Sari la conținut

Sfat in realizarea unui amplificator pt subwoofer

dymakys

Postări Recomandate

Bine v-am regasit in primul rand. Dupa cum spune si titlul topicului as dori sa realizez un mic amplificator pt un subwoofer (mai exact un difuzor care ar vrea sa fie pt asa ceva, un model de la SAL BXC 2020 , nu prea am gasit detalii despre el si vreau sa mentionez ca difuzorul e primit de la cineva pe degeaba). Daca se poate as dori un amplificator care sa poata sa fie alimentat la un traf de 2X17 Vca(recuperat) cca. 4-4,5A. Mentionez ca as dori pe baza de integrat sa fie amplificatorul, daca nu o sa incerc pe altceva(tranzistori sau ceva asemanator).

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Tda7294 e prea puternic pt difuzorul pe care il am (SAL BXC2020). "Pm /Pn : 80/50 W f: 50 - 5.000 Hz SPL1 w/1 m: 89 dB bobina: 1inch, 4 straturi baza: ALU greutate magnet: 20 Oz" cam asta am gasit despre el. Stiu ca nu e cine stie ce mare difuzor dar incerc cu asta momentan.

Link spre comentariu

Asa cum a precizat   @Robert22," cel mai simplu de realizat pe baza de integrat ar fi cu tda7294"

Difuzorul SAL BXC 2020, montat intr-o boxa corespunzatoare este foarte bun pentru pretul sau, 42 lei.
Despre circuitul TDA7294, a-ti afirmat in postarea #3, domnule @dymakys:
"Tda7294 e prea puternic pt difuzorul pe care il am (SAL BXC2020)".
Afirmatia nu este adevarata,  deoarece circuitul integrat este foarte flexibil. Alimentat cu diverse tensiuni
de alimentare, ofera la iesire puteri garantate de producator, ca in graficele de mai jos.

Pentru tensiunea livrata de transformatorul prezentat, redresati cam +/- 16V in sarcina, si atunci puterea
  rezultata din grafice, desenata de mine cu rosu, este de de circa 35W. Este aproape ce va trebuie.

Sunt multe postari in legatura cu acest circuit pe forum.

Succes !

post-24607-0-39368900-1456495616_thumb.jpg

Link spre comentariu

Afirmatia nu este adevarata,  deoarece circuitul integrat este foarte flexibil. Alimentat cu diverse tensiuni
de alimentare,

Foarte corect, dar nu numai prin aplicarea unor tensiuni de alimentare mai mici se poate reduce puterea la iesire, acest integrat avand configuratie de amplificator diferential, i se poate aplca o reactie negativa mai puternica(pinul 2, R3 in schema fisei de catalog) pentru reducerea puterii de iesire.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Domnule @miron1947 cred c? a-?i afirmat gre?it : " i se poate aplica o reac?ie negativ? mai puternic?

(pinul 2, R3 ?n schema fi?ei de catalog) pentru reducerea puterii de ie?ire.

Reactia negativ? mai puternic? mic?oreaz? amplificarea ?i ?mbunata?e?te ?i alte performan?e, dar

nu are rol ?n mic?orarea puterii maxime de ie?ire, la un amplificator audio. Dac? este prea mare

?i nu se realizeaz? o compensare adecvat? pentru ea, amplificatorul poate autooscila.

Are loc urm?torul proces, la cre?terea reac?iei negative:

Scade nivelul, dar dac? sursa de semnal cre?te, puterea cre?te la loc ?i mai departe se ajunge la

puterea maxim?, poate pu?in mai mare. Puterea maxima, este dat? de tensiunea de alimentare,

impedan?a sarcinii active ?i eventualele limit?ri de current ?i tensiune ale protec?iilor.

Dac? amplificatorul are circuite "bootstrap", puterea este mai mare, la aceea?i tensiune de alimentare ?i sarcin?.

Dac? amplificatorul este prea puternic pentru difuzoarele disponibile, se poate ad?uga ?n serie cu ele

o rezisten?? serie de valoare ?i putere corespunz?toare.

Succes !

Link spre comentariu

Totusi, sa luam o situatie extrema, cu pinul 2 conectat direct fara rezistenta, nu devine repetor si in acest caz, ce tensiune de semnal trebuie sa fie la intrare pentru obtine puterea maxima?

Din reactia negativa se conditioneaza amplificarea, deci pentru acelasi nivel de semnal, puterea disponibila la iesire scade datorita micsorarii excursiei de tensiune pe sarcina.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

personal am folosit schema din datasheet-ul integratului realizand montaje montate in difuzoare active,pe cablaj am montat un semireglabil la intrarea amplificatorului de unde am redus din semnalul de intrare in functie de difuzoare.

Link spre comentariu

Am inteles acum , nu este nici o problema daca folosesc acest integrat TDA7294 impreuna cu transformatorul de 2X17Vca 4-4,5A. Pentru mai multa siguranta o sa montez si un semireglabil sau potentiometru la intrare. Inca o rugaminte si anume: poate sa-mi faca cineva intr-un program specializat cablajul?(partea pe care o sa o scot la imprimanta)

Link spre comentariu

Pentru un amplificator stereo, adaptat de dv. la tensiunile avute, se poate folosi site-ul:

http://xtronic.org/circuit/amplifier/power-amplifier-circuit-tda7294-bridge-stereo/

Circuitele sunt prezentate pe larg, site-ul are un PDF, care se poate descarca, cu detalii la scara pentru circuitul stereo.

Singura problema ramine dimensiunea componentelor avute. Este si o lista de material in PDF.

Succes !

Link spre comentariu

Singura problema ramine dimensiunea componentelor avute. 

Corect si eu incep cu achizitionarea pieselor deoarece fie pozitia terminalelor(axial sau radial) poate diferii pentru aceiasi valoare electrica, fie dimensiunile lor.

P.S.

Daca nu aveti iesire de semnal speciala pentru bas central(subwoofer), aveti nevoie de un sumator cu filtru trece jos.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock