Sari la conținut

DP0802 - Circuit intarziere conectare si protectie incinte acustice

Postări Recomandate

Un alt kit electronic special conceput pentru cablajele expuse aici:

E vorba de un kit electronic pentru intarziere conectare incinte acustice si protectie a lor la componenta (tensiune) continua data de amplificator pe iesire in caz de defect. Timpul de intarziere la anclansare a releului este reglabil cu ajutorul semireglabilului R13 (vers mk1) sau R10 (vers. mk2). Protectia de tensiune continua pe iesirile amplificatorului se face undeva de la aprox. 1V (in sus) - mai mult decat suficient. 

Circuitul mk1 prezentat in acest topic este special conceput pentru doua module cu TDA7294, fiecare configurate in punte. Daca doriti sa folositi doua cablaje cu 2xTDA7294 in regim stereo, ca sa rezulte un amplificator pe 4 canale, atunci trebuie folosita versiunea mk2. Marele avantaj al versiuni mk2 e acela ca are si functia versiunii mk1.

O alta diferenta intre versiunile prezentate mai jos o reprezinta tipurile de relee utilizate.

Versiunea MK1: a proiectului contine un PCB care va permite intarzierea conectarii incintelor acustice si protectia la tensiune continua a acestora in cazul defectarii etajului final, daca fiecare din cele doua canale de amplificare lucreaza in punte, asemenea proiectului DP0121 cu 2xTDA7294:

DP0802 - Circuit intarziere conectare incinte acustice si protectie la DC.pdf

Versiunea MK2 a proiectului contine un PCB care va permite intarzierea conectarii incintelor acustice si protectia la tensiune continua a acestora in cazul defectarii etajului final daca avem:

1. 4 canale audio (4 etaje de amplificare independente) - SAU

2. 2 canale stereo sau 2 canale care lucreaza fiecare in punte.

Eventualele comentari, intrebari sau pareri se pot exprima in acest topic.

IMPORTANT: Acest proiect a fost testat si functioneaza ireprosabil daca se aplica pe alimentarea lui acei 2x25Vac, in caz contrar, daca tensiunea este prea mica (spre ex., sub 20...22V), va trebui renuntat la grupul de rezistoare de 270-3W sau chiar folosite alte valori mai mici.

Mult succes la construit.

Numai bine

DP0802 MK2 - 2 or 4-CH Speakers Turn On Delay and DC Protection Loudspeakers.pdf

• Like 1

Seara buna,am realizat si eu acest Kit si multumesc lui Donpetru ca s-a gandit la un astfel de montaj pentru cele doua Kit-uri cu 2XTDA7294 in punte.Un Kit foarte reusit si functional.Am reglat intarzierea de cupare la boxe,4sec,se poate si la o temporizare mai mica.Din graba am uitat sa fac ceva poze cu pcb-ul nepopulat cu piese.O sa prezint cateva poze cu el in cutie,insa mai am ceva de lucru.

Pe aceeasi placa cu Kit DPO802 am pozitionat si partea de redresare-filtrare pentru cele doua Kit cu TDA7294.

post-28325-0-22166400-1443717805_thumb.jpg

post-28325-0-12531900-1443718008_thumb.jpg

post-28325-0-29461600-1443718027_thumb.jpg

• Like 1

Foarte laudabila ideea de integrare a kitului direct pe placa de alimentare.

Proiectul prezentat in acest topic il aveam de ceva timp finalizat si l-am pus la dispozitia unor utilizatori inainte sa-l prezint in acest topic, asta deoarece, dupa ce au achizitionat cablaje cu TDA7294 m-au intrebat despre un asemenea circuit. Utilizatorul @niksound se numara prin acei utilizatori ai forumului.

Cu acest prilej va anunt ca mai am de finisat o versiune a kitului, asemenea DP0802, in cazul in care doriti sa implementati acest circuit in cazul unui montaj stereo de amplificator audio alimentat de la un transformator cu secundar de 2x25VAC. 

• 2 months later...
  • 3 months later...

Felicitari utilizatorului niksound . 

Pt Dl administrator  donpetru , as dori sa costruiesc acest proiect si dispun de urmatoarele : 1 montaj functional cu 7294 realizat de mine stereo , un corector facut dupa celebrul dvs proiect 101 . 

Doresc sa achizitionez : - 2 cablaje 7294 , piese pentru ambele si 2 integrate

- 1 buc cablaj ta1000ps cu piesele aferente fara electrolitici de 10000/63 si relee

- 1 buc cablaj filtru 230 vac

Motivul este ca doresc sa il asambez impreuna cu fiul meu .

Multumesc , astept raspunsul dvs . 

@bvm, am raspuns prin mesageria privata la conversatia deschisa de dvs.

Repet cu aceasta ocazie, ceea ce am spus si altadata, cablaje pentru TA1000PS nu s-au facut de fabrica din motive subliniate in topicul dedicat kitului TA1000PS, idem kit de corector 101.

• 9 months later...

@donpetru, este vreo problema daca alimentez acest kit la 26Vac? Cum se leaga boxele ca nu prea inteleg :habarnam: ...inteleg ca pe J6 se conecteaza plusul iesirii din modulele de amplificare iar plusul iesirii spre boxe se conecteaza la OUT-L/OUT-R dar ce se conecteaza la J7?

Multumesc! 

In primul rand, acest kit se alimenteaza cu tensiune simetrica. Se poate alimenta si simplu (numai cu 25 sau 26VAC), dar s-ar putea sa fiti nevoit sa folositi alte valori pentru rezistoarele R1 si R4. Deci, in functie de releul folosit si tensiunea de alimentare a montajului determinati practic valoarea optima a acelor rezistoare.

J6 si J7 reprezinta iesirile unui cablaj cu doua TDA7294 stereo / punte. Kitul DP0802 a fost conceput sa functioneze cu doua cablaje, fiecare avand 2xTDA7294.

Voi alimenta simetric, intrebarea era daca pot alimenta cu 26Vac in loc de 25Vac.

Cu alte cuvinte J6 reprezinta intrarea + (dinspre modulul cu 2xTDA7294) iar J7 este - comun (intrare in modul/iesire din modul), corect?

J6 reprezinta iesirea unui TDA7294 iar J7 iesirea celuilalt TDA7294, ambele integrate aflate pe acelasi cablaj:

cablaj 2xTDA7294.png

Deci, nu putem spune ca J6 este un plus si J7 un minus, ci mai degraba ca ambele iesiri sunt "+", pentru ca cablajul se poate folosi si stereo.

Daca le folositi in punte un difuzor sau incinta acustica se va conecta intre J6 si J7 (nu conteaza in acest caz unde vine plusul si minusul difuzorului, deoarece montajul lucreaza in punte).

Daca se folosesc in regim stereo, un difuzor se leaga intre J6 si masa, si al doilea intre J7 si masa. Dar atentie, proiectul DP0802 a fost conceput special pentru doua cablaje cu 2xTDA7294, fiecare cablaj fiind configurat in punte.

• 1 year later...

Nici eu nu am inteles conexiunile . 

Folosesc doua module cu 2x7294 in punte . Pentru cazul acesta,

înteleg asa , dupa schema , la conectorul HD2 .

1,2,3, se conecteaza/strapeaza  impreuna , reprezentand un canal , R

3,4,5, se conecteaza/strapeaza impreuna , reprezentand celalalt canal ,L

Gresit ?

Editat de ovirgil

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock