Sari la conținut

Intreruptor automat nu declansaza la scurtcircuit


Postări Recomandate

Buna ziua, rog colegii de forum care au cunostinte despre acest subiect sa ma ajute in elucidarea problemei.

De la o priza 230v'16a alimentez, printr-un prelungitor, o aeroterma de 2000w. La un moment dat am auzit un pocnet, zgomot in camera unde am prelungitorul in cauza, ajuns la fata locului constat cu uimire ca prelungitorul (cablu) ardea. s-a supraincalzit, izolatia s-a topit si conductorul de faza a ajuns in contact cu conductorul de nul rezultand bubuitura si focul. Intrebarea este de ce nu a declansat intreruptorul? intreruptor marca schneider 1P-16A pe faza si 1P-20A pe nul. astea le aveam in casa cand am inlocuit sigurantele clasice cu intrerupatoarele. conductor de la tablou la priza 4mm2. Nu am pamantare la priza.

multumesc celor care se vor stradui sa ma lamureasca!

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6071-intreruptor-automat-nu-declansaza-la-scurtcircuit/
Distribuie pe alte site-uri

Vezi ca unele sigurante nu declanseaza la curenti de suprasarcina si nici daca se atinge constant prin ele chiar 20A, in cazul unei sigurante de 20A, de asta e bine sa avem o siguranta diferentiala generala in tablou, pentru ca in caz de defect, un curent constant de 10A care se pierde printr-o izolatie necorespunzatoare ne poate aduce in situatia in care zici tu. Aveti grija, valabil pt. toata lumea, ca situatii de genul asta au provocat incendii si nu e gluma.

Editat de electricianu2010

intrepupatoarele nu declanseaza la scurt circuit - (asta daca nu cumva ai vrut sa spui sigurante automate) -

exista si intrerupatoare in acelasi format - pune o poza sa vedem ce ai acolo.

 

daca intradevar erau sigurante probabil ca conductorul e subtire (si lung presupun) si curentul de scurt circuit a fost limitat la o valoare sub declansare dar suficenta sa incalzesca conductorul la rosu.

(curentul de declasare depinde de caracteristica sigurantelor automate B sau C)

 

e bine sa avem o siguranta diferentiala generala in tablou

 

in cazul domnului descris mai sus nu-l ajuta daca e diferentiala pentru ca curentul de scurtcircuit se inchide prin nul (nu exista curent diferential)

 

RR

Editat de roadrunner

In functie de litera aia poti sa-ti dai seama la ce curent trebuia sa declaseze - 16A e curentul nominal dar ea declasazeaza la un factor inmultit cu curentul nominal

 

B Curve: Trips above 3 times In up to 5 times In
C Curve: Trips above 5 times In up to 10 times In
D Curve: Trips above 10 times In up to 20 times In

 

deci 16A curba B ar trebui sa declanseze la  un supracurent de 3*16A pana la 5*16A -

in cazul tau daca e curba C si conductorul de la tablou la punctul unde s-a petrecut scurtcircuitul (sau o sectiune a lui) a limitat curentul sub valoarea de 7.5*16A (am luat media din intervalul 5-10) atunci nu se declanseaza.

Daca conductorul e prea subtire atunci el limiteaza curentul de scurcircuit (devine el sarcina) si evident se incalzeste chiar si la rosu. - nu e suficient sa ai echipamentul de protectie bine ales ci si conductorul trebuie ales corespunzator.

RR

prelungitorul avea aproximativ 4m lungime, insa sectiunea era de 1mm2. Eu sunt nedumerit de faptul ca in caz de scurtcircuit nu am protectie, caz in care poti avea incendii la valori ale amperajului mult mai mici. eu credeam ca un scurtcircuit intre faza si nul cu 2 lite de grosimea firului de par trebuie sa declanseze intrerupatorul, altfel arde totul. multumesc pentru ajutor! daca aveti si alte pareri, completari, va rog!

din pacate legile fizicii nu tin cont de ce crezi tu. 

 

ca un scurtcircuit intre faza si nul cu 2 lite de grosimea firului de par trebuie sa declanseze intrerupatorul 

 

 

2 lite de grosimea firului de par, o sa limiteze curentul si o sa devina exact ca virful de la letconul de lipit daca le pui ca sarcina intr-un circuit de 16 A (sau de la aparatul de pirogravat) , si uite asa ai luat foc.

si nu uita de lungimea conductorului - rezistenta unui conductor e proportionala cu lungimea si invers proportional cu sectiunea. Daca sectiunea e mica rezistenta creste, daca lungimea creste rezistenta creste, rezistenta care creste scade curentul sil limiteaza la o valoare egala cu U/R (legea lui Ohm) daca scade sub curentul de aclansare nu mai sare protectia dar curentul poate fi suficient sa-ti incalzeasca portiunea de conductor slab dimensionat.

stiai ca poti sa aprinzi un foc cu o baterie de 1.5V AA (R6 cred ca-i zice pe acolo) si cu un fir subtire de cupru? tot legile fizicii.

 

Crede-ma nu degeaba exista facultatea de electrotehnica.

RR

 

Ca sa nu mai vorbim ca aeroterma aia are regim inductiv si tu ai curenti de fapt mai mari decat 2000W/220V dar asta e alta poveste si nu astept sa si intelegi despre ce vorbesc, in regim inductiv ai nevoie de conductori un pic mai mari.

Editat de roadrunner

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock