Sari la conținut

Numarator produse


dunrad

Postări Recomandate

Salut,

 

As vrea sa construiesc un numarator de produse care trec pe o banda transportatoare.

Ideea e cea clasica: obiectul care trece pe banda intrerupe fasciculul IR care duce la adaugarea unui impuls pe afisaj.

 

Modulele ar fi: generatorul de IR(poate fi un laser-pointer de birou) ---> receptor IR -->bloc numarare -->decodificator-->afisaj

De precizat ca as vrea sa aiba min. 5 elemente, adica sa stie sa numere pana la 99999

Daca ar avea si posibilitatea de presetare a unei valori la care, cand ajunge, sa comande un releu fara sa intrerupa numararea, ar fi chiar ideal.

 

Schemele pe care le-am gasit pe net folosesc circuite integrate ciudate, as dori o schema cu piese "de pe la noi"... adevarul e ca nu prea ma pricep la teorie dar am mai realizat practic montaje avand schema cu toate detaliile.

 

Poate ma puteti ajuta

 

PS: mi-e dor de revistele Tehnium...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca ar avea si posibilitatea de presetare a unei valori

CD40192 are posibilitatea de preset.

cand ajunge, sa comande un releu fara sa intrerupa numararea,

Iesirile carry si borrow, in functie de sensul numarari pot da comanda doritia de Dvs.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cea mai simpla metoda de construire a unui numarator este sa cumparati numaratorul asta:

numarator.JPG

si sa-l adaptati la circuitul acesta (s-ar putea ca si circuitul de mai jos sa fiti nevoit sa-l adaptati la aplicatia dvs.):

http://jap.hu/electronic/infragate2.html

O alta metoda ar fi sa apelati la un circuit integrat dedicat, dar majoritatea lucreaza pe 4 digiti iar dvs. doriti 5. In al doilea rand realizarea circuitului sub forma clasica este actualmente destul de anevoioasa, necesitand timp si rabdare iar volumul circuitului este destul de mare (comparativ cu varianta expusa anterior).

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

si sa-l adaptati la circuitul acesta (s-ar putea ca si circuitul de mai jos sa fiti nevoit sa-l adaptati la aplicatia dvs.)

Dar cum poate face presetarea?

Daca ar avea si posibilitatea de presetare a unei valori la care, cand ajunge, sa comande un releu fara sa intrerupa numararea, ar fi chiar ideal.
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Elementele trebuie sa fie minim 5, astfel am gasit o schema pe net cu 3 si posibilitate de cuplare in cascada 3+3 pana la 0-999999 dar e cam complicat;

 

Apropo CD40192 are iesire pentru cate elemente? Parca unul singur... deci va trebui sa am min. 5 buc CD40192 + decodor sau cum? Aveti vreo schema cu CI-ul asta?

 

Astazi am facut pe genunchi un montaj de proba pt partea de fototranzistor (un vechi BC178 l-am decapitat si se pare ca functioneaza - cand sting sursa de lumina se aprinde f. slab LED-ul deci cred ca ar putea trimite semnal catre un bloc de numarare...) asta daca nu cumva s-a strecurat o greseala ca mi-a iesit din prima...

 

Multumesc Miron1947 si donpetru

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Heh, asa este dar nu aveam o fotodioda si azi e duminica, iar eu n-am mai pus mana pe pistolul de lipit de vreo 15 ani, am in cutiutele mele prafuite numai IPRS-uri... deh...

 

Pentru presetare banuiesc ca va trebui sa pun si un buton-doua-trei pe undeva (functioneaza cam ca la ceasul digital, nu? SET -->UP -->DOWN-->ESC)

 

Incepe sa se complice treaba. Mai e si blocul care preia semnalul de la fotodioda sau pot sa-l bag direct in clock la CD40192?

 

Multumesc pentru rabdare

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pentru presetare banuiesc ca va trebui sa pun si un buton-doua-trei pe undeva

Cel mai comod si practic,ar fi comutatoarele decadice. Acestea.

care preia semnalul de la fotodioda sau pot sa-l bag direct in clock la CD40192?

Daca puneti o fotodioda(suporta 100mA max)puteti s-o puneti cu catodul la masa si o rezistenta la +sul alimentarii,iar semnalul sa-l luati pe anod.La iluminarea data de lampa mea de birou,ajunge la 150 ohmi,excursia de tensiune este suficienta pentru CI logice.

post-9-1201461001_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Da, dar acum realizez ca trebuie prevazut cumva sa aiba un reglaj pe durata de intrerupere a semnalului luminos ( pe banda transportatoare obiectele se misca incet si au cam 5cm.

Ma gandesc ca daca trece o musca sau ceva nu ar trebui sa o numere... :o)

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

O alta modalitate de realizare a numaratorului ar fi sa apelati la un PLC (Programmable logic controller). E putin cam scump dar foarte fiabil si comod. La intrarile PLC-ului puteti insera circuitele de prezenta descrise in pagina web din post#3 de mai sus.

 

Parerea mea este ca nu are rost sa va complicati cu circuite clasice stufoase deoarece nu isi au rostul. Cred ca activitatea (nr. numaratul produselor) care o desfasurati nu este un "hobby" ci mai degraba ceva serios. Ceva serios necesita un sistem de numarare serios, precis si fiabil. Numai ganditi-va ca pentru realizarea unui circuit "stufos" puteti pierde si 4-5zile. Daca desfasurati o activitate de productie concretizata in produsele ce trebuiesc numarate nu are rost sa va complicati mai ales ca este prima oara cand doriti sa realizati un astfel de circuit. Asadar, mai bine apelati la una din metodele expuse anterior. Prima prezentata de mine nu va costa mai mult de 100-120lei, iar a doua (cu PLC) circa 100-150Euro. Sa presupunem ca doriti sa realizati varianta clasica, numai conceperea PCB-ului necesita timp - adica ore de munca care pot insemna cei 100lei, plus ca se mai adaoga altele. Dar faceti cum credeti ca e mai bine si va place mai mult.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

un reglaj pe durata de intrerupere a semnalului luminos ( pe banda transportatoare obiectele se misca incet si au cam 5cm.

Asta nu este foarte greu.se poate realiza,cu un monostabil si o poarta.Dar ce anume doriti sa numarati,au suprafete lucioase sau albe,deoarece atunci puteti incerca prin reflexie.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Multumesc pt sfat, donpetru

 

Probabil luat de valul pasiunii de pe vremea cand cochetam cu electronica la nivel de orga de lumini si alte montaje simple, m-am gandit ca ar fi usor de realizat un numarator daca cineva mi-ar pune o schema la dispozitie. Se pare ca lucrurile sunt mai complexe (fiabilitate, omologare, etc) de aceea ar fi mai bine sa ma orientez catre un producator de specialitate.

 

Va multumesc tuturor pentru implicare

 

S-auzim de bine!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

dunrad, daca ai o afacere unde trebuie sa cunosti exact numarul produselor cel mai bine e sa faci un numarator adevarat si precis. Daca afacere e de cateva sute de milioane cred ca un numarator chiar si de 200Euro nu e mult, numai bun sa fie. In nici un caz cand e vorba de un asemenea business nu se merita sa te pretezi la scheme stufoase clasice care ar ocupa 3 dmp de cablaj. Chiar nu se merita.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

Totul depinde cat de serioasa este problema.

In consecinta se stabileste bugetul.

Se gasesc astfel de dispozitive cu ceva facilitati....

Cat despre detector nu vad de ce nu ati folosi in senzor optic.

Trebuie ales in funtie de dimensiunile obiectelor si de frecventa

cu care trec prin punctul de numarare.

Opinia mea este ca la 100 EURO obtineti o lucrare profesionala.

dekor

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock