Sari la conținut

LM317/350/338 alimentat de la o tensiune mare

Postări Recomandate

Buna seara. Doresc sa alimentez un LM317/350/338 de la o tensiune mai  mare decat tensiunea maxima de alimentare (40V pentru LM338 si LM317, respectiv 35V pentru LM350) dupa schema din imagine. 

Intrebarile mele sunt: 

Este corecta schema?

Daca la iesirea sursei va fi scurtcircuit, exista posibilitatea sa se arda tranzistorul 2N3055 ? 

post-1281-0-53038500-1437237281_thumb.png

Editat de Mihai3
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca aplicati pe intrarea LM-urilor o tensiune mai mare de 40Vdc, atunci folositi doua LM-uri ca in schema de mai jos:

two lm317 psu.png

Asta ar fi un exemplu. Mai vazusem un alt exemplu asemenea celui de mai sus intr-o statie de amplificare profesionala care cobora tensiunea de la aprox. 65V la 15V dar din pacate nu-mi aduc aminte despre ce manual de service era vorba. Stiu doar ca schema era desenata in Orcad sau Altium Designer. 

Totusi, nu ar fi rau sa luati in considerare si un stabilizator clasic cu tranzistoare si diode Zener (depinde si de valoarea curentului consumat).

Link spre comentariu

Daca vrei o sursa reglabila, trebuie sa consulti pdf-ul 317. Acesta iti releva faptul ca la tensiuni mici la iesire, curentul maxim livrat scade sub 0,5A.

Alminteri, solutia ta e ok. Tranzistorul nu se va arde daca are radiator suficient. Mai ales la scrtcircuit se va incalzi mai putin (vezi pdf 317).

Link spre comentariu

• 6 months later...

In cazul shemei atasate, se poate aplica la Vin (fata de masa) o tensiunea mai mare decat 40V ? 

Daca da, care e tensiunea maxima care se poate aplica pe Vin ? 

post-1281-0-51522300-1454263364_thumb.jpg

Editat de Mihai3
Link spre comentariu

• 3 months later...

As dori sa construiesc schema de mai jos, dar problema este ca se va alimenta de la o tensiune mai mare decat 40V, adica dupa redresare si filtrare vor fi mai mult decat 40V.

post-1281-0-74287200-1463853207_thumb.gif

Se poate folosi cu modificarea de mai jos ? 

post-1281-0-03326300-1463853296_thumb.png

PS Cel mai bine era daca foloseam un LM317HV, dar nu am gasit la magazin, iar pentru cateva LM317HV nu cred ca merita sa comand din Polonia. 

Editat de Mihai3
Link spre comentariu

Schema este functionala.

Dar ce curent doriti la iesire, ca nu ati mentionat nicaieri.

Dupa mine ar merge la 1A sau 1,5A la tensiuni mici, si 3-4 A la tensiuni mari.

Atentie ca nu are protectie eficienta de curent la scurcircuit si se arde tranzistorul T1 sau LM317.

@gsabac

Link spre comentariu

Daca nu are protectie eficienta de curent la scurtcircuit atunci renunt la constructia schemei. 

Ar fi de dorit sa realizez o schema cu protectie, asa este cel mai bine, deoarece un scurtcircuit este posibil sa se intample oricand. 

Link spre comentariu

Am vazut ca sunteti mester !

Montati o rezistenta de 0.33 Ohmi in serie cu  cele 2 rezistente de emitor,

Puneti un pnp BD136 si cu colectorul sau faceti limitarea de curent in baza MJ-urilor.

Astept schema !

@gsabac

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock