Sari la conținut

fbt ex 5a

Postări Recomandate

Buna ziua!

Am de ceva timp o pereche de boxe active care se folosesc de muzicanti ca monitoare.Sunetul lor nu este prea grozav decat in zona frecventelor medii,drept care am procedat la demontarea lor sa vad cum se prezinta difuzoarele si partea electrica.Am fost surprins sa constat ca difuzoarele arata destul de acceptabil  nu au defecte la membrana sunt destul de solide dar nu au nici un insemn al vreunei firme sau vreo eticheta le-am masurat cu ohmmetrul si arata 12 ohmi.In fiecare incinta (mentionez ca este din aluminiu) sunt cate 2 dif de 8 toli legate in serie deci o sarcina de 24 ohmi.Partea ellectronica are 2 tranzistoare finale de tipul irfp 240 si irfp 9240 dar pe radiator si pe placa electronica mai sunta gauri pt inca o pereche de finali  As vrea sa va cer sfaturi in legatura cu urmatoarea problema:daca este bine sa pun difuzoarele intr-o cutie de lemn eventual si partea electrica(are pe placa si corectorul de ton si etajele preamplificatoare) si daca este bine sa mentin sarcina pe24 de ohmi.De asemenea as dori sa intreb daca pot sa completez locurile libere cu inca o pereche de tranzistoare finale.Transformatorul de retea are doua infasurari secundare de 63 Vca la 1,4 A de unde i-mi dau seama ca etajul final se alimenteaza cu +/- 90Vcc.Nedumerirea mea este ca pe spatele boxei,scrie ca puterea consumata este 350w (mie din calcule i-mi da 180w) iar putere muzicala 300w.Mentionez ca nu am cunostinte avansate de electronica,dar sunt in stare sa fac reglaje si calcule cu ajutorul dumneavoastra Va multumesc !

post-3908-0-88093500-1449671449_thumb.jpg

post-3908-0-73694200-1449671470_thumb.jpg

post-3908-0-67799100-1449671491_thumb.jpg

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6018-fbt-ex-5a/
Distribuie pe alte site-uri

a) daca intentionati sa mutati totul in alta cutie, atunci va recomand sa creeati o cutie care sa respecte cat mai fidel cotele cutiei (incintei acustice) "originale";

b) inca o pereche de finali in plus va da putin peste cap raspunsul circuitului superdioda (nu foarte mult dar e notabil) iar pe alta parte putere disipata se va distribui mult mai uniform pe finali si va incarca mai putin fiecare final audio (in speta, tranzistor). Deci, sunt si avantaje, si dezavantaje. Parerea mea e sa mergeti cu o singura pereche de finali pe acea impedanta de 24 de ohmi. In plus, incercati sa inlocuiti capacitoarele "uscate" deoarece foarte probabil ca ele sa fie vinovate de acel sunet cu prea multe medii;

c) postati cateva imagini cu incintele acustice (vechi). Care era producatorul sau marca acestor boxe (eventual modelul lor)? Editare ulterioara: Am vazut.. denumirea topicului;

d) puterea calculata tinand cont de caracteristicile secundarelor transformatorului este corecta. Totusi, e important sa faceti o separare in ceea ce priveste modul de masura a puterii difuzoarelor, a amplificatorului si a puterii trafo. Pentru ca in cazul difuzoarelor se aplica diverse standarde, de aici si diferente in ceea ce priveste puterea lor caracteristica, chiar daca au la baza watti botezati in cateva feluri.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6018-fbt-ex-5a/#findComment-63353

Avand in vedere tensiunea de alimentare si tinand cont de valoarea redusa a impedantei (4 sau 8 Ohmi), aproape de puterea nominal?, tensiunea de alimentare (acei +/-90Vcc in gol) vor scade dramatic suprasolicitand transformatorul care are secundarul dimensionat la 1,4A si va impinge singura pereche de tranzistoare sa functioneze in afara ariei sigure de functionare (SOA), ceea ce mai devreme sau mai tarziu (asta insemnand poate "cateva minute"), tranzistoarele vor pica. Acesta este cel mai potrivit scenariu.

In ceea ce priveste calitatea boxelor vis-a-vis de valoarea impedantei lor, ar fi multe de spuse - in unele reviste de specialitate s-au scris articole - totusi, e bine de retinut un aspect si anume ca nu numai valoarea impedantei conteaza. Va recomand sa cititi ceea ce am spus si in topicul acesta (sunt acolo atasate cateva materiale destul de folositoare):

http://www.tehnium-azi.ro/topic/94-teorie-in-electroacustica/

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/6018-fbt-ex-5a/#findComment-63356

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock