Sari la conținut

1) 40W - T&G; 2) 36W - Lohuis: "Balasturi Electronice"

Jhony21

Postări Recomandate

1) T&G Primul Balast pentru neon cu P(W) = 40W; U(V) = 220-240V; cos - fi: 0.6; f(Hz) 50 (60) etc. Problema oare s? fie c? pe contactele care trebuiesc duse la firele de la neon de 40W, doar 4vca ?mi m?soar? multimetrul pe acele contacte, ?i am observat c? pe acele contacte ce vin la neon dac? pun creionul de tensiune vine numai Linie!!! oare s? fie problem? cu E13003 (tranzistori), la bobina din mijlocul montajului nu sunt ?ntrerupte firele, condensatorii electrolitice ploariza?i sunt buni, la fel ?i cei nepolariza?i, diodele 1N4007, rezisten?ele, la intrarea de la re?ea am o bobin? ca un traf mic numai c? are doar 2 fire ce intr? ?n ea, pe aparat arat? aprox. 4 ohmi.

Poate fi o problema, s? fie oare tensiunea prea mic? la ie?ire 4vca, ?i acea linie pe care o indica creionul de tensiune pe acele 4 contacte terminale cu fire ce duc pe electrozii neon-ului, am m?surat f?r? neon-ul pus la acest balast !

2) Balast-ul nr. 2 Lohuis - 36W

Made in P.R.C.

Are un condensator nepolarizat lips? din montaj, nu sunt sigur dac? a?a a fost din fabric?, dar a?a este desenat pe fa?a montajului ?ntre puntea redresoare din 4 diode 1N 4001 / 4007, MJE 13005 2 buc.; 10uF 400V; bobina de 3,4 ohmi dar la acesta vine a?ezat? pe cablaj aproape de ie?irile ce vin la capetele neonului de 36W, iar pe contactele ce vin la neon: 12v cu 12v; cu creionul ?mi arat? L/N; L/N; iar dac? m?sor intersectat ?ntre acele contacte vin urm?toarele tensiuni : 10 - 13 Vca; 35 vca, f?r? neon conectat...

Ce probleme a? ?nt?mpina dac? a? monta 2 neoane de 18W sau de 20W ROMLUX?

?i ce ar duce la arderea neoanelor....?

post-16739-0-16180600-1434480263_thumb.gif

post-16739-0-40930200-1434480271_thumb.gif

Editat de donpetru
modificare titlu topic
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vezi ca exista in comert balasturi electronice pentru unul sau mai multe tuburi. Unele balasturi electronice citesc curentul absorbit de tub si se regleaza pentru a functiona cu unul sau mai multe tuburi. Deci, depinde de balastul electronic.

Dar, din experienta, eu nu as conecta nici in serie si nici in paralel tuburi pe un singur balast electronic. Am observat practic ca tuburile au durata de viata mai mica (vorbesc despre configuratia serie nr.2 de mai sus, nu nr.1, pentru ca nr.1 mai mult ca sigur nu cred ca functioneaza).

Editat de electricianu2010
Link spre comentariu

La unul din ele am g?sit un condensator nepolarizat de 6,82 nF (682j / 1000v) care ??i pieduse valoarea (probat pe multimetru ! ) ?i d?tea ca ?i "conductivitate" ?i l-am schimbat cu un condensator 6,54 nF (6800K / 400V), la acel Balast Lohuis care are la intrarea de la re?ea 4 diode 1N400... ?i lips? condensator nepolarizat... cum am mai spus...

?ns? nu ?tiu cu care dintre balastele electronice s? ?ncerc dac? func?ioneaz?, cel mai probabil au fost scoase de la acele neoane....din cauza nestabilit??ii tensiunilor lor ?i poate c? nu sunt func?ionale... nu ?tiu ce s? mai cred...cine ?mi poate m?sura tensiunile de la ie?ire cu ?i f?r? neon conectat, ca s? ?tiu dac? s? le arunc / sau ?ine pentru piese....

Editat de Jhony21
Link spre comentariu

Referitor la cele doua imagini din prima postare a topicului, la prima configuratie se va aprinde doar un singur tub din cele doua. A doua schema sau configuratie este mai abordabila, deci mai reusita.

Balastul electronic se probeaza pe un tub bun, nu cand functioneaza in gol.

Am vazut mai sus ca ati povestit ceva despre un neon de 40W, totusi, ce putere au tuburile care vreti sa le montati dupa configuratia serie nr.2 recomandata de mine anterior ?

Editare ulterioara: Am vazut in denumirea topicului. Daca unul este de 36W si unul de 40W, si ambele au functionat pe cate un "balast electronic", atunci puterea celor doua tuburi trebuie sa fie suportata de balast, care, conform datelor precizate, nu prea este posibil. Deci, aveti nevoie de un balast electronic nou, dar inainte de asta nu ar fi rau sa testati tuburile folosind un montaj clasic cu starter.

Link spre comentariu

Prima varianta imi pare nefunctionala.

A doua pare ok, dar are dezavantajul ca daca ai folosi doua balasturi, cate unul pentru fiecare tub, ai putea incalzi toate filamentele pentru un start mai usor. Asa, incalzesti doar doua din patru. Cred insa ca e functional, mai ales vara.

Link spre comentariu

Le-am avut aruncate pe raft, cel mai probabil au fost ?nlocuite de la alte instal?ii de iluminat, eu ?n cas? am cu droser ?i ?tarter ?i la aplic? de 32W ?i la un neon de 2 x 20W;

Problema ce am observato la aplic? este c? dup? o folosire ?ndelungat? apare o lic?rire ?n tub la deschiderea circuitului, practic doar nulul mai vine direct ?n ea...s? fie alta cauza, (de?i la cea cu ?ntrerup?toare cu led este mai intens? acea clipire), chiar dac? nu am ?ntrerup?toare cu led, precizez c? am instala?ie cap - scar? cu aparataj vechi rom?nesc.

Link spre comentariu

S? ?n?eleg c? pot folosi configura?ia 2 serie, pentru droserul electronic 36W Lohuis, sau cel mai probabil s? ?ncerc cu un neon de 36W ?

Link spre comentariu

Daca raspunsul la intrebarea mea anterioara este da, atunci sa stii ca e firesc: capacitatile parazite (ledul cu atat mai mult) incarca filtrajul electronicii iar cand se atinge o anumita tensiune (de obicei a unui diac), oscilatorul se initiaza. Licarirea nu e puternica pentru ca energia inmagazinata in filtraj e foarte mica la acea tensiune. Poti monta paralel pe intrarea in balastul electronic un rezistor de 100k-220k/2W dar are efect numai daca capacitatile parazite sunt mici, nu cred ca invinge si curentul cu led.

Cred ca poti incerca fara probleme a doua varianta.

Si prima se poate incerca, dar e foarte posibil sa aprinzi doar un tub, ar fi prea mare norocul ca tuburile sa fie perfect identice si sa se aprinda ambele. Si chiar daca ar fi asa, e riscant pentru electronica, sunt in paralel, curentul e mai mare. A doua varianta ti le aprinde pe rand, chiar daca difera. Si sunt inseriate, deci e ok.

Dar sigur ca cel mai corect este sa folosesti balastul pentru ce a fost conceput...

Editat de smilex
Link spre comentariu

Acum cred ca e mai bine desi se putea adopta si denumirea de "invertoare pentru tuburi fluorescente", care mi se pare mult mai corecta. Dar, in fine, suntem intr-un forum tehnic si trebuie sa ne obisnuim si cu jargoane lingvistice (in practica se folosesc foarte mult si mai putin in "lumea academica"). 

Dl. Olaru, acum putem continua discutia ? Va intreb lucrul asta deoarece, de cand ati intervenit in topic, nu si-a mai dat nimeni cu parerea (oare de ce?).

Link spre comentariu

M-ar interesa cum pun 2 l?mpi fluorescente 20W la un astfel de montaj, ca la configura?ia serie 1 sau ?n " paralel " cu diferen?a c? la capetele montajului vin c?te dou? fire la cei doi electrozi ai fiec?rui cap?t ?n cazul unui singur neon, problema este c? am g?sit piesele necesare pentru dou? neoane de 20W din acel tabel, cine ?mi poate spune, desena sau explica cum le pot pune ?

http://www.emil.matei.ro/lf2.php

Editat de Jhony21
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock