Sari la conținut

Detectorul de unde gravitationale a dat rezultate

cavit

Postări Recomandate

Rezultatele pozitive obtinute cu detectorul de unde graviatationale arata ca atit teoria care a prevazut existenta acestora cat si designul propus pentru acest detector sunt valabile.

Fenomenul care generaza unde gravitationale suficient de putrnice pentru a fi detectate este contopirea a doua gauri negre.

Asta are implicatie si in coliziunea caii lactee cu andromeda, gaurile negre centrale se vor orbita reciproc si datorita frinarii produsa de materia din jur pana la urma s-ar putea contopi asta daca impactul initial al galaxiilor nu le va arunca departe una de alta in asa incat se vor indeparta tot mai mult.

Din discutiile care le,am avut cu ani in urma cu un profesor de matematica specializat in vibratii de la facultatea de mecanica din Timisoara am inteles ca vibratiile de tip transvesal cum sunt cele electromagnetice sunt de tip interfacial cum sunt undele transversale de tip valuri la interfata dintre apa si aer cand arunci o piatra,  e posibil ca aceste unde travesale sa fie generate la intrefata dintre doua dimensiuni foarte diferite ale spatiului un soi de anizotropism intern.

Diferenta intre undele longitudinale care se propaga in plin mediu izotrop si cele transversale intrefaciale este ca primele au viteza mai mare, asfel nu viteza luminii ci viteza undelor gravitationale ar fi limita de viteza in univers.

Acum pentru exemplul clasic al undelor acustice unda tranversala are vectorul de unda perpendicular pe directia de propagare, pentru asta trebuie sa existe o forta care interactioneaza cu vibratia, acest gen de forte apar la interfete, intru-n mediu omogen o unda tranvesala devine longitudinala pe masura  ce se propaga, vectorul de unda se aliniaza cu directia de propagare deorece nu exista vreo forta orientata pependicular pe directia de propagare si viteza de propagare creste.

practic unda transversala poate fi generata doar la o interfata si se propaga in acea interfata in timp ce in plin mediu izotrop se propaga unde longitdinale,

Exemplul clasic e o bara elastica.

In interior se propaga unde longitudinale si la suprafata ei, unde tranversale mai lente,

Cine lucreaza cu ultrasunete si ghiduri acustice cunoaste bine fenomenul.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Undele gravitationale desigur exista, deoarece si fortele gravitationale exista.

Ele sunt percepute de catre o masa, ca forte de atractie variabile, extreme de mici aproape nedetectabile in prezent.

Desigur o descoperire asa de interesanta este legata si de multe presupuneri filozofice si matematice ca:

-  existenta gaurilor negre,

-  existenta spatiilor paralele, a planurilor spatiale paralele,

-  existenta bing-bang-ului,

-  existent expansiunii sau compresiei universului, etc.

Anumite proprietati ale materiei ma intriga in mod deosebit:

- de ce toate particulele elementare sunt identice,

- de ce aceste particule au character dual de unda si corpuscul,

- ce sunt sarcinile electrice si de unde apar,

- cum pot aparea fotoni si particule din vid

- care este lantul transformarii particulelor elementare in energie, etc.

In spatiul accesibil masuratorilor, cimpul electromagnetic  in mediu izotrop are componente electrice si magnetice perpendiculare.

In vid, aceste unde se propaga , deoarece "vidul" este un mediu real, dens, cu proprietati, nu ceva gol.

Undele de suprafata din mediile cunoscute au viteze de propagare mai mici sau egale cu viteza de propagare in mediu.

Undele gravitationale recent masurate, presupun ca au fost decelate datorita observarii optice sau electromagnetice a gaurilor negre 

in dublet ce s-au contopit. Daca este asa, viteza de propagare a acestor unde este egala cu viteza luminii, deoarece au sosit simultan.

Numai bine !

Link spre comentariu

Am de ceva vreme impesia ca vidul e un mediu de propagare ca un fel de cristal lichid asemanator apei si mai mult decat atit poate fi cavitat de vibratii foarte intense, de exemplu cu un puls laser de mare intensitate creind un canal cu un altfel de mediu de propagare prin care lumina se propaga mai rapid, experimentele cu viteze superluminice, practic vibratia isi croeste drum cu forta canalul acesta e limitat deoarece ca in orice proces de cavitatie mediul absoarbe energia vibratiei, fenomenul asta la scara cuantica sta la baza generarii de perechi practic energia fotonului e absorbita de mediul de propagare si sunt generate entitati noi, perechi particula antiparticula, prin anihilarea perechii se genereaza ia un foton asta arata ca vidul are o structura discreta la nivele foarte mici, dar fenomenul de cavitare la scara macro se insoteste bine inteles si de fenomenul cuantic al generarii de perechi, aplicarea unui astfel de puls laser hiperintens genereaza colateral si perechi.

Exista o ecuatie simpla din fizica care explica caracterul dual unde particule, viteza de faza  inmultita cu viteza de grup este viteza luminii la patrat, babeste asta inseamna ca fotonii sunt cuante vibratorii fara discontinuitati asociate ale vidului, viteza de grup fiind egala cu viteza de faza fiind viteza luminii, pentru exemplul cel mai simplu al perechii pozitron electron viteza de grup e mai mica decat viteza luminii particulele deplasidu-se mai incet ca viteza luminii dar viteza de faza e mai mare asta sta la baza microscoapelor electronice sau pozitronice care au rezolutii mai mari ca cele optice.

Practic pariculele sunt discontinuitati vibratorii de tip armonic.

In legatura cu caracterul transversal al vibratiilor electromagnetice sugerati ca dispunera perpendiculara campurilor electric si magnetic generaza o forta perpendiculara pe directia de propagare care orienteaza vectorul de unda in acest fel.

Pentru mine poate insemna si altceva, vidul are o anizotropie la scara foarte mica latenta care este revelata de aceste vibratii elecctromagnetice asta deoerce planul de polarizare poate fi rotit dar pe distante lungi comparativ cu lungimea de unda, anizotropia se manifesta la dimensiunea lungimii de unda.

in legatura cu detectorul de unde gravitationale designul sau este bazat pe deformarea spatiului de aceste unde si are o constructie de tip diferential este un detector direct.

Intradevar viteza acestora poate fi mai mare sau egala cu viteza luminii dar acest lucru poate fi precizat doar in coroborare cu experimente simultane cu detectoare de neutrino care pot fi emisi simultan cu undele gravitationale din o anumita sursa, asta deoarece radiatia luminoasa emisa initial e ecranata de materia densa din jur. sau cu observatii ale modularii luminii altor surse de catre undele gravitationale simultan.

Posibil ca aceste observatii simultane sa se fi facut, dar dureaza pana cand datele sunt coroborate.

pot fi analizate simultan mai multe surse de lumina la distante diferite in asa fel se poate obtine o estimare rapida.

Totusi aceste distorsiuni sunt greu obsevabile,  sunt totusi sanse sa fie extrase din zgomotul de fond cunoscand frecventa acelor unde gravitationale detectate cu detectorul direct, pot fi aplicate tehnici elaborate de filtrare, dar asta dureaza.

Undele gravitationele pot fi obsevate si indirect cu telescoape optice, lumina unor alte surse poate fi modulata de de deformarile spatiului produse de undele gravitationale.

Acest post se refera in principal la experimentul reusit cu detectorul de unde gravitationale care este unul direct.

Editat de cavit
Link spre comentariu

Tip si Trix:

Se pare ca undele gravitationale sunt mai putin misterioase decit undele telepatice.

Pentru cei interesati de postare, am considerat ca este necesar sa facem un review la zi cu informatii generale.

Conferinta de presa a avut loc in 12 februarie 2016 si s-a publicat imediat in reviste de stiinta.

Postarea este este o spicuire dupa articolul din revista PHYSICAL REVIEW LETTERS.

Pe 14 septembrie 2015  dou? detectoare  gravita?ionale cuplate la un interferometru cu unde laser au observat

?n acela?i timp un semnal gravita?ional ca un semnal tranzitoriu cu durata de 0,45 secunde. Ele au fost construite

in Hanford Washington, WA (H1) si Livingston, Louisiana, LA (L1).

interfer.png

Semnalul receptionat, are un baleaj de frecventa intre 35Hz si 250 Hz,

cu un virf de val- gravita?ional de 1,0 x 10 -21. Se potrive?te cu forma de und? prezisa de teoria relativit??ii generale pentru

o pereche de g?uri negre ce evolueaza in spirala ?i din fuziunea lor a rezultat o gaura neagr? unic?.

Semnalul a fost observat cu un filtru pereche semnal-zgomot de 24 ?i o rat? de alarm? fals? estimat? a fi mai mic?

de 1 eveniment la 203 000 ani.

Dupa scaderea zgomotului si reconstructie, au rezultat diagramele din rindul doi, foarte asemanatoare cu un semnal  ca un ciripit (?chirp?)

de frecventa crescatoare, pe masura ce masele se apropiau.

medium.png 

Observatorul LIGO Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory este posibil sa detecteze si undele gravitationale

mult mai slabe, emise la colapsul stelelor neutrinice de la 600 de 700 milioane de ani-lumin? distan??.

Bibliografie:

https://en.wikipedia.org/wiki/Gravitational_wave

https://journals.aps.org/prl/abstract/10.1103/PhysRevLett.116.061102 din 12 februarie

http://gizmodo.com/physicists-are-freaking-out-about-gravitational-waves-a-1758605484 de ieri 12 februarie

http://www.theverge.com/2016/2/13/10981478/gravitational-waves-detection-ligo-space-elisa-pulsar-timing de 45 minute

Link spre comentariu

Dupa cum puteti citi in lincurile de mai sus fenomenul coliziunii de gauri negre a fost analizat destul de amanutit si modelat cu supercomputere.

Au fost 2 gauri negre sistem binar, de mase stelare in jur de 30 mase solare fiecare.

Un aspect interesant este ca gaura neagra produsa din fuziunea celor 2 are masa mai mica cu caa 5% din suma maselor gaurilor negre intiale asta insemna ca in jur de 5% din energia totala a sistemului a fost iradiata sub forma de unde gravitationale in mare parte in acele 200 ms, se zicea ca energia iradiata este egala cu cea provenita din anihilarea masei a trei sori si ca sistemul a radiat cu o intensitate de 50 ori mai mare decat lumina tuturor stelelor din univers, diferenta dintre cele 2 detectoare a fost de 7 ms viteza undei fiind foarte apropiata de viteza luminii, distanta dintre cele 2 fiind relativ mica nu a fost calculata cu precizie, pe masura ce vor fi construite si alte LIGO, se mai constriesc in europa si japonia, viteza va putea fi estimata mai exact.

Deoarece undele gravitationale vehiculeza asa multa energie, ar putea fi folosite la transportul energiei ca alternativa la undele electromagnetice in speta lumina. aceste unde practic nu sunt absorbite si prin urmare au o propagare mult mai buna, pierderi ar putea fi comparabile cu un sistem electric realizat din supraconductoare.

Editat de cavit
Link spre comentariu

• 3 months later...

Mda,pe fraieresteanul de rand care a ramas cu ochii-n soare dupa furtuna sau inundatie,sigur il intereseaza de gauri negre (poate de gaura din tavan/acoperis) si de ani lumina distanta.Daca chiar aveti informatie berechet si timp cat cuprinde,veniti domnilor cu chestii practice si de actualitate (de ex...cu ce sa stropesc cartofii de colorado ca nu mai mere cu chimicalele de prin comert ca au facut "imunitate"la ele :scratchchin: );cu ce sa ne incalzim iarna ca nu mai avem paduri ca au emigrat peste hotare;ca dracu sa facem ca fara paduri ne rup furtunile si tornadele;si ca astea multe altele.Oameni buni...astia mai 'telectuali.coborati mintea din stele mai pe pamant si veniti dom'le cu ceva idei /informatii mai practice care sa ne mai usureze traiul.De ex ceva idei practice si la indemana de a filtra apa (ca maine /poimaine corporatia mare care a monopolizat sursele de apa din romania o sa ne treaca la cartela).

PS: ca tot veni vb de apa:Am vb cu cineva cu acces la informatii si mi-a spus ca pe viitor fantanile personale din curte vor fi sigilate pt caaaa e spre binele nostru sa nu ne imbolnavim !!!!!!!!Deja in localitatea unde am crescut,fantana din fata casei mele de unde venea juma de oras sa ia apa(majoritatea blochisti) a fost sigilata  pe motiv ca nu este potabila.Asta inseamna ca eu care am crescut cu acea apa si juma de oras suntem zombi.Asta e...somnul intelectualilor nostri cu vise instelate naste monstri in administratia unei tari.In timpul unui razboi sau schimbare sistem dupa preluarea puterii,pt a zdrobi din fasa orice tentativa a boborului de a se opune/razvrati,se "amuteau "intelectualii si treaba era facuta.Astazi i tine cu mintea ocupata cu informatii fara folos.Asta e.

Daca am suparat pe cineva cer scuze in avans,dar asta e parerea mea.

Sa fiti destepti si fara frica!Eu va salut..

Apropo @cavit ..deschide un blog pe forum,e mai practic.

Editat de cristi_74
Link spre comentariu

Apropos de gravitatia asta care tot ne trage in "jos", aflasi zilele trecute ca s-a modificat legislatia in Romanica, cica daca sari in sus mai mult de 30 (treizeci) de centimetri, adica 1 picior incalci spatiul aerian al Romaniei si esti pasibil cu amenda sau probail in functie de salt cu puscaria. Ei acu sa va vad cu gravitatia, care mai levitezi neamule? :wub:

Editat de Dan57
Link spre comentariu

Am intrat in joc in afara topicului, va rog sa ma scuzati !

Apreciez parerile lui @cristi_74 si bancul lui Dan57. Nu cred ca ati suparat pe cineva. Si unele divagatii, povesti, intimplari hazlii sau bancuri sunt benefice.

Si eu consider ca problemele cu apa, cu mincarea, cu nivelul de trai si civilizatie, cu invatamintul si sanatatea ar trebui

sa fie prioritare in orice societate. Zanganitul fiarelor si a altor probleme colaterale nu ne ajuta la nimic.

Sa nu uitam istoria, pentru ca trecutul explica ceea ce suntem astazi. Orientarea excesiva spre est sau spre vest a fost aproape intotdeauna paguboasa.

Astazi dorinta de imbogatire, rapacitatea si incompetenta fac ca Romania sa bata pasul pe loc

Desigur pentru noi toti un blog care sa ne defineasaca pe forum si nu numai, ar fi foarte util.

Si @cristi_74 a scris un blog care este apreciat, desi nu se exprima pe sine ci pareri vizionare ale altora de natura SF.

Afinitatea pentru stiinta a lui @cavit este de apreciat si laudat. Si eu as dori sa fiu asa ca el dar nu reusesc.

Sa revenim la topicul despre gravitatie si descoperirea undelor gravitationale.

De la Newton pina acum citiva ani, cu nici o metoda nu s-a putut determina existenta undelor gravitationale,

desi despre forta gravitationala si antigravitatie, s-a cercetat in permanenta.

In mod normal, acolo unde sunt forte, ar trebui sa fie si unde. Constituirea materiei, are ca element definitoriu fortele tari si fortele slabe.

Forta gravitationala este descrisa corect de legea lui Newton si teoria relativitatii. Se credea ca nu exista unde gravitationele

decit in teorie, ele au rezultat din calcule, dar ordinul de marime la variatii de masa sau pozitie este mai mic decit nivelul de zgomot.

Numai variatii de masa apocaliptice pot genera unde gravitationale sesizabile, ceea ce a fost demonstrat cu gaurile negre.

Relatia empirica E=mc2 este adevarata, dar nu se aplica asa. Masa nu se transforma in energie si invers. In natura, generate de legile

intrinseci, au loc fenomene care genereaza energie sau pierd energie sub diverse forme. Variatiile de masa datorita reactiilor

de fisiune sau fuziune nucleara dau sa absorb exact cit arata relatia lui Einstein.

Daca nu exista fenomene reale care sa determine aceasta nu se poate transforma masa in energie si invers.

"Masa total? a produ?ilor de fisiune dintr-o singur? reac?ie, dup? disiparea energiei lor cinetice, este mai mic? dec?t masa initial

a nucleelor combustibile. Excesul de mas? ?m este asociat cu energia eliberat? folosind rela?ia lui Einstein E = ?mc2.", Wikipedia.

Natura fizica a undelor gravitationale nu se cunoaste, sunt foarte multe pareri, mie mi se pare cea mai interesanta,

"cuanta de frecventa nula".

"Constanta Planck are dimensiune de energie ?nmul?it? cu timp si este: h= 6,626.075.5(40) x 10-34 J*s .

Ea a fost introdus? de Max Planck ca factor de propor?ionalitate ?ntre energia ?i frecven?a unui foton,

conform rela?iei empirice E=h*f ", Wikipedia. Adica energia exista numai sub forma de boabe, ca produs de "h".  

Noi in lumea reala folosim cele mai mici energii de ordinul  10-12J, va dati seama ce reprezinta si cit este de mic 10-34.

Frecventa poate fi si cu zecimale, dar ce se intimpla cu energia la valori mai mici decit unitatea ale frecventei, dar la valoarea nula.

Cimpul gravitational este pus de unii savanti pe seama cuantei de energie de frecventa nula.

O problema de interes general este aceasta. Pamintul este aproximativ o sfera turtita la poli. Unde in aceasta "sfera" este

cea mai mare acceleratie gravitationala. Desigur nu trebuiesc calcule ci numai intuitie.

@gsabac 

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Am intrat in joc in afara topicului, va rog sa ma scuzati !

Apreciez parerile lui @cristi_74 si bancul lui Dan57.

Apreciez cunostintele dumneavoastra in domeniu, sincer sunt total pe dinafara subiectului dar ceea ce am spus eu privind legislatia din tara noastra nu este un banc ci realitatea de ultima ora din domeniu upgradata din cele mai avansate medii din domeniu si facuta chiar acum trei zile intr-o discutie cu unul dintre profesorii universitari din Politehnica din Bucuresti, facultatea de areonave sau cum i-o spunea. Nici mie nu mi-a venit sa cred dar este real si de ultima ora. Gata cu levitatia sau dronele. :frust:

Link spre comentariu

?i eu am stricat postarea despre descoperirea undelor gravita?ionale cu "off topic" de alt? natur?. Scuze !

Tot pe ling?, pentru c? este mai interesant altceva ?i confruntarea direct? far? obiect este mai atractiv?. 

Este ultima replic? de acest gen, la acest topic.

Cei interesa?i de problemele colaterale expuse astfel, ar fi normal s? deschid? alte post?ri 

dedicate sau s? le pun? pe blog, pentru c? sunt mai vizibile ?i poate de interes general.

O opozi?ie constructiv? este benefic? pentru forum.

O reprezentare intuitiva a drumului parcurs urmat de fuzuine, a doua gauri negre, este in anima?ia de mai jos:

120px-Wavy.gif

Totu?i, dup? mine, undele ar trebui s? se propage ?n toate direc?iile, deoarece au sc?pat de atrac?ia g?urilor negre.

V? doresc numai bine de S?nziene, cele 10 zei?e,  "deschiderea Cerurilor" ?i na?terea Sf, Ioan Botez?torul !

PS.  Feri?i-v? s? vedeti "Ielele" ?n noaptea asta, c?ci nu v? mai merge bine pin? la anul !

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

O reprezentare intuitiva a drumului parcurs urmat de fuzuine, a doua gauri negre, este in anima?ia de mai jos:

120px-Wavy.gif

Totu?i, dup? mine, undele ar trebui s? se propage ?n toate direc?iile, deoarece au sc?pat de atrac?ia g?urilor negre.

O intrebare a unui profan in domeniu (asa cum am mai spus anterior) dar cred ca intrebarea este destul de legitima, de unde stim noi ca ceea ce s-ar fi declarat drept unde gravitationale sunt intradevar unde gravitationale si nu un altfel de unde, poate unde de gaura neagra sau unele de nu stiu de ce fel dar nu unde gravitationale mai ales ca NIMENI pana acum nu stie cum arata aceste unde? Trebuie sa-i credem pe cuvant pe unii si altii care viseza la.. unde gravitationale?

Editat de Dan57
Link spre comentariu

Si eu sunt de acord cu dvs. Un singur grup de cercetatori cu un singur set de aparate este doar

o mica parte din drumul de parcurs pentru certificarea acestor rezultate.

Este posibil sa fie si masuratori gresite sau un fals, vom vedea in viitor. De fapt sunt idei umane

in care unii oameni cred cu tarie de mii de ani desi nu sunt dovedite si nici credibile.

Sunt si mai multe masuratori precedente gresite, de ex. descoperirea de mesaje extraterestre la inventarea

radiotelescopului, cind de fapt erau terestre.

In postarea #4 am expus idea si aparatura de masura ca si legaturi cu subiecte similare. Realizarea cu interferometrul

undelor laser in faza si distanta mare intre centrele de receptie, exclude doar eventuala provenienta de la mica distanta.

@gsabac

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock