Sari la conținut

Din sursa ATX in sursa reglabila 0 - 22V

Postări Recomandate

Salut.

Av?nd prin cas? o surs? de pc atx, care nu mai era folosit? m-am g?ndit s? o transform ?ntr-o "surs? de laborator". Am c?utat pe net , ?i din +12 -12 am vrut s? ob?in 22V. Pentru asta m-am informat de o schem? cu un regulator.

Schema este aceasta:

Schema.jpg

Cablajul facut de mine:

Untitled.png

Am f?cut cablajul , l-am testat dar din poten?iometru a ie?it fum ?i sc?ntei.

Neav?nd la ?ndem?n? LM338 am folosit LM317. Oare aceasta s? fie cauza fumului? Exist? erori ?n schem?/cablaj? 

Multumesc!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

-12V nu are cum sa fie, iar in partea dreapta "0"V. Ar trebui sa va hotarati asupra unei valori!!!

Daca ati conectat circuitul intre iesirile -12Vcc si +12Vcc a unei surse ATX, atunci ramura de -12V nu este recomandat sa o conectati la masa (spre ex., la un alt circuit - nu faceti asta pentru ca ... cu siguranta iese fum).

Se poate modifica sursa ATX astfel incat pe iesirea de +12Vcc sa dea un macar 30Vcc, astfel incat, in urma circuitului cu LM317 sa obtineti un 1,25...25Vcc reglabil dar retineti ca performantele de stabilizare si curentul maxim suportat pe iesirea LM-ului vor trebui sa respecte ceea ce este specificat in datasheet-ul lui, pentru capsula TO-220, maxim 15W putere disipata.

Facand o paranteza, pregatesc pentru iarna asta un alt kit electronic avand o schema de sursa reglabila realizata cu amplificatoare operationale si un montaj cu MCU pe post de protectie sursa, voltmetru si ampermetru. Daca schema cu MCU este o conceptie 100% personala, schema de sursa reglabila se inspira din unul dintre cele mai bune proiecte puse la punct de sursa reglabila si anume:

Schema sursa reglabila v.2.7.4 - functioneaza foarte bine.pdf

Nu ar strica sa realizati montajul de mai sus cu un transformator adecvat conform curentului maxim pe care doriti sa-l obtineti pentru ca sursa ATX nu este chiar asa usor de modificat iar rezultatele, fara o experienta solida in domeniu, pot fi total nemultumitoare.

• Like 1
Link spre comentariu

Poti dar o sa obtii un curent de 50 - 100ma cu schema asta.

Ce curent vrei sa obtii, cam ce buget ai avea pentru o asemenea investitie?

Daca dispui de o sursa atx si nu te deranjeaza sa o sacrifici in numele stiintei te putem ajuta sa construiestio sursa simpla folosind miezul din ea. 

Cu un EI33 din sursa de pc am reusit sa obtin circa 400W cu un singur irf840 si un uc3845. (astea is maxim 10 lei la magazinul de piese si is destul de raspandite)

Eu personal ti-as recomanda o sursa de alimentare pentru monitor, in general au 19 v si 4 - 5A sau un alimentator de laptop care iarasi livreaza 9 20v si tot circa 4 5 amperi la care sa modificam putin reactia.

• Like 1
Link spre comentariu

si sursele de laptop au protectie la scurt. 

Eu merg pe ideea de a folosi o sursa de laptop pentru ca este cel mai usor de adaptat. 

La sursa de pc trebuie sa ii demontezi tot montajul din secundar, trebuie sa montezi o punte redresoare rapida, firul median din transformator va trebui scos de la masa si ramane in aer, vor trebui modificate si recalculate divizoarele rezistive...

Trebuie identificat controllerul folosit si scoasa schema exacta a protectilor si a buclei de feedback.

Ma rog, dupa cum vrei tu putem dezbate o schema modificata pentru un atx. 

• Like 1
Link spre comentariu

Sursele de calculator nu sunt bune pentru laborator, unul dintre motive ar fi proasta izolatie dintre sectorul de 220 si partea stabilizata, are niste condensatori de decuplare care ar putea intra in scurt si atunci devine foarte periculoasa la electrocutare. Eu am avut o sursa caruia i s-au scurtcircuitat cativa condensatori si sa vezi bucurie si electrocutare pe langa calculatorul ars.

• Like 1
Link spre comentariu

Un adaptor izolat fa?? de re?eaua de 220V, se poate realiza cu ajutorul unui transformator separator, cu miez de ferit?,

conectat la o surs? de calculator.

Se pot ob?ine oric?te tensiuni dori?i, ?n total la o putere pu?in mai mic? dec?t poate sursa ATX la +12V.

?nfa?urarea primar? a transformatorului separator, se conecteaz? la transformatorul ATX, la ?nf??ur?rile de 12V,

a?a cum este ar?tat ?n schema prezentat? ?n foto.

Pe o carcas? izolatoare se bobineaz? ?nt?i primarul, se izoleaza pentru 1KV fa?? de prima ?nfa?urare secundar?, 

apoi se bobineaz? secundarele. ?nainte de bobinare, se calculeaz? dac? inf??ur?rile ?ncap ?n fereastr?.

Valori orientative pentru miez ?i spire sunt prezentate ?n foto. 

Se poate testa miezul de lucru, cu diverse spire pe volt, numai cu ?nf??urarea primar? ?i se poate accepta o ?nc?lzire

a miezului p?n? la circa 45 de grade, dup? 5-10 minute. Se calculeaz? apoi secundarele ?i factorul de umplere a ferestrei,

cu o s?rm? de bobinaj de grosime convenabil?.

Puntea este alcatuit? din diode rapide, care s? reziste la minimum 100V.

Inductan?a de filtraj este foarte util? pentru un stabilizator de calitate.

?n cazul finaliz?rii, este de preferat ca sursa ATX s? fie montat? izolat, ?n carcasa sursei de tensiune variabil? pe care o  realiza?i. 

Succes !

post-24607-0-50466200-1446806600_thumb.jpg

• Like 1
Link spre comentariu

• 1 month later...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock