Sari la conținut

STK0050 inlocuire cu componente discrete

Postări Recomandate

Buna ziua tuturor!

Doresc sa repar un amplificator SANYO DCA 411, care are etajele finale arse.Cam asta ar fi schema.

post-26398-0-91577700-1446643208_thumb.jpg

Din pacate STK0050 nu se mai fabrica din 1995. Exista unele clone chinezesti, dar eu as vrea sa le evit.

STK0050 este un integrat hibrid care contine tranzistorii finali, prefinali si "superdioda". Acesta este:

post-26398-0-25819100-1446643645_thumb.jpg

Eu as dori sa il inlocuiesc cu un mic montaj cu componente discrete (pe un PCB). M-am gandit la urmatoarea solutie:

post-26398-0-53348100-1446643860_thumb.jpg

unde:

R1= 2K

R2=1k

RV=500 ohms

Q1=BD139

C1=C2= 100nF

Q2,Q3= 2SC4793, 2SA1837

Q4,Q5=2SA1943, 2SC5200

Solutia pentru inlocuire atat in ce priveste schema cat si valorile componentelor sunt orientative. M-am inspirat din scheme asemanatoare. Pe internet nu am gasit nimic de la cap la coada, ca sa zic asa. Am ales componentele de care dispun. Intrucat eu sunt incepator v-as ruga sa ma ajutati in a determina valorile pentru R3, R4, R5, in functie de particularitatile schemei si caracteristicile tranzistorilor susmentionati. Orice sfat este binevenit. Multumesc.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5995-stk0050-inlocuire-cu-componente-discrete/
Distribuie pe alte site-uri

Exemplu: R3=R4=R5 = 100 Ohm, unde R5 va recomand de cel putin 1W. R5 se poate alege si de 220...330 Ohm

In rest, ati ales bine componentele desi s-ar putea sa obtineti un reglaj cam brut a curentului de mers in gol. In fine, asta se mai poate repara pe parcurs.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5995-stk0050-inlocuire-cu-componente-discrete/#findComment-62941

Multumesc @donpetru! Amabil ca deobicei :smile: As vrea sa va mai intreb ceva si anume care ar fi rolul acestor rezistente? Intr-adevar pentru R5 am vazut ca majoritatea ar fi intre 100-500 ohms, dar pentru R3 si R4 am vazut scheme de la 0 pana pe la 500 ohms. Va intreb pentru ca as vrea sa plec de la cele mai sigure valori (chiar daca ar scadea putin din putere) si sa le modific prin mai multe teste prilej cu care as invata sa folosesc si osciloscopul. Vreau sa fac montajul pe un mic PCB 4 X 10 cm. Pt partea de reglaj a curentului de mers in gol ce mi-ati recomanda?

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5995-stk0050-inlocuire-cu-componente-discrete/#findComment-62944

Folositi valorile recomandate de mine si nu veti avea "pierderi de putere". De fapt, pentru rezistoarele din baza prefinalilor utilizarea unor rezistoare in plaja spusa de dvs. mai sus nu afecteaza puterea debitata de amplificator pe iesire. Deci, nu ar trebui sa va faceti griji in privinta asta cu atat mai mult cu cat hFe-ul tranzistoarelor mai mult ca sigur este optim.

In ceea ce priveste partea cu reglajul curentului de mers in gol, reglati pentru inceput un 50mA prin finali - ar trebui sa fie suficient dupa testarea cu osciloscopului a etajului de amplificare.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5995-stk0050-inlocuire-cu-componente-discrete/#findComment-62945

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock