Sari la conținut

Postări Recomandate

De cand am deschis acest topic si pana in prezent, am intrat in posesia cablajelor imprimate (realizate de utilizatorul @niksound - prilej cu care ii multumesc pentru efortul depus) si am inceput sa populez cu componente cablajele. Stadiul actual il prezint in cateva imagini mai jos:

Cablaj AS15201 - 2015.JPG Cablaj AS15201 (asamblat).JPG

Cablaje AS15201 - 2015 (inainte de asamblare).JPG Cablaje AS15201 - 2015 (inclusiv vumetru).JPG

Mai ramane sa vad unde gasesc radiatoare pentru tranzistoarele finale in capsula TO-3:

http://www.tehnoelectric.ro/produse/kit_1310_radiator_aluminiu_45x46x45_mm

Dupa cum vedeti, stocul de la tehnoelectric este 0 de mult timp. Daca aveti asemenea radiatoare sau daca stiti magazine, inclusiv prin Bucuresti, care vand, va rog sa-mi spuneti. 

Mai am de completat cablajele cu ceva componente. Am comandat si transformatorul toroidal cu doua infasurari de 17,5V la 4,5A (suficient pentru acest kit) plus o infasurare de 12V la 1A. Sa vad daca mai am timp sa fac carcasa, daca nu o sa vand kitul in forma propusa fara carcasa, unde veti plati doar pretul componentelor + transformator (restul este din partea casei, inclusiv cablajele). Daca nu voi gasi in timp util un cumparator, o sa incerc sa fac o carcasa, urmand ca panourile frontale si din spate sa le fac intr-un mod profesional (o sa vad la momentul potrivit unde). Dar, pana atunci e cale lunga, ramane sa vedem cum functioneaza prototipul si ce valori de piese vor mai trebui ajustate.

Deci, abonati-va la acest topic, pentru ca, vorba lu Diaconescu, "nu stiti ce pierdeti". Glumesc...sau, poate ca nu!

Numai bine

• Like 1
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5906-as15201-2015/page/2/#findComment-62112
Distribuie pe alte site-uri

E altceva cand vezi un proiect de electronica cum arata in realitate. Alta viata dar munca pe masura (e ditai cablajul si ia timp sa-l ansamblezi). Felicitari pentru initiativa.

In vremurile actuale, toata lumea vrea ietfin si sa aiba mii de watti, poate sa fie si pe hartie. dar sa fie, cu toate ca multi oameni nu-si permit sa ia boxe ca lumea.

Apropo, la ce pret se ridica transformatorul ?

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5906-as15201-2015/page/2/#findComment-62116

Transformatorul va avea 170VA si costa, fara transport, aprox.180lei cu TVA. Este una din componentele cele mai scumpe ale statiei de amplificare.

Pana la urma am ales aceste tensiuni de alimentare(2x17,5V) din cauza ca am vrut sa storc din aceasta configuratie un maxim de putere, pentru ca, daca eram sa adopt solutia propusa initial (cu acel transformator care are 2x10Vca), mai mult ca sigur interesul utilizatorilor era mult mai redus. Desi, chiar si in aceste conditii lumea nu prea se inghesuie, foarte multi, asa cum spui si tu, se orienteaza catre solutii de sute de watti.

In fine, sper sa fac rost in timp util de radiatoare, cum sunt cele de pe site-ul tehnoelectric, deoarece, ce am gasit pe ebay.com (acelasi model dar culoare neagra), sunt la niste preturi foarte mari si nu se justifica. Mai trebuie sa achizitionez si LM-urile pentru vumetru si sa stabilesc daca voi folosi LED-uri rotunde sau dreptunghiulare. 

O sa actualizez periodic acest topic pe masura ce fac rost de componente.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5906-as15201-2015/page/2/#findComment-62117

Nu este singurul cablaj care l-am avut de facut si pentru care am apelat la utilizatorul @niksound. Au fost mai multe cablaje si cum timpul disponibil pentru asa ceva este destul de redus si pentru ca am vrut sa ma concentrez asupra constructiei de kituri si testari lor, am considerat necesar sa caut ajutor si in alta parte macar pentru a castiga timpul cu realizarea practica a PCB-urilor. De fapt, de foarte mult timp cautam un utilizator care sa ma ajute cu confectionarea cablajelor pentru prototipuri, lucru care l-am spus de cateva ori in forum. In plus, sincer sa va spun, operatia de gaurire a cablajelor nu prea o agreez, cu atat mai mult cu cat se face manual - iti inchipui ce inseamna sa dai aproape 1000 de gauri cat are cablajul de la AS15201 !!! Am facut lucrul asta la multe cablaje pe care le-am realizat in decursul timpului dar vine o vreme cand parca chiar nu mai ai dorinta aceea pe care o aveai candva (la unele persoane lucrul asta se manifesta mai devreme, la altii mai tarziu).

In fine, e mult mai important sa obtinem rezultate in acest forum care sa fie utile tuturor intr-un timp cat mai redus cu putinta.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5906-as15201-2015/page/2/#findComment-62120

Multumesc @flomar pentru testul efectuat mai sus si concluziile de rigoare. Nu ma asteptam sa efectuati acest test.

Eu o sa alimentez prototipul cu 2x17,5Vca, ceea ce inseamna redresat, in gol, vreo +/-25Vcc. Acum, daca aveti posibilitatea sa alimentati montajul dvs. cu aceasta tensiune si sa folositi in emitoarele tranzistoarelor de putere rezistoare de 0,33 Ohm sau 0,39 Ohm la cel putin 3W (e necesar sa respectam valorile astea ca protectia sa functioneze corect - am inteles ca dvs. nu ati folosit partea de protectie, deci nu ar fi critic daca faceti sau nu modificarea asta) Totusi, e important sa aveti pe alimentare +/-25Vcc.

In cazul prototipului pe care l-am ansamblat am folosit tranzistoare BC546B - 556B, in loc de 547-557, din cauza ca nu am avut cu indicativ B tranzistoare din seria propusa initial in proiect.

Astazi am descoperit o mica eroare de realizare a PCB footprint-ului conectorului RCA de pe intrare (o sa trebuiasca sa-l corectez in revizia finala a kitului). Oricum, acest lucru nu impiedica buna functionare a montajului.

In fine, in cadrul testari prototipului va trebui sa vad daca am reusit sa construiesc un layout PCB care sa conduca la un zgomot de fond minim. Eu sper ca da, dar mai ramane de confirmat practic aspectul asta. 

Am incercat dar din pacate, nu mai au in stoc. Se pare ca firma asta este un fel de oglinda a firmei tehnoelectric!!! Adica, daca nu are tehnoelectric in stoc nimic, nici ei nu au. Pacat!

Oricum, multumesc pentru sugestie. Mi-ar fi placut sa gasesc acolo asemenea radiatoare.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5906-as15201-2015/page/2/#findComment-62136

1. Pentru inceput e suficient in gol un +/-25Vcc.

2. Da, nu ar fi rau sa implementam o protectie cu reglarea limitari curentului (semireglabili de 500 Ohm sunt necesari in locul lui R76 si R97)

3. Va inteleg dar eu ma refeream la zgomotul de fond per ansamblu datorat tuturor montajelor, inclusiv etajelor cu amplificatoare operationale.

4. Nu e nevoie sa cresteti amplificarea deoarece inaintea amplificatorului, daca o sa analizati schema, exista un preu cu amplificare x10.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5906-as15201-2015/page/2/#findComment-62140

Multumesc pentru ultimul test. E bine venit, comparativ cu cel care il voi realiza eu pe prototip.

Presupun ca ati obtinut 11,95 Vrms pe sarcina. Daca e asa, atunci pe o sarcina de 3,7 Ohm, curentul ar fi trebuit sa fie aprox.3A, nu 1,37A. Sau valoarea rezistentei de 3,7 Ohm a fost influentata mult de temperatura si a crescut foarte mult?!

Am observat ca nu ati specificat curentul consumat pe partea de curent continuu de catre amplificator!!! Nu cumva este 1,375A ???

Totodata, va rog sa postati si curentul consumat din infasurarile transformatorului (valoare efectiva sau rms).

Si da, cateva oscilograme niciodata nu strica.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5906-as15201-2015/page/2/#findComment-62154

Acum rezultatele masuratorilor sunt mult mai complete iar curentul pe sarcina atinge aprox.3A cat calculasem initial. Asta inseamna, pentru un montaj stereo, ca transformatorul trebuie sa fie capabil sa reziste in secundar, in regim de suprasarcina, la 6A. In regim muzical lucrurile nu sunt asa de pregnante si ne permite sa lucram, am calculat eu, cu 4,5A (asta, tinand cont si de fitraj si ca sa avem o cadere cat mai mica a tensiuni de alimentare a amplificatorului in sarcina). 

Multumesc inca o data pentru testele efectuate.

Intre timp, am facut rost de restul componentelor electronice, dar mai putin de radiatoare. Deci, in acest moment, ca sa testez prototipul cat mai repede, trebuie sa fac rost si de radiatoare. Sper ca acest lucru sa nu duca la o amanare a testarii prototipului, cu atat mai mult cu cat, am auzit ca stocul cu radiatoare va fi actualizat in aprox. o luna (dar nu e 100% sigur ca va fi asa). Vom vedea.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5906-as15201-2015/page/2/#findComment-62160

@niksound, multumesc pentru recomandare, am luat legatura cu cei de la firma PlusPozitiv, dar din pacate, nu mai au in stoc radiatoare iar marfa vor primi cam in 2 luni. Am impresia ca si aceasta firma este tot un satelit al firmei tehnoelectric.

Daca as apela la produsele de pe ebay.com, desi vin in cam 3 saptamani, costul unui radiator de acela este aprox.12...15lei (mai exista si varianta in culoare neagra care costa 7,5USD/buc). Cam mult, nu?!

Deci, sa vad saptamana asta care e treaba si s-ar putea sa aman testarea acestui kit pana voi gasi la un pret rezonabil radiatoare. Vreau sa fac lucrul asta si din cauza ca as vrea sa vand kitul cu tot cu transformator la un pret cat mai mic posibil (asa cum precizam intr-o postare anterioara, luand in calcul doar pretul componentelor + transformator). Iar daca consider pretul acelor radiatoare peste 50 lei (sau 120lei daca cumpar de culoare neagra), nu stiu daca vor utilizatori interesati sa-l achizitioneze, mai ales ca in acest caz pretul total ar ajunge la putin peste 500lei (fara carcasa). Oricum, o sa fac un pret total exact la momentul potrivit, dupa testarea prototipului.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5906-as15201-2015/page/2/#findComment-62166

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock