Sari la conținut

Termostat RT-820


Postări Recomandate

Am cumparat de la Adelaida un termostat RT-820, pentru o aplicatie de incalzire.


Functioneaza, dar in momentul alimentarii de la retea, releul cupleaza scurt, apoi decupleaza, dupa care functioneaza normal. 


In automatizarea in care vreau sa-l folosesc, cest lucru ma incomodeaza, deoarece imi cupleaza in acel moment rezistorul de incalzire, fiind nevoit sa introduc o intarziere pentru evitarea la pornire a acestei cuplari scurte, dar nedorite.


Intrebarea, pentru cei care au lucrat cu acest termostat este daca acest mod de manifestare e normal, sau am nimerit un exemplar defect?


Instructiunile din pliantul cu care am primit termostatul contin si o descriere a functionarii, dar  foarte sumara.


 

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5951-termostat-rt-820/
Distribuie pe alte site-uri

Nu cunosc acest tip de termostat, dar daca el este unul clasic, aproape sigur, este ceva defect. Tehnic vorbind, termostatele clasice, au contactul aplicat direct pe o lamela bimetalica care joaca concomitent rolul conductorului de legatura, cat si rolul unui resort elastic intr-un mecanism care asigura forta de apasare necesara intre contacte. Aceasta lamela, are o geometrie speciala, care trebuie sa asigure pozitia stabila de echilibru si forta minima de contact, atat in repaos absolut (lipsa sarcinii electrice) cat si in timpul lucrului sub sarcina atata timp cat temperatura sistemului este in echilibru. Ele mai au si un sistem mecanic de reglare al "histerezisului" termic, astfel incat sa permita echilibrul intr-un anumit domeniu de temperatura ales de utilizator. Defectul mentionat, este cauzat aproape sigur de un studiu insuficient efectuat de producator asupra sistemului de basculare / echilibru realizat de lamela elastica si / sau de sistemul de reglaj mentionat. Imi este greu sa cred ca lamela bimetalica in cauza este afectata de efectul termic provocat de cele cateva milisecunde de tranzitie ale supra-curentului de pornire. Inertiile termice sunt mari, iar procesele datorate acestora sunt lente. In nici un caz nu ar provoca un impuls atat de scurt, precum cel descris. Daca lamela bimetalica, are la baza nichelul ca una dintre componentele de baza (ceea ce este foarte probabil) atunci se poate banui un impuls creat de un camp tranzitoriu electromagnetic, care anuleaza pentru scurt timp forta de apasare pe contactul normal inchis al termostatului. Avand in vedere forma geometrica complexa a acestei lamele bimetalice, se poate banui ca ea are o inductanta proprie importanta. La trecerea unui curent care depaseste un anumit nivel, lamela ar putea juca rolul unui solenoid format doar dintr-o fractiune de spira. Acest solenoid ad-hoc poate induce in alte structuri metalice apropiate o tensiune, care poate fi la randul ei cauza unui alt curent de tranzitie. In conditiile unui studiu insuficient al mecanismului termostatic, cei doi curenti pot fi pentru scurt timp cauza unui camp electromagnetic perturbator. Nichelul, fiind un material magnetic, lamela bimetalica poate sa isi schimbe pozitia si chiar sa comute pentru o fractiune de secunda, de pe contactul normal inchis, pe cel normal deschis. Acest scenariu (probabil) poate fi posibil in conditiile in care dorind sa achizitionam un termostat ieftin, nu suntem atenti la "marca" producatorului. Un alt scenariu posibil, este amplasarea termostatului in proximitatea unei componente de automatizare electromagnetica - contactor, releu,... etc, care poate perturba pentru cateva fractiuni de secunda la pornire echilibrul lamelei bimetalice.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5951-termostat-rt-820/#findComment-62280
Distribuie pe alte site-uri

Pai asa cum este explicat si la Adelaida pe site , el functioneaza corect : adica in momentul alimentarii cupleaza dispozitivul de incalzire , apoi se face verificarea temperaturii , daca temperatura este mai mare decat cea setata opreste dispozitivul de incalzire (din cauza asta apare acel "click" la alimentare ; normal ar fii sa verifice temperatura mai intai si apoi cuplarea\decuplarea).

 

Tensiunea de alimentare este indicata prin LED-ul verde. Pana cind temperatura ambianta necesara este atinsa, contactul controlerului ramane in pozitia 2-1 si dispozitivul de incalzire este activat. Odata ce valoarea setata este atinsa, contactul se schimba in pozitia 2-8 si dispozitivul de incalzire sau de aerisire este oprit. Orice scadere a temperaturii cu valoarea histerezisului va activa din nou dispozitivul de incalzire (contactul 2-1 inchis), pana cand valoarea temperaturii setate este atinsa.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5951-termostat-rt-820/#findComment-62301
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock