Jump to content
Sign in to follow this  
dymakys

Ajutor creare sistem 2.1

Recommended Posts

Montajul cu 2 X Tda2030 cel pt sateliti.

Alimentat la o sursa de calculator la 12V CC si 22A, difuzoarele dupa cum se vad sunt pe 8R, de 4R nu am momentan.

Partea pt subwoofer este cu probleme si am nevoie de ajutor. Inainte de plecarea mea de 3 luni montajul mergea dar acum vad ca nu mai vrea... Ceva pareri si/sau sfaturi? Edited by dymakys

Share this post


Link to post
Share on other sites

Care este schema partii de subwoofer ??? Dar schema cu TDA2030 ?

Si intr-adevar, tensiunea de alimentare pentru un TDA2030 (acei 12V) este cam mica (nu recomand o asemenea alimentare cu sursa de calculator pentru TDA2030).

Am observat ca imaginile postate prin pagina nr.2 a acestui topic nu mai sunt valide. Trebuia sa le atasati in forum! Trimiteti-mi imaginile pe adresa tehnium.azi@gmail.com si o sa le atasez eu in forum in postarile respective de la pag.2.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am realizat acest montaj dupa documentatia din postul nr.8 a lui cristi_74 , parte pt sateliti cat si cea pt subwoofer. Am alimentat cu acea sursa de calculator din cauza ca nu am transformatororul necesar. As avea unul la 17V ca 5 A dar trebuie sa il recuperez din ceva mai vechi, poate maine ma apuc de partea asta. Pozele care erau postate in pagina nr.2 nu le mai am dar tot maine o sa fac cateva si o sa vi le trimit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am un toroidal de vreo 2x22V la cam 3 amperi, poate putin mai mult, e scos dintr-o statie chinezeasca de circa 2x50,maxim 2x 60w pe canal. Daca esti interesat de el vorbim pe privat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mihai_Hd sincer nu am ce face cu acel traf, alimentarea la montajul meu fiind o alimentare asimetrica. . . nu asta ma intereseaza momentan(alimentarea) ma intereseaza de ce nu merge montajul pt subwoofer. Am verificat toate traseele toate lipiturile si totul este ok, nu inteleg de ce nu mai vrea sa mearga... Se poate putin ajutor din partea celor cu experienta?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am atasat imaginile lipsa din pagina nr.2 a acestui topic (imagini pe care mi le-ati trimis pe mail).

 

Referitor la problema subwoofer-ului:

1 - observ ca potentiometrul de volum nu are ecranul lui legat la masa (nu ar fi rau sa faceti si asta);

2 - subwoofer-ul il aveati alimentat la 12V folosind o sursa de calculator ?

3 - ati urmarit daca schemele folosite la elaborarea montajului corespund 100% cu cablajul ?

4 - faptul ca nu ati legat la masa ecranul potentiometrului de volum de pe subwoofer, poate afecta buna functionare in timp a circuitului cu consecintele de rigoare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1- sa inteleg ca ar trebui sa lipesc un fir de la ecranul potentiometrului la masa?

2-da era alimentat la acea sursa care se vede in filmare, sursa de calculator (12V , 22A)

3-inainte sa plec din tara , dupa cum am zis intr-un post mai sus , mergea foarte bine montajul. Atunci nu aveam acea sursa de calculator, il alimentam la 12V, 800mA .

4- in cel mai scurt timp posibil o sa leg si potentiometru

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu ma compar cu cei mai experimentati de pe forum insa eu as face in felul urmator:as verifica intai tensiunea de alimentare, nivelul semnalului de intrare, verificat sa nu fie lipituri reci pe cablaj, eventual refacute lipiturile,tensiunea masurata pe woofer, rezistenta acestuia in cc.astea sunt ok?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Va recomand sa incercati sa cautati o sursa de alimentare corecta pentru acel kit. Verificati si lipiturile si nu in ultimul rand mare atentie cu TDA2030 (orice manipulare gresita a lui, chiar scurt pe iesire, mai ales la exemplarele "no-name" de pe piata", il poate compromite).

Dupa ce legati ecranul potentiometrului la masa (se poate folosi, spre ex., un conductor de acela folosind in cablurile UTP de date sau net), postati o imagine cu aceasta operatie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

eu vad in clip faptul ca atingand potentiometrul in difuzor se aude brumul de 50hz. 

Asta ma duce cu gandul la faptul ca ai ceva lipituri reci in partea de flltru. Ce ai acolo, un lm324 setat ca filtru activ? Capsula aia TO220 ce e? un 7808 sau 7908?

 

2030-ul pare a functioneze in parametri din moment ce amplifica zgomotul de 50hz si nu iti arde bobina difuzorului.

Pune te rog cateva poze clare cu montajul privit de sus si cu traseele de conexiuni.

 

Sa nu crezi ca urmaresc vreun avantaj financiar, ti-am propus transformatorul ala pentru ca in opinia mea ar fi la limita ca tensiuni de iesire si curenti pt un sistem 2.1 de camera. 

 

2030 asta alimentat la 12V cred ca poate debita un 3 4 w in difuzor. Nu mai stiu exact ca ma jucam cu el acum vreo 10 ani dar pare-mi-se ca puteai obtine vreo 50w adaugand 2 tranzistori si 2 rezistente de 1ohm. Ceva gen bd911 si bd912. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

TDA2030 de la montajul subwoofer-ului este alimentat la un traf care scoate 2X17V Ca,5A. Parca are 23 sau 24 de V cc pe o singura ramura nu mai stiu exact...in fine. Daca va uitati in pagina 3 la postul nr.41 vedeti acolo ca montajul mergea la vremea respectiva dar se auzea foarte incet...acum nu se mai aude deloc. Cand o sa am timp o sa-l iau sa-l "bibilesc" mai bine si daca nu am nici un rezultat o sa va mai cer ajutorul, daca tot nu vrea sa mearga asta este...sunt incepator si asa invat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok, dymakys daca aia e schema hai sa o luam logic. Nu folosesti alimentare flotanta si ai un punct virtual de masa. 

 

Verifica cu atentie asta: intre R13 si R14 trebuie sa ai 7,5V sau ma rog, tensiunea care iasa intre stabilizator si masa injumatatita. Deci daca ai 10v la iesirea lui intre acele 2 rezistente trebuie sa ai 5V. Intelegi tu ideea.

 

Primul amplificator operational are rol de amplificare al semnalului, totusi mi se pare imposibil ca rezistentele care insumeaza semnalul de pe cele 2 canale sa fie 2,2megaohmi. Amplificarea acelui operational are valoarea egala cu 0,1 maxim la cum e desenata schema. Deci ar trebui sa cam ataci cu 10V intrarea lui tl074 pentru a obtine 1v la iesire. Eu cred ca rezistentele alea ar trebui sa fie de 22K ca sa ai o amplificare maxima de 10. 

 

Celelalte 2 bucati de operational au amplificarea egala cu 1. 

 

Nu inteleg de ce preamplificatorul asta defazeaza semnalul cu 180 de grade, personal cred ca e o greseala la ultimul operational, fiind inversata intrarea inversoare cu cea neinversoare. 

 

Oricum fa urmatoarele verificari: 

 

fara semnal la intrare, trebuie sa ai in pinii: 1, 7, 14 o tensiune egala cu Ualim/2. 

 

Ahh...acum o vazui. Daca tot a creat un punct de masa virtuala prin R13 si R14 de ce nu o foloseste pentru alimentarea intrarii lui TDA2030, Vad ca a mai facut chestia asta cu R8 si R9. Personal mi se pare o risipa de piese si timp pierdut cu montatul lor pe cablaj. 

 

Fa masuratorile si vezi ce se intampla. Si schimba rezistentele alea de 2,2mohmi cu 22K. Astfel din potentiometrul P1 vei putea regla o amplificare in tensiune intre 1 si 10.

 

Asteptam rezultatele masuratorilor ca sa putem sa te ajutam. 

Edited by Mihai_Hd

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fara semnal de intrare in amplificator la TL074 am asa:

la 1 am 7.2

la 7 am 7.2

la 14 am 7.2

Asta cu rezistentele de 2.2M ohmi iar cu rezistentele de 22k am la fel. Alimentez cu 24Vcc la 5A

Deci nici pe departe ceea ce ziceti dvs...

Edited by dymakys

Share this post


Link to post
Share on other sites

Deci daca ai 7,2v intre masa si iesirile operationalului ar fi corect pentru o alimentare de 14,4V.

 

Sa inteleg ca alimentezi cu 2 de V ce? Direct amplificatorul operational ? Ar fi corecta tensiunea masurata de tine pentru o alimentare undeva in jurul valorii de 15V a operationalului. 

 

In schema eu vad um stabilizator de 15V si tind sa cred ca al tau functioneaza corect astfel incat dupa iesirea lui ai aproximativ 15V. 

 

Iar daca cei 15V sunt prezenti la iesirea stabilizatorului eu zic ca U/2 ar fi 15/2 = 7,5V. Cu tolerantele de rigoare ale aparatului de masura si a celor 2 rezistente de 10kohmi care formeaza punctul de masa virtuala (si care eu in montaj le vad cu toleranta de 5%) eu zic ca este fix ce am zis eu :)

 

Deci filtrul tau pare a functiona, cel putin din punt de vedere al polarizarii. 

 

Hai sa o luam sistematic. Injecteaza semnal audio intre masa si intrarea lui tda2030 printr-un condensator de 100nf...1uf. In difuzor se aude sunetul amplificat?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da ar fi corect pt o alimentare de 14,4v dar eu am 24v. "Sa inteleg ca alimentezi cu 2 de V ce? Direct amplificatorul operational ?" Asta nu mai inteleg... Deci eu alimentez tot montajul cu acei 24V, nu inteleg la ce anume va referiti.

 

Injecteaza semnal audio intre masa si intrarea lui tda2030 printr-un condensator de 100nf...1uf. In difuzor se aude sunetul amplificat?

Adica sa bag semnal in montaj...cam cum adica ca nu inteleg?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies and related technologies to improve your experience on this website to give you personalized content and ads, and to analyze the traffic and audience of your website. Before continuing to browse www.tehnium-azi.ro, please agree to: Terms of Use.