Sari la conținut

Constructie amplificator Hi-Fi - ajutor (mega-incepator)

Postări Recomandate

Revin in urma probelor de sunet in configuratia actuala, fara preamplificator, cu semnal luat direct din placa de sunet onboard a PC-ului, cu melodii in format FLAC.

Boxe Sony SS-MF450H 150w 50Hz-50kHz.

Sunet clar, placut dar putin metalic la volum mare. (asta cred ca s-ar putea regla cu un corector de ton.)

Totusi am senzatia ca nu da tot ce poate in conditiile in care la maxim nu percep distorsiuni DELOC! (si, teoretic, la volum 100% ar trebui sa aiba distorsiuni de pana la 10% din cate stiu)

Iar ca si putere, stiind ce inseamna cu adevarat 2x100w... cred ca da un 2x50w... repet, fara preamplificator, deci nu cred ca asta este tot ce poate.

Aveti idee ce semnal vine din PC?

Editat de laurentiu.z

Va fi greu sa ghicim ce vine din PC-ul tau, cine are date despre amplificatorul asta ar trebui sa spuna ce nivel de intrare e necesar pentru a obtine puterea X. Din placa de sunet la iesirea de linie nivelul e undeva la 100mV dar depinde de la placa la placa, de obicei etajele finale se ataca cu mai mult.(asta ar explica lipsa de putere si lipsa distorsiunilor)

RR

PS - ce inseamna "sunet metalic" ?  sau am mai auzit "sunet cald" pe la altii habar n-am ce inseamna, banuiesc ca e o metafora.

"Camasa mea facea un zgomot groaznic..." - Alexandru Andries.

Editat de roadrunner

Sunet metalic... (e intradevar o metafora, cum altfel am putea explica sunetul, asa cum il percepem fiecare dintre noi?) mi se pare ca urca prea mult pe inalte la volum mare.

Exact la asta ma gandeam cand am spus ca nu am preamplificator, si anume ca e posibil sa atac finalele cu un semnal cam mic.

Si o intrebare de baraj... cam ce temperatura duc maxim aceste TDA-uri, ca dupa 2-3 melodii la maxim prajesc oua pe radiator... (nu preia temperatura uniform, e mult mai cald la mijloc, unde sunt puse TDA-urile)

Cu temperatura, incearca sa masori daca TDA-urile sunt mult mai calde decat radiatorul in vecinatatea imediata lor. Daca e diferenta de mai mult de 10C atunci probabil nu ai contact bun (termic) cu radiatorul. Faptul ca ai gradient mare (diferenta de temp) poate indica transfer prost prin radiator sau radiator supradimensionat (daca temperatura in punctul cel mai cald al lui nu e mare)

RR

PS - felicitari pentru constructie.

- Sunet metalic, prajesc oua? nu ar fi mai bine sa masori temperatura la nivelul TDA si pe radiator ca sa putem vorbii inginereste.

Editat de roadrunner

Nu am cu ce sa masor temperatura acum dar nu cred ca e vreo problema cu transferul de temperatura intre TDA-uri si radiator (am pus folie de mica de la un TDA la altul, unsa pe toata suprafata dinspre radiator cu pasta, si TDA-urile la fel).

Temperatura cea mai mare (masurat la mana) se afla pe radiator, intre cele 2 TDA-uri. Cred ca radiatoarele sunt problema, in dreptul TDA-urilor nu au aripioare (acolo au fost finalii din configuratia originala a amplificatorului) si nu disperseaza uniform temperatura. 

Am sa cumpar niste radiatoare mici pe care am sa le pun in dreptul TDA-urilor, teoretic ar trebui sa disperseze mult mai bine.

PS: Multumesc, mai am de muncit la el... deocamdata e in faza de probe, sa vad daca merita efortul sa continui cu el in configuratia actuala :)

Editat de laurentiu.z

Tinand cont de ceea ce mi-ati spus ultima oara intr-un mesaj privat, tind sa cred ca nu ati folosit folie de mica electroizolanta potrivita (din acest motiv transferul termic de la capsula la radiator nu este cel mai bun iar orice ambalare termica fara rost a TDA-urilor conduce la un sunet "mai ascutit"). S-ar putea ca nici constructia radiatorului sa nu ajute mult!

Revin in urma probelor de sunet in configuratia actuala, fara preamplificator, cu semnal luat direct din placa de sunet onboard a PC-ului, cu melodii in format FLAC.

Boxe Sony SS-MF450H 150w 50Hz-50kHz.

Sunet clar, placut dar putin metalic la volum mare. (asta cred ca s-ar putea regla cu un corector de ton.)

Totusi am senzatia ca nu da tot ce poate in conditiile in care la maxim nu percep distorsiuni DELOC! (si, teoretic, la volum 100% ar trebui sa aiba distorsiuni de pana la 10% din cate stiu)

Iar ca si putere, stiind ce inseamna cu adevarat 2x100w... cred ca da un 2x50w... repet, fara preamplificator, deci nu cred ca asta este tot ce poate.

Este dificil de comparat auditiv puterea de la simplu la dublu(comparand 50 W cu 100W); sensibilitatea urechii nu este liniara, ci logaritmica deci trebuie marita puterea de 10ori pentru a fi simtita ca fiind dublata. Dar chiar si asa, ati obtinut o putere "frumusica" !Imi place constructia dvs!.

Editat de aureliann

Multumesc pentru apreciere, nu inteleg totusi afirmatia "este dificil de comparat auditiv puterea de la simplu la dublu".

Daca e ceea ce cred eu, am spus ca stiu ce inseamna cu adevarat 2x100w iar ceea ce scoate acest amplificator in configuratia actuala nu e nici pe departe 2x100w, doar am apreciat ca ar scoate undeva la maxim 2x50w (dar nici atat nu cred, chiar mai putin).

Totusi mai trebuie gadilat, sigur poate mai mult :)

Editat de laurentiu.z

Daca ati putea masura tensiunea audio care apare efectiv pe difuzor ar fi mai usor de aflat puterea, cu formula simpla P=U2 /R unde U este valoarea tensiunii de audiuofrecventa masurata pe bornele difuzorului, iar R este impedanta dif-ului.Datorita caracteristicilor fiziologice ale urechii,dublarea puterii (sau injumatatirea acesteia) nu produce dublarea (sau injumatatirea ) senzatiei sonore. Totusi, daca folositi exact aceleasi boxe si aceasi melodie, de la aceeasi sursa de semnal,compararea puterilor celor doua amplificatoare este mult mai aproape de realitate. V-ar trebui macar un multimetru, pe scala de ca, pentru aplicarea formulei. Nu va grabiti, cred ca sunteti pe drumul cel bun.

Intr-un final am gasit si schimbat folia de mica, radiatorul se incalzeste mult mai uniform (am smirgheluit si stratul de vopsea de pe el, in dreptul TDA-urilor). Temperatura pe radiator o estimez undeva la 60-70 de grade.

@aurelian - intr-o zi cu soare si cu doua dimineti voi incerca sa fac masuratorile, trebuie sa-mi aduc sculele de la munca :)

Avand in vedere ca am spatiu mai mult decat suficient in carcasa, renunt la ideea de a construi un preamplificator separat.

Am nevoie de ajutorul vostru pentru a completa amplificatorul cu tot ce i-ar mai trebui pentru un Hi-Fi (suna ca atare), ce imi recomandati?

- soft start cu protectie

- modul de intrari, eventual si o intrare optica :first:

- preamplificator cu corector de ton si control volum (DP-0257 sau KIT101, sau ambele dar fara preamplificare pe KIT101?)

- modul cu telecomanda

• Like 1

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock