Sari la conținut

Problema Amplificator TDA7294


makaveli97
 Share

Postări Recomandate

Salut. Am realizat doua kituri cu TDA7294 dar am o problema cu unul dintre ele. Schema este cea postata in atasamente.

Unul dintre kituri nu da semnal la iesire deloc. 

A mers inainte, dar dupa ce am pus butonul pentru stand-by nu a mai mers. Am crezut ca poate fi din cauza rezistorului de 4.7k sau a didodei zenner dar nu a fost asa. Am pus altele noi neobservand ca in loc de un rezistor de 4.7k am pus unul de 47k. Pana la urma mi-am dat seama ca am pus alt rezistor si l-am schimbat cu unul de valoarea buna. Atunci kitul a pornit si dadea semnal la iesire, asta pentru 1 minut, dupa a inceput sa se auda cu mici intreruperi si s-a oprit.
Dupa vreo 30 de minute de analizat l-am conectat din nou si functiona, dar tot in jur de un minut, apoi aceiasi problema.
Stie cineva care poate fi cauza? Sa fi afectat circuitul de Mute din interiorul IC-ului atunci cand am pus rezistenta mai mare?

post-30973-0-23785100-1442894967_thumb.jpg

post-30973-0-72445900-1442894970_thumb.gif

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Postati niste imagini cu montajul realizat, inclusiv partea de lipituri. Valoarea unui rezistor mai mare care se afla montat in serie cu acea dioda Zener conduce la o tensiune prea mica pe dioda Zener, deci in acest caz nu ati reusit sa scoateti din St-by circuitul integrat, motiv pentru care nu scoatea semnal audio pe iesire.

In al doilea rand nu are rost sa va complicati cu acea dioda Zener, legati, asa cum vi s-a recomandat si mai sus, direct terminalul "MUTE" a comutatorului (pinul din mijloc) la borna +Vs.Verificati si cablajul. Daca integratul nu functioneaza iar celelalte conexiuni sunt OK, atunci mai mult ca sigur va trebui sa schimbati TDA-ul.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

O sa pun si niste poze. Am masurat voltajul intre masa si punctul comun unde se unesc dioda zenner si rezistorul de 4.7k si la kitul care functioneaza imi da in jur de 4.3v iar la cel ce nu functioneaza 3.8v . Am schimbat din nou rezistorul si dioda zenner si acelasi lucru, acelasi voltaj. O sa schimb toate componentele din circuitul de mutting si standby adica cei doi condensatori de 47uf si rezistoarele de 10k si 22k sa vad daca este vreo schimbare.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Dupa inlocurirea celor doi conzi de 47uf am realizat fara sa vad un scurtcircuit intre traseul de iesire si masa. Asta a dus la incalzirea exagerata a radiatorului. In acest timp se auzea semnalul distorsionat din boxa. Am deconectat repede tot si apoi am relizat ca am facut acel scurt. Am remediat aceasta problema si am conectat din nou sperand ca nu am ars integratul. Acum vad ca functioneaza, da semnal nedistorsionat si nu se incalzeste. Am masurat si la pini 9 si 10 am 3.6v aproape lafel ca inainte. L-am testat mai mult de 10 minute incontinuu si inca nu s-a oprit. Insa ceva tot nu este bine pentru ca cele doua voltaje de la ambele kituri nu sunt egale. Voi testa mai mult maine cand voi putea da volumul mai tare. Uitati si pozele promise cu cele doua kituri. Cel cu o dunga neagra pe cablaj este cel cu problema.

post-30973-0-92168500-1442944479_thumb.jpg

post-30973-0-12990400-1442944486_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Urat de tot arata partea cu lipituri. Pe viitor nu ar fi rau sa achizitionati niste cablaje ca lumea, ca de exemplu:

http://www.tehnium-azi.ro/topic/5761-kituri-cablaje-cu-tda7294/page-2

 

Referitor la ultima problema mentionata mai sus, va recomand sa masurati consumul circuitelor integrate fara semnal audio, deci cu intrarea de semnal la masa. Masurati si tensiunea (continua) de offset, avand intrarea la masa, intre iesirea amplificatorului si masa. Dupa aceea postati rezultatele masuratorilor. E foarte probabil ca TDA-ul care a lucrat in scurt pe iesire sa fie compromis. Si mai multa atentie pe viitor la confectionarea cablajelor imprimate. 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Recunosc ca nu imi ies cele mai bune cablaje dar am si unele mai bune. Stau rau la partea de lipituri deoarece am un pistol de lipit romanesc de la Radio Progres si nu pot realiza prea bine lipituri pe trasee foarte mici datorita varfului destul de mare.

O sa incerc maine sa iau aceste masuratori.

O seara buna!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am masurat astazi DC Offset-ul la iesire si imi da cam 320mV pe canalul care nu a lucrat in scurt pe iesire, si in jur de 420mV pe cel care a lucret in iesire acea perioada de timp.

Zilele astea am tot ascultat la el si la volum mai mare si din punctul meu de vedere se comporta ok, nu se incinge, iar zgomotul de fundal este prezent la peste 3 sferturi din volum.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Sigur ati masurat bine OFFSET-ul ? Este destul de mare pentru un montaj cu TDA7294 (pe ambele canale). La modul cum ati folosit acele integrate si tinand cont de ultimele masuratori efectuate, TDA-urile mi se par compromise chiar daca mai functioneaza.

Si mare atentie de unde achizitionati TDA7294. Va spun asta deoarece este unul dintre cele mai "piratate" circuite integrate de pe piata.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am deconectat intrarea de semnal, am alimentat kiturile si am masurat voltajul la iesire.

Am uitat sa precizez ca iesirile sunt conectate la o protectie cu relee, dar nu cred ca influenteaza masuratorile.

Cat despre locul de unde sunt cumparate cred ca v-ati dat si dumneavoastra seama, sunt luate de pe Mivarom. 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
 Share

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock