Jump to content
cristi_74

Sursa in comutatie pt bormasina cu acumulatori

Recommended Posts

Am facut aceasta sursa pt bormasina mea cu acumulatori de 12V.Totul merge ca uns dar am un tacanit enervant din sursa (cred ca din traf).Care sa fie problema?

Schema este de pe forumul vecin,userul ciby este creatorul(pe aceasta cale-i multumesc) si sper sa nu se supere ca am postat aici dar forumul vecin are probleme(nu pot sa-l accesez).Modificarile facute pt 12v:bobina L4 =9spire,rezistorul de 1K de la ledul optocuplorului 820R,rezistorul de 10K de langa semireglabil 6k8,dubla dioda ultrarapida 30A/60V Mospec.Tranzistorul mosfet 2SK1358,diodele BYV26C inlocuite cu UF4007,rez in paralel de 0,68R =>0,33R 3W,NTC de pe intrare de 4,7R.Traful este pe miez EI33.

Schema:

Pcb facut de mine:

post-5694-0-44401800-1454670888_thumb.jpg

post-5694-0-79368300-1454670927_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Este posibil sa fie din compensare. Am facut si eu una de 10V care piuie. Cand am schimbat condensatorul de 150pf cu unul de 47nF a inceput sa se auda un pacanit. Am lasat-o sa tiuie, nu cred ca e problema.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tacanitul este doar cand este fara sarcina.In rest merge OK,am lasat-o asa.La ce m-am mai gandit,ar putea sa fie din cauza bobinei de pe iesire ca dupa miezul pe care-l am eu si calculul facut trebuiau 24 spire si din lene am gasit o bobina intr-o sursa pc ,acelasi miez cu 30 spire si evident am pus-o pe aia :whistling:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Micsoreaza-i rezistenta de sarcina pt mers in gol, cea de 330 ohmi/2W. Pune de 220 la 3W.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am facut si eu sursa ,este  foarte fiabila si merge  bine .

problema este ca masina are o limitare de curent incorporata care lucreaza foarte interesant . 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am realizat 2 astfel de surse, si prima mi-o functionat din prima, a doua mi-o dat ceva dureri de cap, din cauza tranzistorului, dar mai mari o fost de la integrat .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cum iarna noi cei din constructii avem mai mult timp liber am mai realizat o sursa de bormasina de 12v,de data sta cu IR2153 si traf recuperat din surse PC(se foloseste asa cum este,fara rebobinare).Pt ca locasul acumulatorilor unde am bagat montajul era mic,am preferat ca sa fac strap pe sub cablaj intre punctele A-A dupa cum se vede in poza.Rezistorul  R4 de 27k tre musai sa fie de 5w(se incalzeste) si cum montajul este inghesuit in cutia acumulatorilor,caldura poate afecta si celelalte componente.Eu personal am folosit tranz IRF840,luati de la M*****m,inainte sa nerozeasca administratorul mag online si sa puna comanda minima de 300 ron.Cu mici modificari in schema si cu acelasi traf de sursa PC,se poate face o sursa +-24v(pinii de 12v),sau/si +-12v.Poze cu montajul facut de mine postez mai tarziu.

Bormasina IR2153.jpg

Sprint-Layout 5.0 - [F__inainte install_Layout50_bormasina.2.pdf Sprint-Layout 5.0 - [F__inainte install_Layout50_bormasina.pdf

Bormasina IR2153-2.jpg

Edited by cristi_74
  • Like 1
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@cristi_74, sunt tentat sa incerc sa fac si eu o asemenea sursa de 12V pentru o autofiletanta Skill pe care nu o mai folosesc de mult timp din cauza acumulatorilor dusi. Zic ca sunt tentat datorita faptului ca transformatorul se poate folosi ca atare. Ma sperie un pic dificultatea de a bobina un trafo pentru surse in comutatie, am citit ca sunt probleme cu fazarea si izolarea pe care nu am inteles cum ar trebui facute. Dar orice lucru are un inceput, asa ca as incepe cu aceasta schema.

Imi poti spune, te rog, ce tip de transformator trebuie, un cod ceva si eventual un link? As vrea sa incep cu el realizarea proiectului cablajului si trebuie sa-l cumpar.

Multumesc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cred că e in traf dintr-o sursă de calculator. Luat de acolo , pus dincolo. Atât și nimic mai mult.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Asa a si scris @cristi_74 dar sunt toate la fel? Adica as putea folosi traful din orice sursa de PC? Si Inca ceva, toate au aceeasi configuratie a pinilor? Cum pot identifica infasurarile?

Edited by zvonacfirst

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca te uiti bine in schema de principiu se vede clar configuratia pinilor de la traf.Traful il gasesti in orice sursa pc ATX,recuperat binenteles.Tot in sursa gasesti si dioda dubla redresoare,chiar si condensatorul de iesire,puntea redresoare,NTC-ul,poate chiar si siguranta...Daca te uiti bine in imaginea cu schema ,in stanga vezi o imagine cu traful,cu pinii in sus.Spor la lucru,schema functioneaza din prima,numai sa nu uiti de strapul din ultima imagine!A-A

 

Edited by cristi_74

Share this post


Link to post
Share on other sites

Este indicat sa bagi intreg montajul in carcasa acumulatorului defect, eventual reproiectezi cablajul, daca nu incape. Nu cred ca e o solutie fericita sa vii cu fire lungi catre motorul masinii de gaurit. Ar trebui unele mai sanatoase.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A, uite ca a precizat asta si colegul, mai sus. N-am fost atent.

Scuze, chiar nu vreau sa fac postari aiurea, mai ales ca nu ma pricep la treburi cu electroni. Ș)

Share this post


Link to post
Share on other sites
55 minutes ago, cristi_74 said:

Daca te uiti bine in schema de principiu se vede clar configuratia pinilor de la traf.

OK. inteleg ca orice traf din orice sursa ATX va avea aceeasi dispunere a pinilor.

16 minutes ago, Nico said:

Este indicat sa bagi intreg montajul in carcasa acumulatorului defect, eventual reproiectezi cablajul, daca nu incape.

Evident ca asa voi face. Cablajul va trebui reproiectat ca sa se potriveasca in interiorul carcasei acumulatorului meu.

Multumesc pentru raspunsuri.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.