Sari la conținut

Alimentator 0-28v/0-5A

Postări Recomandate

Buna ziua tuturor.Am un transformator de 24v la 5A si as dori sa construiesc urmatorul alimentator.Intrebarea mea este:daca setez alimentatorul la 1A si 12v, iar ca si consumator pun un bec de 12v si 2A, alimentatorul intra in protectie si se opreste pana inlatur consumatorul si dau reset, sau v-a continua sa functioneze si sa furnizeze energie becului?

post-6040-0-21954200-1442418948_thumb.gif

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Schemele atasate sunt bune pentru scopul propus sau si ele se opresc la un consum mai mare decat cel setat? Stiu ca sunt sute de scheme,dar mi-e greu sa ma hotaresc pe care sa-l fac.

post-6040-0-49260200-1442420827_thumb.gif

post-6040-0-05223900-1442420844_thumb.gif

Editat de iozsi39
Link spre comentariu

Nu am o schema. Nu am nevoie. Uzual, imi concep singur solutiile. Cauta una pe forum, am desenat cateva. Mie imi plac doua: cea cu TL431 si cea cu LM317+pnp. Mai are si Marian una interesanta la care lucreaza (a terminat?), contacteaza-l daca-ti place, schema e ok. Sau cauta una dintre celelalte si pune link.

Link spre comentariu

Chiar acum am terminat de construit alimentatorul( ULTIMA SCHEMA).Functioneaza din prima dar ma deranjeaza ceva.Tensiunea se regleaza pana la 2/3 din tura completa a potentiometrului dupa care ramane la aceeasi valoare pana la capat.Mentionez ca nu am pus R1,iar Z4 de 3.3v l-am pus de 3.6v.In rest totu-i bine.Pot regla si curentul la ce valoare vreau,Nu pot atasa poze caci au marimea prea mare.

Link spre comentariu

In loc de R1 am pus 2.7k iar in loc de potentiometrul de reglare tensiune am pus de 5k.Tot asa se comporta montajul:din potentiometru reglez pana la 2/3 din tura tensiunea,apoi pana la sfarsitul turei ramane aceeasi tensiune. Transformatorul este de 18v,dupa redresare si filtrare ajunge la 24v iar din potentiometru pot regla pana la 21.1v.Ma poate ajuta careva ?!

Link spre comentariu

In continuoare voi face referire la schema din postarea nr.9.

1. Valoarea rezistorului R1 nu este critica, ajuta la descarcarea condensatoarelor de filtraj. Un maxim 10k ar fi suficient, mai putin de 2k2 nu recomand deoarece creste puterea disipata pe acel rezistor si cresc pierderile la functionarea in gol a sursei.

2. Scheme de genul asta sunt foarte sensibile cand vine vorba de tipul de amplificator operational utilizat. Din acest motiv nu ar fi rau sa testati circuitul si cu TL082.

3. Folositi exact valoarea diodelor Zener recomandate in schema.

4. Nu puteti regla corect tensiunea de iesire folosind toata cursa potentiometrului P1 din cauza ca ati aplicat pe intrarea punti redresoare a sursei o tensiune mai mica de 24Vca. Ati mentionat mai sus un 18Vca, ceea ce inseamna redresat aprox.26Vcc (sub acei 30 si ceva de volti cat ar trebui sa aveti). Deoarece 2/3 din valoarea lui P1 nu inseamna o valoarea standardizata de potentiometru, va trebui sa tatonati circuitul jongland cu un rezistor in serie cu P1 (de cca.1...3,9k) si sa incercati sa mariti valoarea rezistoarelor R8 si R9 cu maxim 33% (s-ar putea si mai mult dar momentan atat). Deci tatonati experimental acest lucru pana reusiti sa folositi intreaga cursa a potentiometrului P1. Reveniti dupa aceea cu alte precizari.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock