate e geu de abordat si construi,etalonat,dar e o nevoie personala de a ma intrece pe mine insami cu un asemenea proiect si cred ca voi reusi.

Domnule Flomar  va multumesc pentru pontul cu acele numere din Tehnium,cat si pentru alaturarea la "forumul vecin" am fost si acolo insa am intalnit multa grandomanie,mult "vorbit de sus" si altele asemenea lucruri care nu trebuiau sa existe plus ca eu am fost "prin zona" inca de la inceputul Tehnium azi , fiind un forum si un portal de suflet pentru mine !

Domnule gsabac nu-mi pot decat exprima multumirea fata de ajutorul aratat , pentru sprijinul "fizic" si moral primit din partea dumneavoastra , am sa ma apuc sa fac cele expuse mai sus zilele astea !

Toate cele bune tuturor ! :hi:

Link spre comentariu

Domnule Flomar  va multumesc pentru pontul cu acele numere din Tehnium,cat si pentru alaturarea la "forumul vecin" am fost si acolo insa am intalnit multa grandomanie,mult "vorbit de sus" si altele asemenea lucruri care nu trebuiau sa existe plus ca eu am fost "prin zona" inca de la inceputul Tehnium azi , fiind un forum si un portal de suflet pentru mine !

Poate va redirectionat si d-nul Flomar pe forumul vecin dar nu in acest topic(cel putin deocamdata) daca nu ma insel.Si apropo de forumul vecin exista mult adevar in ceea ce ati scris despre unii useri de acolo dar nu trebuie pus totul la suflet caci atunci unde ajungem?Oricum multa bafta cu realizarea osciloscopului!

• Like 1
Link spre comentariu

Si apropo de forumul vecin exista mult adevar in ceea ce ati scris despre unii useri de acolo dar nu trebuie pus totul la suflet caci atunci unde ajungem?Oricum multa bafta cu realizarea osciloscopului!

Da am gresit , dumneavoastra m-ati redirectionat acolo pe forumul vecin imi cer scuze !  Si da aveti dreptate nu ar trebui toul pus la suflet ! Va multumesc pentru incurajarile de care ati dat dovaa in incapatanarea mea de a construi un osciloscop analogic !

O seara buna va doresc ! :hi:

Editat de Barbos Radu
  • Like 1
Link spre comentariu

Am inceput proiectarea pcb-ului , apoi il scot la imprimanta si il copiez pe pcb cu hartie de calc dupa ce am curatat (smirgheluit , curatat , finisat , degresat )folia de cupru,ma apuc de treaba ,dau cu markerul si ii "fac o baie" in clorura feerica,gauresc,lipesc componentele,etc. Am cateva intrebari domnule gsabac si anume : Pot realiza toata schema pe un singur pcb dublu stratificat fara probleme sau trebuie o placa cu un singur strat si construit pe module  ? Doar potentiometrii de stralucire si focalizare trebuiesc izolati , caci eu vreau sa ii izolez si pe ceilalti  ? ! In sensul izolatiei ma refer la lipsa contactului cu carcasa si evident "butonul rotativ" izolat pe care il voi monta . O ultima intrebare suna cam asa : Daca de pe carcasa potentiometrii sunt conectati la pcb prin cabluri (fire litate izolate) e vreo problema ! Va multumesc !

Numai bine ! :hi:

Editat de Barbos Radu
Link spre comentariu

La to?i furnizorii de componente sunt trimeri de 14x14 mm. Ace?tia au ax deta?abil, lung de circa 25mm..

Aici sunt rezisten?ele trimer,  http://www.conexelectronic.ro/produse.php?id=133  de toate valorile, 1,20lei buc.

Aici sunt axele de plastic,  http://www.conexelectronic.ro/produs.php?id=46074 , alege?i   AX SEM.MARE 25 mm - NEGRU, 0,35lei buc.

Ace?tia sau al?i potentiometri, se comand? cu tije prelungitoare de plastic, ce se potrivesc cu butoanele de pe panoul frontal.

Poten?iometrii R5 ?i R7 se monteaz? distan?a?i la circa 3mm de orice piese sau trasee, conectate la tensiune joas?. 

?n ata?ament este o poz? complet? cu poten?iometri monta?i vertical pe circuit ?i una care sugereaz? montarea orizontal?.

post-24607-0-35370700-1457548495_thumb.jpg

post-24607-0-87031900-1457548509_thumb.jpg

• Like 2
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock