Sari la conținut

Preamplificator

amatorhifi

Postări Recomandate

Am incercat sa realizez preamplificatorul acesta http://construyasuvideorockola.com/proyect_pre_eq_simple.php

Se tot intrerupe sunetul  sau dispare ...pur si simplu, fara sa ating montajul. Am verificat traseele ...lipiturile. Reusesc sa mentin sunetul constant cu pot de joase medii si inalte la maxim. Neavand potentiometre de 20k am pus de 100k fara sa modific valorile celorlalte componente....( conteaza ?). Operationalul JRC4558 l-am inlocuit cu NE5532. Sa fie defecte potentiometrele?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Foloseste valorile exacte de potentiometre din schema kitului, nu improviza. Si alea sunt calculate cu cap ca altfel montam fiecare ce valori ne trec prin cap.

Si verifica inca o data lipiturile. Ce fludor sau cositor ai folosit ?

Link spre comentariu

@maricris, 12v, semnal din pc, valoarea nu o cunosc si nu stiu cum sa o masor.

@leo_electro, n-am avut intentia de a improviza dar ...am zis sa incerc... nu ma gandeam sa functioneze cu intreruperi. Lipiturile le-am verificat pana am indoit (la propriu) montajul. Fludorul .....cred ca e St60Pb40 cu T topire sub 200gC (1mm) (letcon 15W) ( oricum e mult mai bun comparativ cu fludorul utilizat la realizarea unui corector de ton cu tranzistori).

Pot de volum s-a dus (l-am rupt accidental) am facut legaturile la un alt pot de pe un montaj vechi.....  ..... Initial arata mai bine .... acum arata asa.

Amplificatorul,difuzoarele,sursa de alimentarel, cablurile , etc ,le-am testat cu preampl cu bc546 si functioneaza normal.  

post-33506-0-93083100-1440518068_thumb.jpg

post-33506-0-64736500-1440518070_thumb.jpg

post-33506-0-58229400-1440518072_thumb.jpg

post-33506-0-97062800-1440518073_thumb.jpg

post-33506-0-56477300-1440518075_thumb.jpg

Link spre comentariu

Asigurati-va ca ati respectat schema si ca nu aveti intreruperi pe cablajul test. Si inlocuiti piesele defecte.

Dar de ce nu ati incercat sa reproduceti cablajul din documentatia produsului prin metoda press-and-peel ? Din ce imi aduc aminte e tiparit acolo la scara.

Link spre comentariu

Da, am sa-l refac.(mi-am comandat cateva componente si clorura ferica).

As mai avea o mica problema cu un alt preamplificator.  Preampl  din schema atasata l-am testat dar cred ca necesita un semnal f mic la intrare. Se poate modifica a.i. sa nu fiu nevoit sa tin volumul placii de sunet sub 20% (peste 20% am distorsiuni, doar la bass). De asemena, cu toate potentiometrele la minim muzica se aude slab in difuzoare. Pe site-ul respectiv, pt tranzistorul c945 este mentionat echivalentul 2sc2240. Am montat 2 buc bc546. N-am zgomot de fond.

Alte scheme de preamplificator/corector de ton  cu 2,3.. sau mai multi tranzistori (de preferat bc546 sau echivalent) cu reglaj independent pt inalte, medii, joase si volum, cu alimentare asimetrica max 12v , semnal de la pc, ma puteti ajuta?. 

post-33506-0-68737100-1441056233_thumb.jpg

Link spre comentariu

Verificati schemele postate aici:

http://www.tehnium-azi.ro/topic/20-scheme-de-corectoare-de-ton-si-egalizatoare/

si nu in ultimul rand, schema de corector de ton de la amplificatorul romanesc AS2050 - schema o gasiti in topicul cu scheme de amplificatoare audio de aici:

http://www.tehnium-azi.ro/topic/128-scheme-de-amplificatoare-audio/

Link spre comentariu

Dl. donpetru, sa stiti ca am verificat schemele respective,din ele doar PCB Corector de ton cu 2 transistoare m-a interesat, (de fapt a corespuns cu ce cautam) si pe care o puteti vedea mai sus ( nu-s multumit de modul in care se realizeaza corectia inalte /joase  dar tind sa cred ca am gresit ceva la montaj , am s-o verific /remonta in viitorul apropiat), celelalte scheme/montaje sunt cu op-uri sau tensiuni de alimentare mult prea mari 24-30 v .... din  ce am vazut.

Referitor la schema de corector pt un canal  postata mai sus (postarea #7) intre intrare  si condensatorul C1 am pus un divizor de tensiune  R1-R2 10k, gandindu-ma ca astfel pot micsora semnalul de intrare/tensiunea de intrare( ...nu imi e clar) . Ulterior am aflat ca tensiunea din lineout-ul unei placi de sunet este de cca. +-2V. Daca este adevarat, ma gandesc sa modific valoarea lui R1 la 50k ,astfel as obtine aprox 0.3 V la intrarea preamplificatorului. Cum aflu din schema postata mai sus care-i valoarea normala pt tensiunea de intrarea a preamplificatorului? 

Cu divizorul curent cu volum la 5% din pc si  toate potentiometrele la minim, in difuzoare este reprodus semnalul de la intrare , foarte incet dar prezent. Semnalul e distorsionat acum  la un volum din pc de peste 45-50% .

Se poate rezolva.... ?

In schema am inlocuit tranzistorul C945 cu BC546 si valoarea lui C1 initial 470n , momentan 100n , urmeaza sa testez si 220n . 

Link spre comentariu

Puneti in locul lui c1 un cond. nepolarizat de 1uf, va ajuta in cazul frecventelor joase. Tranzistor C945 se gaseste pe placile monitoarelor crt sau in unele televizoare crt, eventual incercati BC413 sau BC109c.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock