Sari la conținut

Numarare impulsuri de 10ns latime


Postări Recomandate

Buna ziua,

 

Stiu ca nu e sectiunea potrivita pentru problema mea, dar aici e cea mai activa sectiune de pe forum. Am niste pulsuri de 10ns latime TTL care imi ies dintr-un comparator rapid si vreau sa le  maresc latimea pana la o valoare "domestica" pe care o pot numara cu un counter. Am incercat  varianta  de monostabil  cu LM555 sugerata de pisica matache dar  nu merge, nu stie ce il loveste LM555-ul (din ce am vazut pe osciloscop accepta  pulsuri incepand cu 6us latime generate de un generator). S-a mai lovit cineva de problema asta? 

 

Atasez o captura de osciloscop, iar cu mov este pulsul pe care vreau sa il numar.  Multumesc!

post-26147-0-72216800-1430890655_thumb.png

Editat de donpetru
Corectare titlu subiect
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

As incerca cu MC(1)4553 numarare afisare 3 digiti sau alt numarator eventual "divide by N", o sursa de inspiratie pe aici:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_4000_series_integrated_circuits

Daca numaratorul exista ar trebui intercalat un Trigger-Schmitt, de fapt oricum ar trebui intercalat.

Editat de RockDok
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Numaratorul vreau sa il fac digital, ca vreau sa  plotez datele pe un grafic pe calculator. Doar  ca microcontrolerul nu   accepta pulsuri asa de mici. O sa incerc cu un Trigger-Schmitt. multumesc de  sfaturi!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Impulsul, dupa Trigger-Schmitt, ramine acelas ca si durata atita doar ca trecerea de la 0 la 1 si de la 1 la 0 este ferma la fel si palierul de +5V este mentinut corect. Trebuie adaugate bistabile ( divizor cu N)  pina se ajunge la o latime a impulsului acceptabila dupa care se calculeaza numarul impulsurilor inainte de divizoare. Sau, daca durata intre impulsuri permite, se poate pune un monostabil.

Editat de RockDok
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Incearca un tranzistor de RF care shunteaza un cond de 47-100p ce se incarca printr-un rezistor de 10-100k. Vezi forma pe osc si iti dai seama ce-ti trebuie pentru un alt comparator care citeste de pe condul de 47-100p.

Editat de smilex
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cam  la ce m-am gandit (pe multisim):

post-1355-0-56635900-1431006555_thumb.gif

Un impuls de 10ns si 5V varf deschide un BF240 care descarca un 100p ce se incarca prin 47k.

Si ce se obtine pe cond:

post-1355-0-90675900-1431006560_thumb.gif

Si in detaliu, cresterea tensiunii pe cond:

post-1355-0-26827800-1431006568_thumb.gif

Adica poti stabili un prag de comutatie. Cam asa:

post-1355-0-21122400-1431006573_thumb.gif

Comparator simplu, fara pretentii. Prag facut din 1k+6k8. 100k pentru un mic histerezis care sa faca comutarea mai ferma.

Obtii asa un impuls de cca.10us. Mai mult sau vai putin in functie de cond, prag, alte valori.

Si o varianta cu 2xBF240:

post-1355-0-88082600-1431006578_thumb.gif

Am incercat si cu BC547: nici o sansa. Poate altceva...

Am ales repetitivitate 10kHz, nu stiu daca conteaza, nu ai precizat.

 

 

  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Salut smilex,

 Multumesc  frumos de scheme si explicatii, chiar  azi ma apucasem   de  montajul respectiv recomandat de tine initial la care adaugasem un monostabil cu AO .

 Repetivitatea pulsului nu o stiu exact dar cred ca e undeva la  3-4 repetari la 2 secunde, dar nu stiu sigur. Azi cel tarziu maine testez  si revin cu rezultate.

 

O zi buna!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...

 Poti folosi un comparator rapid si un bistabil tip d de viteza, acesta va memora impulsul, la iesire starea se va schimba la fiecare nou impuls, vei putea numara tranzitiile. poti sa il transformi in monostabil daca il resetezi dupa un timp.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Imi cer scuze pentru offtopic, insa fenomenul pe care vreau sa il evidentiez, devine din ce in ce mai ingrijorator. Numai analizand titlul acestui topic se constata doua greseli grosolane, dintre care una de lexic - utilizarea cuvantului puls in locul cuvantului romanesc consacrat tehnic de impuls. Eu personal nu mai cunosc o alta utilizare in romaneste a cuvantului puls, inafara de domeniul medical, unde pulsul reprezinta o caracteristica a unui organism viu si se constata palpand anumite zone din corp. A devenit jenant de stridenta si nociva, incercarea de a substitui la tot pasul notiuni romanesti consacrate, cu termeni preluati fara discernamant din limba engleza. Egalitatea "puls"=impuls, este la fel de valabila in limba romana, precum egalitatea "suport"=ajutor - ca sa dau doar un singur exemplu. Altminteri, exista in acelasi titlu si o greseala tehnica, deoarece impulsul nu are "latime". Vorbind despre un impuls singular, atunci se poate vorbi despre durata activa a impulsului, iar atunci cand impulsurile se repeta periodic, ele mai au si o asanumita durata inactiva. Imi cer inca odata scuze, daca interventia mea provoaca inconfort, insa acelasi inconfort provaca titlul acestui topic oricui citeste lista de topicuri active, care il cuprinde.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

 titlul acestui topic oricui citeste lista de topicuri active, care il cuprinde.

In sensul acestui comentariu al dvs. si utilizarea termenului topic este neadecvata, in limba romana topic http://dexonline.ro/definitie/topic are alta semnificatie, decat cea din engleza unde inseamna subiect, la fel cu utilizarea termenului de link(legatura) in loc de trimitere.

In acelasi sens se inscrie si utilizarea termenul post in loc de comentariu.

Referitor la tema discutiei, cred ca utilizarea unui divizor ECL(ex. SP8695) la intrare ar rezolva problema.

Editat de miron1947
  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am corectat denumirea acestui subiect.

 

@Vlad Mihai, cand spunem impuls de 10ns latime, de fapt ne referim la o frecventa de f=1/T = 1/ (2*10ns) = 50MHz. Nu stiu cine va spus ca puteti face un counter de 10ns cu LM555, cand acest 555 are rise time si fall time, max., de 100ns. Deci, cade din start folosirea unui asemenea solutii. O posibila solutie, mai eleganta, ar fi utilizarea unui MCU banal pe 8bit, ca in imaginea de mai jos:

pfc50shc.gif

Mai multe informatii aici:

http://electronics-diy.com/electronic_schematic.php?id=550

 

Acum, depinde ce urmariti sa faceti cu impulsurile numarate. Asta nu prea ati spus!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Buna ziua,

 

Referitor la erorile de scriere, aveti dreptate, dar eu activez intr-un mediu unde vorbesc mai mult engleza decat romana uneori ... pur si simplu ajung sa  folosesc termeni din engleza in romana (PULSE=impuls). Referitor  la latimea  pulsului, e si asta adevarat ca e defapt  ton... dar  cine e de domeniu intelege la ceea ce ma refeream, dar cum acesta este  un forurm in limba romana, modificarile sugerate sunt binevenite.

 

Smilex mi-a dat o solutie simpla si eficienta pentru latirea impulsului... am utilizat  configuratia  din imaginea a 3-a postata de el si am introdus  tensiunea de pe condensator intr-un comparator high speed (4ns propagation delay) si am la iesire impulsuri TTL de circa 10us latime, impulsuri care le numar cu un ATMEGA2560 (arduino mega) si care in final vor fi numarate cu un counter realizat cu FPGA.

 

Donpetru multumesc pentru solutie, dupa cum observatie solutiile se aseamana.

 

Ola_nicolas multumesc pentru atentionari,  le merit.

 

Toate cele bune!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

foloseste un CPLD (1-2$) si poti face tot numaratorul cu partea de gate si baza de timp.

RR

 

PS - nu te opreste nimeni sa faci cu FPGA dar e prea complicat pentru ce vrei tu sa obtii.(si scump) - un FPGA are nevoie de mai multe tensiuni de alimentare, de memorie unde sa tii fisierul de configurare etc.

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

...Repetivitatea pulsului nu o stiu exact dar cred ca e undeva la  3-4 repetari la 2 secunde...

Adica frecventa este 1,5-2Hz, indiferent de durata impulsului. Nu se preteaza un divizor la 2Hz, oricum e prea mica.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Smilex,

 

daca te referi la postul meu aterior (l-am editat) - ai dreptate ca nu e nevoie de un divizor, nu citisem cu atentie detaliile din postul original unde se mentioneazaca  impulsurile sunt foarte rare . - se poate extinde impulsul cu un monostabil realizat cu un tranzistor RF pe intrare, sau se poate face un monostabil digital (pulse streacher) cu CPLD - cele mai multe CPLD-uri din ziua de azi nu au probleme cu 5ns si au si trigger-schmitt pe toti pinii.

RR

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock