Sari la conținut

KIT RADIO AM SUPEHETERODINA DE ASAMBLAT#2

montecassino

Postări Recomandate

Am asamblat un kit radio superheterodina care oscileaza foarte rau. Am scos rezistoru R3 de 150 ohmi si oscilatia a disparut. Finalul functioneaza, a fost testat cu semnal de la placa audio. Concluzia este ca problema se afla in primul etaj OL si de mixaj si nu stu ce sa fac.

Aveti vreo idee ce se poate intampla?

Multumesc

post-32203-0-73370000-1439142521_thumb.jpg

Editat de montecassino
Link spre comentariu

Problema nou aparuta: am cautat sa mai reglez alinirea si rotind cu grija miezul bobinei B5 deodata s-a oprit aparatul. E mort, se aude doar un slab zgomot de fond. Are idee cineva ce se poate fi intamplat? Pe secundar am tensiune 0.7V intre cei 2 pini si se aude un usor brum, intre masa si cei 2 pini din secundar am tensiune 1.03V si la celalat pin nimic. Pe primar, infasurarea cu priza mediana am tensiuni.

Va rog un sfat. Multumesc

Editat de montecassino
Link spre comentariu

@montecassino: Intervenind asupra filtrului FI - B5, care era aliniat din fabrica pentru frecventa intermediara, foarte probabil ai ratat intregul montaj. Oscilatiile despre care vorbeai initial, se pot indeparta regland distanta dintre cele doua bobine ale circuitului RF de intrare, care contine pe acelasi miez de ferita doua bobine - una mai lunga, iar cealalta mai scurta, avand doar cateva spire. Dupa ce gaseai pozitia cea mai buna, fixai bobina de reglaj cu o picatura de electro-lac, sau un alt adeziv electoizolant. De fapt, atunci cand ai intervenit pentru indepartarea surplusului de cositor, cred ca ai atis involuntar acea bobina de reglaj, modificandu-i pozitia. Ulterior, tot prin manevre involuntare, ai dereglat din nou distanta optima. Acesta este singurul reglaj permis de un montaj radioreceptor de tip kit. Faptul ca receptorul avea un rezultat audibil in difuzor (chiar daca era viciat de o auto-oscilatie) era un bun indiciu ca montajul a fost corect asamblat. Tot ceea ce trebuia sa faci era sa actionezi asupra acelei bobine mobile aflata pe bara de ferita a circuitului de intrare, pana obtineai efectul dorit. Poti incerca o realiniere a filtrului B5, facuta cu ajutorul unor dispozitive speciale si a unui osciloscop, de catre cineva care are mai multa experienta in alinierea filtrelor FI. Daca ai cele necesare si ai in biblioteca cartea Osciloscopul, semnata de Ioan si Irina Mateescu, aparuta in 1972 la Editura Tehnica Bucuresti, atunci poti incerca singur o realiniere a filtrului B5, utilizand indicatiile de la paragraful 4.10 (pagina 93) Alinierea radioreceptoarelor. Selectograful.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu

Va multumesc tuturor pentru sfaturi.\

Problema este ca ducand miezul lui B5 mai jos a interupt infasurarea secundarului. Nu am posibilitati nici materiale si nici fizice sa bobinez asa ceva. Poate cineva sa ma ajute cu o bobina de acest fel sau sa-mi spuna de unde sa cumpar?

post-32203-0-68369800-1439360824_thumb.jpg

Link spre comentariu

Cum ati reusit?

Cele doua elemente, bobinajul si miezul, nu se pot atinge.

Asa stiam si eu....si totusi, coborand miezul deodata radioul s-a oprit. Infasurarea secundara (cu cei 2 pini era rupta). Am observat ca firele la pini coborau direct din infasurare si nu erau prin acele mici canturi de ghidaj.

Link spre comentariu

@montecassino: Intervenind asupra filtrului FI - B5, care era aliniat din fabrica pentru frecventa intermediara, foarte probabil ai ratat intregul montaj. Oscilatiile despre care vorbeai initial, se pot indeparta regland distanta dintre cele doua bobine ale circuitului RF de intrare, care contine pe acelasi miez de ferita doua bobine - una mai lunga, iar cealalta mai scurta, avand doar cateva spire. Dupa ce gaseai pozitia cea mai buna, fixai bobina de reglaj cu o picatura de electro-lac, sau un alt adeziv electoizolant. De fapt, atunci cand ai intervenit pentru indepartarea surplusului de cositor, cred ca ai atis involuntar acea bobina de reglaj, modificandu-i pozitia. Ulterior, tot prin manevre involuntare, ai dereglat din nou distanta optima. Acesta este singurul reglaj permis de un montaj radioreceptor de tip kit. Faptul ca receptorul avea un rezultat audibil in difuzor (chiar daca era viciat de o auto-oscilatie) era un bun indiciu ca montajul a fost corect asamblat. Tot ceea ce trebuia sa faci era sa actionezi asupra acelei bobine mobile aflata pe bara de ferita a circuitului de intrare, pana obtineai efectul dorit. Poti incerca o realiniere a filtrului B5, facuta cu ajutorul unor dispozitive speciale si a unui osciloscop, de catre cineva care are mai multa experienta in alinierea filtrelor FI. Daca ai cele necesare si ai in biblioteca cartea Osciloscopul, semnata de Ioan si Irina Mateescu, aparuta in 1972 la Editura Tehnica Bucuresti, atunci poti incerca singur o realiniere a filtrului B5, utilizand indicatiile de la paragraful 4.10 (pagina 93) Alinierea radioreceptoarelor. Selectograful.

Multumesc mult pentru detalii.

Bobinele nu sunt acordate din fabrica. Prindea doua posturi la ora 21.00: unul national si un post rusesc (nu bulgaresc). Cele doua bobine sunt infasurate pe acelasi suport, deci nu aveam cum sa mut pe cea mica doar. Oricum am miscat bobina pe ferita aproape de capat unde oscilatia a disparut si auditia celor doua posturi se auzeau mai bine.

Pentru moment de unde iau alta bobina? :scratchchin:

Editat de montecassino
Link spre comentariu

... Poate cineva sa ma ajute cu o bobina de acest fel sau sa-mi spuna de unde sa cumpar?

Depinde de frecventa intermediara pe care a folosit-o chinezul. Frecventa intermediara standard pentru receptoare AM, dupa recomandarile ISO este de 455 kHz. Daca si chinezul a folosit aceasta FI, atunci se poate recupera un filtru FI de la radioreceptoarele romanesti recuperate. Schimbarea filtrului, presupune insa modificarea etajului FI respectiv. Se poate folosi schema etajului FI din radioreceptorul romanesc dezafectat.

Link spre comentariu

In definitiv, prin insurubarea miezului bobinei pana la circuitul imprimat, acesta a fortat si a ridicat bobina. Probabil ca legaturile de capat ale infasurarilor s-au rupt deasupra locului unde erau lipite de pinii de implantare ai bobinei. In general ele se pot reface inlocuind pinii cu altii putin mai lungi, care ajung la conductoarele rupte ale bobinei. Pentru lipire, nu este in general nevoie de curatarea izolatiei (email, sau matase in cazul litei de inalta frecventa) ci se pot lipi direct prin intermediul unei pastile de aspirina, care arde orice izolatie si cu un aliaj de lipit bun. Dupa lipire si re-inplantare, se incearca realinierea pe frecventa de 455 kHz.

Intr-o alta ordine de idei, domnul donpetru, ar putea interveni asupra corectarii titlului acestui subiect. S-a "mancat" un r de la cuvantul supe[r]heterodina.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu

Aceste bobine nu sunt toate la fel. poate diferii numarul de spire, existenta sau nu a prizei  si la ce spira este.

Incercati s-o refaceti, numarati spirele infasurarii cu probleme si diametrul sarmei.

Am mai spus, problema mea consta in NU avea experienta necesara, posibilitatile tehnice si materiale de a face acesta operatie. Repet, daca este cineva cu experienta in asa ceva si dispus sa ma ajute cu rebobinarea, sau are asa ceva acasa il rog sa ma ajute.

Multumesc

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock