Sari la conținut

trafo din stator motor

maricris

Postări Recomandate

buna ziua

am gasit prin "vechituri" un stator de motor de la masimile de spalat Albalux. este destul de maricel are patru bobine.  cred ca are in jur de 600w   as vrea si eu cateva sfaturi sau ceva documentatie intrucat doresc sa construiesc un trafo toroidal din acest stator.  multumesc!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Va trebui sa faci mai intai o echivalare a miezului real, cu un miez toroidal imaginar. Explicatiile urmatoare se refera la schema principiala din atasamentul imagine.post-7713-0-81356000-1427617271_thumb.png

Procedura este urmatoarea:

1 - In primul rand se divizeaza circumferinta statorica utilizata intr-un numar intreg de sectoare specifice dupa modelul celui hasurat in imagine.

2 - Se planimetreaza aria figurii hasurate - adica se determina aria ei geometrica S0 in cm2 si se insumeaza cele k arii cuprinse,  obtinandu-se aria totala S=kS0.

3 - Se determina apoi prin mijloace empirice sau prin calcul geometric centrele de inertie N1, N2,..., Nk ale tuturor segmentelor determinate.

4 - Se traseaza apoi prin arce de cerc o linie serpuita care trece prin cele k centre de inertie si prin mijloacele segmentelor de separatie M1, M2,..., Mk.

5 - Se determina prin calcul simplificat lungimea unui segment de linie serpuita, cuprinsa intre doua puncte M adiacente si se determina prin insumarea tuturor celor k segmente asemanatoare lungimea totala lm a liniei serpuite, care reprezinta traseul simplificat al liniilor de camp magnetic al statorului utilizat.

6 - Se construieste pe o foaie de hartie potrivita ca marime un cerc de lungime egala cu lm, avand deci diametrul D=lm/?. se mai traseaza apoi doua cercuri (unul interior si altul exterior) cercului de baza trasat. Tinand cont ca aria coroanei circulare rezultate este egala cu aria totala S calculata la pasul 2, precum si ca cercul de baza, determina cu cele doua cercuri doua coroane circulare de arii egale cu S/2. rezulta ca diametrul cercului exterior, va fi De=?(2S/?-D2) iar diametrul cercului interior Di=?(D2-2S/?). Deci segmentul AB=De-Di (cm) va fi luat in calcul la stabilirea ariei sectiunii miezului echivalent. Pentru a calcula aceasta arie se inmulteste lungimea segmentului AB cu grosimea pachetului de tole statoric, in cm. Aria sectiunii toroidului echivalent, trebuie sa fie pentru un transformator de sudura de cel putin 39... 40 cm2, dar tinand cont de puterea mica a motorulu este probabil ca acest miez nu poate fi folosit in acest scop.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu

O anecdot?: prin 1990 ?i ceva am bobinat de prob? un miez din tole de rotor ptr cineva. Asta a avut omul atunci ?i inspirat de trafo toroidale din amplifurile ruse?ti care invadaser? pia?a, i-a cerut nevestei s?-i aduc? astfel de tole de la servici (ea lucra la IMEB). A ie?it o plea?c? mare ?i grea, mai ales c? gaura interioar? a fost mic? ?n compara?ie cu diametrul exterior. Cum nu g?sisem formule ptr miezuri toroidale, am bobinat dup? cele E+I. Evident a ie?it supradimensionat, dar omul a fost mul?umit. 

Link spre comentariu

desi mi-am prins urechile putin intrucat nu sunt de meserie "masinist"  multumesc pentru explicatii.   intradevar nu folosesc miezul pt trafo sudura ci pentru un ridicator de tensiune din 220v - 10 kv .  nu intereseaza randamentul ci doar calculul nr de spire per volt. o sa incerc sa calculez sectiunea tinand cont de explicatiile Dv sper sa nu gresesc

Link spre comentariu

desi mi-am prins urechile putin intrucat nu sunt de meserie "masinist"  multumesc pentru explicatii.   intradevar nu folosesc miezul pt trafo sudura ci pentru un ridicator de tensiune din 220v - 10 kv .  ...

Am inteles bine?

10kV - adica zece kilovolti - zece mii de volti, toroidal????!!!

Ai mai bobinat vreun transformator la tensiunea asta?

Link spre comentariu

Am inteles bine?

10kV - adica zece kilovolti - zece mii de volti, toroidal????!!!

Ai mai bobinat vreun transformator la tensiunea asta?

multu!!! daca nu-mi atrageati atenia nu vedeam .... era vb de 1kv adica 1000v

am mai bobinal un trafo cu miez format din tole L la 1300V

Editat de maricris
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock