Sari la conținut

Postări Recomandate

Buna ziua. Am realizat sursa din schema:

post-1281-0-10564700-1438414336_thumb.png

Problema este ca pe pinii 12 si 11 lui LM723 am urmatoarea forma de unda (cu tensiunea de iesire reglata la 26,6V si cu un consumator de aprox 6A): 

post-1281-0-34345700-1438414425_thumb.jpg

Pe pinii 11 si 12 fara sarcina la iesirea din sursa:

post-1281-0-58776200-1438415426_thumb.jpg

Si am pe iesirea lui LM723 (pinul 10) o forma de unda ca in imagine:

In total am 2 cablaje pentru sursa, cu mici diferente intre ele, de exemplu condensatorul de iesire la o sursa este de 100uF si la cealalta este 470uF si rezistenta care limiteaza curentul prin dioda zener de 33V este de 3,3k la o sursa iar la cealalta este formata din 2 rezistente de 10k in paralel: 

La un cablaj cu sursa pe pinul 10 cu sarcina aprox 6A si tensiunea de iesire din sursa reglata la 24,4V:

post-1281-0-28056900-1438414498_thumb.jpg

La celalalt cablaj cu sursa pe pinul 10 cu sarcina aprox 6A si tensiunea reglata la 26,6: 

post-1281-0-90661000-1438414505_thumb.jpg

La iesirea din sursa arata cam asa:

post-1281-0-52643800-1438415710_thumb.jpg

Ce se poate face pentru a netezi forma de unda de pe pinii 11 si 12 ai lui LM723 ? Dar pe pinul 10 ? 

Sau dupa parerea dvs este bine asa ? 

Editat de Mihai3
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Terminalul minus a lui C8 ar trebui conectat la anodul diodei D2. Dupa aceea, aceasta conexiune ar trebui sa faca contact cu terminalul AC2 de la puntea redresoare.

Faceti modificarea asta si reveniti cu alte concluzii.

Link spre comentariu

Am facut modificarea, dar vad ca riplul este mai mare: 

post-1281-0-78448700-1438444701_thumb.jpg

Atentie: in imaginea din aceasta postare, osciloscopul este setat pe 10mV/div, iar in imaginile din postarile anterioare era setat pe 5mV/div.

PS: oscilograma este facuta fara sarcina la iesirea sursei. Pe C8 este o cadere de tensiune de aprox 70V.

Editat de Mihai3
Link spre comentariu

Avand in vedere rezultatele de mai sus, faceti urmatoarele modificari:

- mutati conexiunea dintre minusul lui C8 si anodul lui D2, din pinul AC2 a puntii redresoare pe mediana transformatorului;

- suntati rezistorul R10 care se afla in serie cu capacitorul C7;

- conectati suplimentat un capacitor de 220uF 50V intre pinii 11 si 12 a LM723 si masa.

Reveniti cu alte concluzii (spre ex., in conditiile de mai sus, ce tensiune aveti pe capacitorul C8 dar si pe capacitorul de 220uF nou conectat in circuit ? S-ar putea sa fie nevoie sa folositi o dioda Zener D5 de 30V).

Editare ulterioara: Care este tensiunea maxima de iesire pe care doriti sa o obtineti ?

Link spre comentariu

Asa arata pe pinii 11 si 12 ai lui LM723:

10mV/div

post-1281-0-02959700-1438500500_thumb.jpg

Asa arata pe pinul 10:

5mV/div

post-1281-0-29406600-1438500519_thumb.jpg

Pe C8, tensinea este de 30,8V. Pe condensatorul de 220uF, tensiunea este de 31,9V cu sarcina aprox 6A si 32,1V fara sarcina.

Prefer sa raman la dioda zener de 33V. Tensiunea maxima la iesire se poate regla pana la 26,6 , deci pana aici vreau sa se poata regla. 

Editat de Mihai3
Link spre comentariu

Am alimentat 723 astfel pentru ca daca il alimentam direct din punte atunci erau 2 probleme:

1. Tensiunea din punte era undeva pe la 40V sau chiar mai mare, si nu am vrut sa imping 723 la limita

2. Riplul pe iesire era foarte mare, aprox 50mV (daca imi aduc bine aminte).

Link spre comentariu

Dl.miron, nu am stat sa calculez in detaliu, dar redresat din punte se obtine putin peste 40Vcc, ceea ce este peste limitele maxime admise de LM723. Cred ca din acest motiv autorul schemei a incercat sa apeleze la acel dublor de tensiune.

Problema este ca daca se alimenteaza dublorul de tensiune la 15VAC, se obtine aprox. 30VDC, daca se alimenteaza din ambele infasurari trafo (asa cum initial v-am recomandat) se obtine putin peste 60VDC.

Avand in vedere ultimele rezultate obtinute, va recomand sa ne intoarcem la cazul initial, cand dublorul se alimenta din ambele infasurari trafo iar in loc de BD139, desi nu este obligatoriu dar e mai "safe", sa folositi un MJE340. Recomandarea asta este cu atat mai valabila, cu cat, in ultimul caz prezentat, tensiunea pe C8 este sub tensiunea diodei Zener D5.

Ar mai fi si cazul sa renuntati la dublor si sa alimentati circuitul asta direct din puntea redresoare. Cred ca varianta asta ultima este cea mai buna.

Link spre comentariu

va recomand sa ne intoarcem la cazul initial, cand dublorul se alimenta din ambele infasurari trafo iar in loc de BD139, desi nu este obligatoriu dar e mai "safe", sa folositi un MJE340

La cazul din schema va referiti?

post-1281-0-35343700-1438507650_thumb.png

Link spre comentariu

Nu chiar cazul ala, ati uitat sa faceti modificarea de care v-am spus.

Totusi, nu ar fi rau sa luati in considerare renuntarea la dublor si alimentarea lui T8 cu componentele adiacente direct din plusul puntii redresoare. In acest ultim caz, nu uitati sa conectati un capacitor intre emitorul lui T8 si masa (cum v-am spus mai sus).

Link spre comentariu

Am alimentat 723 astfel pentru ca daca il alimentam direct din punte atunci erau 2 probleme:

1. Tensiunea din punte era undeva pe la 40V sau chiar mai mare, si nu am vrut sa imping 723 la limita

2. Riplul pe iesire era foarte mare, aprox 50mV (daca imi aduc bine aminte).

1 si 2, pai nu chiar direct, ci asa  post-9-0-68010100-1438508819_thumb.png

Link spre comentariu

• 3 weeks later...

Este posibil ca tranzistorul T1 (cel incadrat cu rosu) sa se deschida la o tensiune BE de 0,45V ? 

Am folosit R11 si R18 de 0,1 ohmi conectate cu un cablu la cablajul sursei. 

Daca pun sondele de la multimetru direct pe iesire imi indica aprox 8A. 

Transformatorul poate debita 10A, deci cred ca daca tranzistorul T1 nu s-ar fi deschis, intensitatea curentului ar fi fost mai mare de 8A.

Astept si parerea dvs.

Am folosit 8x TIP35 in loc de 4 cat apare desenat pe schema.

post-1281-0-97017700-1440000239_thumb.png

Editat de Mihai3
Link spre comentariu

Un sfat: conecteaza un semireglabil pe baza lui T1 (BC547) ca sa poti sa reglezi sensibilitatea protectiei la supracurent. E foarte important asta pentru ca un tranzistor incepe sa conduca pe la 0,4V intre baza si emitor.

Iar terminalul minus a lui C8 ar trebui legat de anodul lui D2 !!!!

Editat de prog
Link spre comentariu

Nu prea ati tinut cont de recomandarile date mai sus. Nu e rea nici ideea folosirii unui semireglabil sau potentiometru pentru reglarea sensibilitatii la "overload", asa cum a spus utilizatorul @prog mai sus.

Totusi, de ce doriti musai sa aveti stabilizat aprox. 30V pe pinii 11 si 12 a LM723 ? Nu ca ar fi rau dar eu am testat ambele variante (cu si fara stabilizare pe acei pinii) si nu am observat diferente notabile in ceea ce priveste performantele de stabilizare.

Link spre comentariu

Totusi, de ce doriti musai sa aveti stabilizat aprox. 30V pe pinii 11 si 12 a LM723 ? 

Daca nu am stabilizare pe pinii 11 si 12 ai lui LM723, atunci am la iesire riplu foarte mare (zeci de milivolti, peste 50 de mV daca imi aduc bine aminte).

Daca folosesc ridicatorul de tensiune si stabilizare cu dioda zener si tranzistor atunci riplul pe iesire este mai mic. 

Editat de Mihai3
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock