Sari la conținut

Parere amplificator TO3

DanielBull

Postări Recomandate

Salut Tehnium - Azi !

Ce parere aveti de urmatorul tip de amplificator audio , merita construit?

Momentan detin celebrul kit de 2x500W CHN , si as dori sa inlocuiesc cu acest montaj deoarece am multe tranzistoare 2n3055 de la IPRS Baneasa  , credeti ca se merita? 

Traful care il detin are tensiunea de 2x28VAC si daca totul merge bine as dori sa fac cate un modul pe canal.

Multumesc. 

post-31288-0-10927500-1452524814_thumb.png

post-31288-0-30634300-1452524820_thumb.png

post-31288-0-20104100-1452525153_thumb.png

Editat de DanielBull
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

O schema cvasicomplementara, cum este cea postata mai sus, sa stiti ca se merita construita cu observatiile urmatoare:

1. sa adaugati un circuit superdioda;

2. sa modificati etajul final (finali + prefinali) dupa modelul din PDF-ul atasat in topicul urmator (vedeti postarea nr.46):

http://www.tehnium-azi.ro/topic/375-amplificator-audio-pss/page-4

Daca faceti lucrul asta, veti obtine un etaj cvasicomplementar foarte bun.

• Like 1
Link spre comentariu

Multumesc pentru sfaturi , dar nu detin cunostinte necesare pentru a modifica aceasta schema, cu atat mai putin notiunea de superdioda.

As incerca totusi avand finalii 2n3055 acasa ( asta inseamna ca nu trebuie sa investesc mult in aceasta lucrare) sa ma limitez la documentatia acestui kit sa vad ce va iesi , si daca rezultatele lui va fi mult mai multumitoare decat al acelui kit chinezesc.

Uitati aici un video cu el in functiune , sper sa nu se considere reclama.

https://youtu.be/G_jUZsCF4z8?t=8m45s
Editat de DanielBull
Link spre comentariu

Nu este reclama, cunosc acel video cu kitul respectiv. Acum daca v-ati hotarat sa-l abordati ca atare, nu-mi ramane altceva sa va spun decat mult succes la construit si sa reveniti cat mai curand cu cateva imagini si pareri privind functionarea kitului. Daca detineti un osciloscop ca sa vedem comportarea in frecventa si daca apar sau nu distorsiuni de racordare numai cu cele doua diode (D2 & D3) in circuitul de bias, ar fi perfect ca sa ne formam o imagine cat mai clara in ceea ce priveste functionarea amplificatorului.

editare ulterioara: va recomand sa testati montajul cu niste finali complementari cu Uce mai mare cum ar fi MJ15024-MJ15025, daca intentionati sa alimentati montajul cu +/-50Vcc.

• Like 1
Link spre comentariu

Nu detin osciloscop , il voi alimenta la 2x28vca , am ales acest etaj fara tranzistorii complementari tocmai din cauza faptului ca nu vreau sa investesc prea mult , nu-mi ramane sa dau comanda decat de cablaj si cateva piese care imi lipsesc. O sa revin cu detalii aspura lui cand il definitivez . Multumesc !

Editat de DanielBull
Link spre comentariu

Daca nu ai de gand sa faci o superdioda cu tranzistor,inlocuieste R12 cu un semireglabil  de 200R si ai grija ca diodele D2,D3 sa faca contact termic cat mai bun cu radiatorul tranz finali.

Pt valoarea curentului de mers in gol ia legatura cu marian78 sau cu un user mai avansat de pe forum.

Editat de cristi_74
  • Like 1
Link spre comentariu

• 2 weeks later...

Am renuntat la el , l-am realizat si nu functioneaza cum trebuie , imi da pe iesirea boxelor tensiunea de alimentare.

Momentan am ales sa lucrez la acesta , un amplificator cu finalii darlington , pare ca nu este deloc complicat : http://www.electronica-pt.com/circuitos/en/audio-amplifiers/audio-amplifier-100w-with-bdx66b-bdx67b

Link spre comentariu

• 1 month later...
  • 2 weeks later...

Poti verifica daca este schema de vina pentru curentul continuu pe boxe, facand o simulare de circuit inainte. Iti recomand http://www.falstad.com/circuit/, unde iti poti face circuitul direct online in cateva minute, pui o rezistenta de 8 ohm in loc de boxa si monitorizezi semnalul pe rezistenta la final, pentru a vedea daca este sinusoidal sau nu.

• Like 1
Link spre comentariu

• 2 weeks later...

DanielBull dac? ai folosit prima schem? la +/-40V cu 2N3055 e normal s? ai tensiune la ie?ire (poate ai folosit ?i 2N3055 cu tensiuni c-e mai mici, conform familiei acestui trz). Cu al?i trz av?nd Uce0 > 80V ?i cu modific?rile necesare ptr a deveni o schem? viabil? (a?a cum e nu func?ioneaz? corect, e o b?taie de joc), puteai s? sco?i un amplif de ?ncep?tor decent.

.............

A doua schem? a fost prezentat? prima oar? ?n Tehnium prin anii 80, e mai veche ca prima dar mai bine pus? la punct. Principalul dezavantaj e impedan?a mic? de la intrare. Ca o sugestie, mic?oreaz? cond din boostrap la maxim 47uF/100V ?i bine sortat ptr pierderi mici, altfel ai o b?lb?ial? a tensiunii la ie?ire de vreo 3...5 secunde. Ampliful trebuie folosit ?mpreun? cu un circuit de cuplare ?nt?rziat? a sarcinii, eventual o protec?ie. C7,8 s?nt exagera?i, unii de 100pF/250...500V s?nt suficien?i.

Io a? schimba R2,6 cu 33k, R3 cu 1...1,2k, C4 cu 100uF/16V ?i C3 cu 15pF ceramic la 250...500V.

Link spre comentariu

@Robert , nu am poze cu montajul realizat dar iti pot da pdf-ul cu proiectul.

@Ravenash , multumesc pentru acel site , o sa il accesez si voi verifica.

@Zal , am inteles , nu a functionat , piesele au fost asa cum au fost , BDX66 s-a stricat dupa o ora de functionare,(am auzit cum mergea prost si inecat , am verificat finalul era strapuns.

Pana la urma am facut acest amplificator FET300 http://www.tehnium-azi.ro/topic/1220-fet300-un-amplificator-audio-simplu-si-performant/, cu verificarea tuturor pieselro inainte de plantare si cu piese de calitate , a sunat din prima.  :first:

As vrea sa mai incerc odata acel amplificator cu tranzistori darlington cu modificarile dvs. de mai sus , pare un montaj interesant. Multumesc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock