Sari la conținut

Bobinare motor curent alternativ


elco

Postări Recomandate

Am o mica dilema. Am studiat teoria motoarelor asincrone de c.a. (de fapt am recitit ce invatasem la scoala cu ani buni in urma) si nu am gasit nicaieri o referinta teoretica exacta privind dispunerea bobinajului in crestaturile statorice.

Spre exemplu, se da un motor asincron trifazat cu o pereche de poli. Cum se aseaza bobinele statorice in crestaturi. E posibil ca in aceeasi crestatura statorica sa avem conductoare care apartin celor trei faze R, S, T sau numai o faza ? Sau intr-o crestatura avem faza R si in urmatoarea crestatura faza S si tot asa ?  :scratchchin:

 

Se imparte fiecare bobina statorica in doua sau mai multe grupe care se conecteaza in serie sau paralel ?

Editat de elco
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Bun, dar din ce stiu eu din practica, o bobina are un anume pas statoric, asta inseamna ca bobina reprezinta un manunchi de conductoare dispuse pe laturile unui dreptunghi, o latura intra intr-o crestatura si o alta latura intra in alta crestatura statorica. Asa cum ati spus mai sus, la o pereche de poli trebuie creeate pe fiecare faza doua astfel de manunchiuri de conductoare (adica doua bobine) care pot fi ulterior inseriate si dispuse pe circumferinta statorica la 180 de grade. Asa e?

Asta ar fi un prim aspect oarecum nelamurit in totalitate. Al doilea aspect: cum vin urmatoarele bobine de la celelalte faze dispuse in crestaturi? Vin in urmatoarea crestatura sau se pot suprapune in aceeasi crestatura laturi de la mai multe bobine care lucreaza pe faze diferite ?

 

Sunt cateva intrebari practice pe care cei care bobineaza motoare le stiu si care nu sunt evidentiate teoretic foarte bine. De asta intreb.  :scratchchin:

Editat de elco
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

 la o pereche de poli trebuie creeate pe fiecare faza doua astfel de manunchiuri de conductoare (adica doua bobine) care pot fi ulterior inseriate si dispuse pe circumferinta statorica la 180 de grade. Asa e?

 

Da.

Am gasit aceasta schita post-9-0-33172500-1432978025_thumb.png pentru 3 faze 8 poli.

Editat de miron1947
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Mersi, am inteles, am vazut asemenea scheme, dar vroiam sa citesc si punctul de vedere a unui bobinator.

Editat de elco
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...

 De regula spire de la 2 faze nu se suprapun pe crestaturi, dar la 2 poli fiindca bobina nu incape toata pe o crestatura se pot suprapune cate 2 faze 1-2 crestaturi, bobina se face pe sablon si dupa aceea se baga pe crestaturi se imparte ca sa intre, la cele cu multi poli cum e alternatorul auto se face cate o bobina pe trei crestaturi fiind decalate cate o cestatura pentru fiecare faza, si se pun in serie pentru fiecare faza.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

dar la 2 poli fiindca bobina nu incape toata pe o crestatura se pot suprapune cate 2 faze 1-2 crestaturi

Bobina, indiferent de numarul de perechi de poli, nu incape intr-o crestatura ci intr-un numar par de crestaturi statorice. Daca avem doua perechi de poli, asta inseamna ca bobina unei faze statorice se imparte in doua bobine, care se dispun in patru crestaturi respectand pasul polar si distanta dintre bobine. Cele doua bobine rezultate se pot ulterior conecta in serie sau in paralel. Legatura se face in exteriorul statorului, izoland conductoarele bine cu varnis sau masa sticloasa. La final, totul se imerseaza in lac electroizolant pentru a rigidiza capetele infasurarilor motorului.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock