Sari la conținut

Amplificator 2.1 cu TDA7377

amatorhifi

Postări Recomandate

Salut si bine v-am gasit.

Am realizat (incercat sa realizez) amplificatorul din schema atasata.

Aparent functioneaza. Problemele principale:

Cum se conecteaza corect cele 2 potentiometre la o mufa jack stereo,  a.i. cu P1 sa controlez volumul "satelitilor" si cu P2 "subwoofer-ul".

In fisa tehnica a CI-ului la configuratia Stereo/Bridge pinii 4 si 5 sunt notati cu IN L ( presupun ca rep. intrare stanga) iar la 11 si 12 IN Bridge.

Sa incerc conectarea  ambelor intrari ale potentiometrului P1 la L Jack si intrarea P2 la R Jack?

Sa pastrez conexiunile actuale ale potentiometrului P1 si sa conectez intrarea lui P2 in L si R Jack?

Sa inlocuiesc P2 cu unul stereo, iesirile sale se le pun in IN Bridge si intrarile sa le conectez identic cu cele de la P1?

Alta varianta? 

La alimentarea amplificatorului se aude o pocnitura suparatoare in difuzoare. Se poate diminua/elimina prin modificarea electroliticilor din pinul 6  sau 7, si care sunt valorile maxime admise?

ps: comutatorul din schema lipseste, am legat direct.

Multumesc anticipat.

post-33506-0-19126200-1438618026_thumb.jpg

Editat de amatorhifi
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu prea e bine sa conectezi intrarea bridge fara sa o izolezi fata de celelalte intrari. De regula, in cazuri de genul asta, se folosesc niste amplificatoare operationale care sa faca separarea de impedanta intre intrarile TDA-ului.

Pe iesirea in punte a tda-ului ai vreun filtru pentru subwoofer?

Link spre comentariu

Leo_electro, initial am realizat un amp cu tda1554q, la care am intampinat aceeasi problema cu pocnitura in difuzoare la alimentare, remediata cu ajutorul unor persoane de pe alte forumuri. Cautand sa realizez un corector de ton cu preampl pt amp. respectiv am dat peste tda-ul asta si am zis sa incerc varianta  2.1, gandindu-ma ca poate am sa pot folosi corectorul de ton cu preampl  la ambele ampl. Am cateva op ne5532 , am gasit o schema de preampl stereo (C4558, am inteles ca-i echivalent cu ne5532) cu alimentare asimetrica 12v pe un site (construyasuvideorockola.com). Ii rog pe cei ce-mi pot oferi o schema /scheme de corector de ton (op ne5532) sau sa ma indrume catre una, cu mentiunea : alimentare asimetrica 12v pt amplificatorului actual cu tda7377 in configuratia stereo/bridge.

(control volum, joase, medii, inalte pt sateliti si volum pt "subwoofer" ).

Filtru n-am momentan, de fapt am doua difuzoare auto pe 3 cai ,capatate ( testate pe amplif initial, sunetul e acceptabil pt un amator, chiar daca-i lipseste bass-ul) mai am un dif reconditionat si  testat pe care as vrea sa-l folosesc pe post de "subwoofer" (cu ghilimelele de rigoare) + 4-6 difuzoare (3-10 w) de diverse forme si impedante diferite  folosite la teste. 

Astept indrumari pt realizarea unui corector de ton cu preamplificator (corectati-ma, daca am gresit formularea). 

Editat de amatorhifi
Link spre comentariu

Pentru acel montaj cu TDA este suficient un corector de ton clasic cu tranzistoare care sa functioneze la 12Vdc, ca de exemplu schema din postarea nr.18 de aici:

http://www.tehnium-azi.ro/topic/20-scheme-de-corectoare-de-ton-si-egalizatoare/page-2

Nu are rost, in acest caz, sa va complicati cu un montaj cu NE5532, deoarece sunt mai pretentioase in ceea ce priveste modul de realizare a cablajului si chiar cablarea intregului amplificator.

Link spre comentariu

• 2 weeks later...

Momentan am renuntat la varianta stereo/bridge, am realizat montajul  PCB Corector de ton stereo cu doua tranzistoare.pdf postat de dl. donpetru. Pana la realizarea corectorului nu aveam "bass" , acum am prea mult ......  . Nu stiu daca-i normal modul in care functioneaza corectorul : cand actionez potentiometrele treble si bass, parca-mi scade volumul  .....  sunetul reprodus e placut, in opinia mea, cu pot. de treble si bass  undeva la jumatate.... asa cu aproximatie. N-am zgomot de fond.

ps: Nu se poate adapta corectorul la schema stereo/bridge? 

Editat de amatorhifi
Link spre comentariu

• 1 month later...

La functionarea in punte nu conteaza cum conectati "+" si "-" difuzor pe iesirile ampificatoarelor.

E bine totusi, in cazul acelui TDA7377, avand in vedere schema lui interna, sa existe o corespondenta intre cele doua canale: adica, daca ati legat "+" la pinul 1 (Out 1), atunci pentru celalalt canal "+" difuzor e bine sa fie la pinul 15 (Out 3 conform datasheet). Bineinteles, acest lucru e valabil si pentru "-".

Link spre comentariu

Am studiat putin datasheetul lui tda7377 si exact schema asta o propune producatorul pentru 2.1 dar nu pomeneste nimic pe schema despre faptul ca din cele 4 amplificatoare din capsula 2 sunt inversoare si 2 nu.

Probabil a considerat ca nu merita tratat acest aspect intrucat integratul este destinat aparaturii audio stereo pentru auto(judecand dupa alimentare).

Deci ca sa functioneze corect ar trebui ca difuzorul care vine pe iesirea din pinul 2 sa fie legat cu "+"-ul la masa si "-"-ul la condensatorul din iesirea amplificatorului.

Oricum e urata imrovizatia asta. 

Link spre comentariu

In prima pagina am observat ca este notat acest aspect, care pentru tine, pentru mine si alti useri care au ceva experienta sare repede in ochi, dar pe schemele de aplicatie nu este notat nimic.

Iar un electronist incepator neavand informatia in schema de aplicatie a fi foarte dezamagit de acest amplificator pentru ca va pune borna negativa a difuzoarelor la masa si se va intreba de ce nu are bas pe sateliti si de ce se aude cu ecou si de ce nivelul sonor nu e chiar identic stanga dreapta, probabil in 99% din cazuri.

Uite, poza este din aceeasi documentatie.  

post-32435-0-26740900-1444895264_thumb.jpg

Link spre comentariu

M-ati bagat in ceata..... va rog sa ma corectati daca n-am inteles. 

In fisa tehnica a ci-ului TDA7377 sunt prezentate 3 circuite. Quad stereo, Double Bridge ( pe care-l utilizez momentan) si Stereo/Bridge (cel pentru care am deschis acest topic). si diagrama bloc.

Pentru Quad stereo si Stereo/Bridge borna "+" a difuzorului trebuie conectata la masa daca amplificatorul intern (corespunzator iesirii CI-ului )este inversor?

In cazul iesirii Out Bridge "+" ul se pune la iesirea neinversoare sau n-are importanta ?

La varianta Double Bridge , "+" urile difuzoarelor trebuiesc puse la iesirile al caror amplificator intern este neinversor si "-" urile la cele cu amp inversor , valabil si viceversa .fara a influenta sunetul ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock