Sari la conținut

Sursa in comutatie pt bormasina cu acumulatori

cristi_74

Postări Recomandate

Am facut aceasta sursa pt bormasina mea cu acumulatori de 12V.Totul merge ca uns dar am un tacanit enervant din sursa (cred ca din traf).Care sa fie problema?

Schema este de pe forumul vecin,userul ciby este creatorul(pe aceasta cale-i multumesc) si sper sa nu se supere ca am postat aici dar forumul vecin are probleme(nu pot sa-l accesez).Modificarile facute pt 12v:bobina L4 =9spire,rezistorul de 1K de la ledul optocuplorului 820R,rezistorul de 10K de langa semireglabil 6k8,dubla dioda ultrarapida 30A/60V Mospec.Tranzistorul mosfet 2SK1358,diodele BYV26C inlocuite cu UF4007,rez in paralel de 0,68R =>0,33R 3W,NTC de pe intrare de 4,7R.Traful este pe miez EI33.

Schema:

Pcb facut de mine:

post-5694-0-44401800-1454670888_thumb.jpg

post-5694-0-79368300-1454670927_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Tacanitul este doar cand este fara sarcina.In rest merge OK,am lasat-o asa.La ce m-am mai gandit,ar putea sa fie din cauza bobinei de pe iesire ca dupa miezul pe care-l am eu si calculul facut trebuiau 24 spire si din lene am gasit o bobina intr-o sursa pc ,acelasi miez cu 30 spire si evident am pus-o pe aia :whistling:

Link spre comentariu

• 3 years later...

Cum iarna noi cei din constructii avem mai mult timp liber am mai realizat o sursa de bormasina de 12v,de data sta cu IR2153 si traf recuperat din surse PC(se foloseste asa cum este,fara rebobinare).Pt ca locasul acumulatorilor unde am bagat montajul era mic,am preferat ca sa fac strap pe sub cablaj intre punctele A-A dupa cum se vede in poza.Rezistorul  R4 de 27k tre musai sa fie de 5w(se incalzeste) si cum montajul este inghesuit in cutia acumulatorilor,caldura poate afecta si celelalte componente.Eu personal am folosit tranz IRF840,luati de la M*****m,inainte sa nerozeasca administratorul mag online si sa puna comanda minima de 300 ron.Cu mici modificari in schema si cu acelasi traf de sursa PC,se poate face o sursa +-24v(pinii de 12v),sau/si +-12v.Poze cu montajul facut de mine postez mai tarziu.

Bormasina IR2153.jpg

Sprint-Layout 5.0 - [F__inainte install_Layout50_bormasina.2.pdf Sprint-Layout 5.0 - [F__inainte install_Layout50_bormasina.pdf

Bormasina IR2153-2.jpg

Editat de cristi_74
  • Like 2
  • Thanks 1
Link spre comentariu

@cristi_74, sunt tentat sa incerc sa fac si eu o asemenea sursa de 12V pentru o autofiletanta Skill pe care nu o mai folosesc de mult timp din cauza acumulatorilor dusi. Zic ca sunt tentat datorita faptului ca transformatorul se poate folosi ca atare. Ma sperie un pic dificultatea de a bobina un trafo pentru surse in comutatie, am citit ca sunt probleme cu fazarea si izolarea pe care nu am inteles cum ar trebui facute. Dar orice lucru are un inceput, asa ca as incepe cu aceasta schema.

Imi poti spune, te rog, ce tip de transformator trebuie, un cod ceva si eventual un link? As vrea sa incep cu el realizarea proiectului cablajului si trebuie sa-l cumpar.

Multumesc.

Link spre comentariu

Daca te uiti bine in schema de principiu se vede clar configuratia pinilor de la traf.Traful il gasesti in orice sursa pc ATX,recuperat binenteles.Tot in sursa gasesti si dioda dubla redresoare,chiar si condensatorul de iesire,puntea redresoare,NTC-ul,poate chiar si siguranta...Daca te uiti bine in imaginea cu schema ,in stanga vezi o imagine cu traful,cu pinii in sus.Spor la lucru,schema functioneaza din prima,numai sa nu uiti de strapul din ultima imagine!A-A

Editat de cristi_74
Link spre comentariu

Este indicat sa bagi intreg montajul in carcasa acumulatorului defect, eventual reproiectezi cablajul, daca nu incape. Nu cred ca e o solutie fericita sa vii cu fire lungi catre motorul masinii de gaurit. Ar trebui unele mai sanatoase.

Link spre comentariu

55 minutes ago, cristi_74 said:

Daca te uiti bine in schema de principiu se vede clar configuratia pinilor de la traf.

OK. inteleg ca orice traf din orice sursa ATX va avea aceeasi dispunere a pinilor.

16 minutes ago, Nico said:

Este indicat sa bagi intreg montajul in carcasa acumulatorului defect, eventual reproiectezi cablajul, daca nu incape.

Evident ca asa voi face. Cablajul va trebui reproiectat ca sa se potriveasca in interiorul carcasei acumulatorului meu.

Multumesc pentru raspunsuri.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock