Sari la conținut

Soft-ul PCB cu care lucrezi poate sa faca asta ?

donpetru

Postări Recomandate

Va propun ca in acest topic sa aducem in discutie diverse aspecte care se pot pune in practica cu ajutorul programelor pentru proiectare PCB. Cu aceasta ocazie as vrea sa aduc in atentia utilizatorilor si vizitatorilor acestui site web, limitele software a fiecarui program pentru proiectare PCB. Adica, cu alte cuvinte, ce putem face si ce nu putem face cu anumite programe de PCB design.

Avand in vederea multitudinea de programe existente la ora actuala pe piata uneori este destul de greu sa ne hotaram asupra unui program, care la inceput de drum trebuie sa fie: si simplu, si cat mai complet. Din pacate, cele doua conditi cu greu se pot gasi la programele de proiectare PCB "low cost" dar e bine sa incepem cu ceva simplu urmand ca pe parcurs ce deprindem domeniul sa trecem sa lucram cu programe mai mult sau mai putin complexe.

Am vazut prin randul tinerilor amatori de proiectare PCB diverse vorbe, cum ca programul cutare este cel mai potrivit, ba celalalt ca este mai simplu etc., dar de multe ori, unele programe nu respecta cele mai de baza cerinte cand veni vorba de proiectare PCB folosind un anume software.

Printre cele mai importante cerinte PCB software pe care le vad acum si pe care as dori sa le completati, daca credeti ca ar mai fi ceva de adaugat, sunt:

- posibilitatea desenari schemei electronice si generarea listei de net-uri (lista care ajuta proiectantul PCB sa indentifice conexiunile componentelor in mediul de proiectare PCB);

- posibilitatea setari straturilor PCB (numarul acestora), inclusiv personalizarea culori acestora si a text-ului folosit in proiectarea PCB, in functie de destinatia proiectului PCB;

- posibilitatea importari cotelor placi folosind un desen CAD;

- posibilitatea personalizari formei placi (PCB);

- definirea poligoanelor generate pe suprafata PCB cat mai detaliat, controland distanta dintre aceste obiecte si marginile placi cat si modul de conexiune a acestora cu pad-urile amprentelor componentelor electronice;

- controlul lungimii traseelor PCB dar si a latimii acestora intr-un mod cat mai simplu si eficient;

- posibilitatea gestionari pe straturi (layere) a pad-urilor amprentelor componentelor electronice etc.

Dar, din experienta cumulata in proiectare PCB, am ajuns sa storc si sa testez destul de multe soft-uri PCB pe care am incercat sa le impart in doua categori si anume: utile si mai putin utile. Ca sa fac lucrul asta am incercat sa caut la aceste programe anumite facilitati pe care eu le consider indispensabile si fara de care nu se merita sa invatati acel soft (desi, in practica am ajuns sa invat si acele soft-uri care nu au facilitatea descrisa mai jos). 

Dar, despre ce facilitate e vorba? Va rog sa analizati imaginea de mai jos si sa-mi spuneti, daca cu programul PCB cu care lucrati puteti creea cazul de mai jos, mai greu sau mai usor sau... de ce nu, deloc.

Soft-ul PCB cu care lucrezi poate sa faca asta.jpg

Este doar un exemplu. Daca cunoasteti si alte exemple care v-au facut sa alegeti un anume PCB software, va rog sa le expuneti in cadrul acestui topic, urmand ca discutiile sa se desfasoare in jurul unor asemenea constatari care in viitor vor face sa alegem mult mai usor un program de proiectare cablaje imprimate (PCB).

Numai bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu lucrez cu OrCAD sau cu DipTrace ( in regim home). Nu stiu daca vreunul dintre cele doua programe fac ceea ce apare in desen dar exista in amandoua posibilitatea de a "metaliza" anumite zone fara a avea contact electric cu unul din trasee. In rest OrCAD-ul genereaza net-listul si inca multe alte fisiere utile. Bine inteles ca fiecare program are "facilitati" specifice lui. Nu cunosc ce program face strict ceea ce ati prezentat dar tin minte ca mai toate cablajele din Elektor sunt facute cu un program care face padurile cumva ovale, nici acum nu stiu cu ce program fac indivizii cablajele. Am mai vazut in Electronique Pratique un program care deseneaza schemele cu piesele colorate in degradee din stanga in dreapta (sau invers), nu conteaza, tare as vrea si eu acel program.

Link spre comentariu

Target3001, versiunea free (limit? la 250 paduri) poate genera planuri de mas?. Personal ?ns? nu mi-a pl?cut rezultatul.

?n schimb are generator de componente cu vizualizare 3D ?i o bibliotec? u?or de folosit. ?i da, poate face paduri ovale, p?trate, rotunde, octogonale, cu sau f?r? metalizare. :)

Link spre comentariu

Eu cred ca nu ati inteles imaginea postata de admin. Eu din ce am inteles, donpetru nu se referea in mod special la forma pad-urilor ci daca soft-ul cu care lucram are posibilitatea managementului pad-urilor pe straturi sau layere. Spre exemplu EAGLE are un singur layer pentru pad-uri, deci nu poti sa faci ceea ce este in imaginea de mai sus cu acest program.

:smoke:

Editat de prog
Link spre comentariu

Eu cred ca nu ati inteles imaginea postata de admin. Eu din ce am inteles, donpetru nu se referea in mod special la forma pad-urilor ci daca soft-ul cu care lucram are posibilitatea managementului pad-urilor pe straturi sau layere. Spre exemplu EAGLE are un singur layer pentru pad-uri, deci nu poti sa faci ceea ce este in imaginea de mai sus cu acest program.

:smoke:

Daca este asa cum spui atunci problema nu sta in programul efectiv ci cum sunt proiectate modulele, daca au paduri doar pe bottom, pe top sau pe amandoua. Parerea mea ca totul tine de cum au fost proiectate modulele din PCB. Sincer nu am folosit nici un program la mai mult de doua straturi iar modulele proiectate de mine sunt in functie de "necesitati". In general folosesc librari personalizate.

Editat de Dan57
Link spre comentariu

majoritatea (nu pot sa spun toate) programelor folosite in industrie au facilitati de proiectare a pad-urilor (padstack) - eu personal inca nu am intalnit niciunul care sa nu poata definii parametrii pad-urilor (la nivel de layer)

si mai mult biblioteca de pad-stack e separata de biblioteca de componente, practic componentele se definesc cu ajutorul pad-stack-urilor

Acelasi lucru e valabil si pentru VIA (si evident micro via)

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Am testat recent sa vad daca cu ajutorul programului Altium Designer se poate implementa situatia din imaginea descrisa in prima postare a topicului si din pacate, nu merge. Spre exemplu, in Altium Designer daca incercam sa selectam pad-ul unei componente componente electronice THT sa fie activ doar pe un singur layer PCB (top sau bottom), programul nu permite utilizarea gaurilor (clarificari suplimentare in imaginile de mai jos):

Altium Designer - step 1.jpg Altium Designer - step 2.jpg Altium Designer - step 3.jpg

Bineinteles, am omis in cadrul acestui topic sa va precizez ca exista si alte metode ca sa obtinem acel rezultat dar in foarte multe cazuri sunt destul de stufoase si neproductive. Si bineinteles, deviza noastra, a tuturor, e sa gasim acel program de proiectare PCB care ne ajuta cel mai bine si cel mai repede ca sa ajungem la rezultatul dorit.

P.S. Nu ma asteptam ca Altium Designer sa nu poate sa faca asta!!! Intr-adevar, nici programul EAGLE nu poate sa faca asta!

Link spre comentariu

• 1 year later...

Salutare la toata lumea!!!

va rog sa ma iertati ca abia acum am dat peste acest topic si nu stiu daca mai este de actualitate

mai pe scurt,daca am inteles bine problema,iata:

post-22078-0-22180900-1487888039_thumb.png                                                    

Link spre comentariu

Pe partea top a cablajului eu nu ma refeream la disparitia completa a unor pad-urilor THT ci la posibilitatea de a avea niste pad-uri cu diametru exterior mai mic ca pe bottom. Lucru asta cred ca se poate face la nivel de fisier gerber dar nu cu soft-ul propriu zis EAGLE. Dar, daca stiti vreo metoda folosind soft-ul, va rog sa o expuneti. Eu am incercat "n" solutii dar fara succes.

Link spre comentariu

vad ca ati corectat postul si acuma m-am lamurit,dupa cum v-ati dat seama lucrez cu "Igal"(asa pronuntam asa scriem, nu umblam cu cioara vopsita)!!!!!!si daca priviti atent imaginile postate o sa va dati seama ca padurile de pe "top" care sint intretaiate de o cruciulita,o linie,sau merg spre centrul lor trei liniute dispuse in cruce, sau numai o liniuta,au alta forma si marime decit cele corespondente ca pozitie de pe "bottom",va rog sa priviti atent imaginile si va rog sa incercati sa le suprapuneti mental si atunci sper sa observati diferenta.

care este situatia de fapt?Toata acea pata maro(nu-mi vine acum in minte cum s-o denumesc altfel)are numele de GND la fel ca si traseul de pe "bottom",deci este normal ca cele doua sa fie legate intre ele.Acuma va rog sa stabilim un lucru,in board,la desenarea unui cablaj nu mai lucram cu paduri,acestea vin cu package-ul piesei si nu avem si nici nu putem sa obtinem nici o informatie despre un pad oarecare al unei piese oarecare,singura informatie ce o putem obtine este pozitia lui in coordonate X si Y si acest lucru se face pozitionind cursorul pe mijlocul padului respectiv.Aici apare o alta chichita,ca sa aflam centrul exact al padului trebuie sa avem gridul board-ului in subdiviziuni de inch,avind in vedere ca majoritatea pieselor au distanta intre pini =2.54mm(0.1inch).In treacat fie spus,subsemnatul desenez pe  grid de 0.127mm(0.005inch).

Bun,deci in board nu lucram cu paduri,dar cu ce lucram?lucram cu asa numitele vias-uri,adica treceri de pe bottom pe top,asa cum vedeti si pe "top-ul" postat de mine liniutele acelea drepte ,sapte la numar si cu cite un "pad"la fiecare capat.Acestea sint defapt strapuri iar padurile sint vias-uri pe care programul le face fara nici o problema, problema apare atunci cind din motive stiute numai de utilizator vrem sa punem un vias peste un pad,Igal-ul ne avertizeaza ca:can't place via peste pad,rog sa nu se tina cont de cacofonie,

ce este de facut?plasam vias-ul de forma,diametrul dorit oriunde pe cablaj si ii dam numele pe care il are traseul din care urmeaza sa faca parte, luam coordonatele padului peste care vrem sa plasam vias-ul,notam,memoram aceste coordonate si apoi clic dreapta pe vias-ul pe care vrem sa-l plasam peste pad, ->properties si la position sint coordonatele X si Y ale vias-ului,le stergem si in locul lor le trecem pe cele notate-memorate si vias-ul se va aseza peste pad fara nici o problema si fara nici un protest din partea "Igal",dar asta bineinteles dupa ce dam ochei(am mai spus,asa pronuntam, asa...)

Aceasta metoda merge la un pad ,doua ...zece,dar la mai multe este mocaiala si am sa descriu si o metoda de plasare manuala a vias-urilor peste pad ceva mai rapida.Deocamdata as vrea sa vad daca s-a inteles ce am postat aici,pentruca desi am pretentia,personala,ca stiu o multime de chestii despre Eagle totusi nu sint un pedagog bun si imi consider explicatiile neclare si incilcite,explicatiile practice ar fi altceva dar...

Oricum astept sa clarific nelamuriri si sa raspund la intrebari dar numai in strinsa legatura cu subiectul topicului si numai referitoare la Eagle.

Editat de ghitapop
Link spre comentariu

revin cu vesti super

un vias se poate pune peste un pad in simplul si urmatorul fel: se pune vias-ul pe caablaj intr-un loc liber pe pcb preferabil aproape de pad-ul pe care vrem sa-l dublam,se da vias-ului numele traseului din care va face parte dupa asta se ia simpu cu cursorul si se pune in locul dorit fara nici o problema,cit era de simplu.......

pentru exemlificare  doua imagini,va rog sa fiti atenti la dreptunghiul rosu

post-22078-0-28646400-1488115430_thumb.pngpost-22078-0-98422900-1488115445_thumb.png

Editat de ghitapop
Link spre comentariu

Referitor la prima postare de mai sus a dvs..Eu am inteles "smecheria" dar "smecheria" merge bine atat timp cat vias-ul care il plasati peste pad-ul unei componente are acelasi diametru ca pad-ul componentei. Pentru ca daca e mai mic tot nu ati facut nimic. Trebuie intervenit asupra fisierelor gerber si sters manual pad-urile de pe top (ceea ce mi-ati aratat mai sus, am impresia, poate gresesc, ca stratul TOP a fost prelucrat la nivel de fisier gerber sau imagine, pentru ca e putin probabil sa fi reusit sa generati fisierele gerber fix exact cum sunt cele doua straturi PCB din cele doua imagini postate mai sus). Dar, daca ati reusit asta, ma refer la pad-urile lipsa de pe top, nu alea modificate ca forma, atunci postati explicatii suplimentare. Cand spun ca ati reusit asta, postati imagini cu cablajul din fereastra programului din care sa se vada clar ca ati reusit la nivel de program sa procesati layerele ca in imaginile atasate si nu dupa ce ati generat CAM-ul sau gerberele si le-ati transformat ulterior in format imagine. 

Link spre comentariu

Domnule donpetru,nici nu stiu de unde sa incep pentru ca m-ati dat peste cap cu afirmatia d-voastra ca am prelucrat imaginile modificind fisierele Gerber, sau prelucrind fisierele de tip imagine, mai ramine sa scot bani la imprimanta cu fotoshop-ul!!.va asigur ca singura prelucrare la cele doua imagini este adaugarea acelui reptunghi rosu pentru a scoate in evidenta adaugarea de vias-uri de diametru si forma diferita decit padurile,imaginile sint exportate din Igal, top-ul si botom-ul aceluiasi .brd. Afirmati ca ati inteles smecheria,dar de aplicat ati aplicat-o?ca altfel puteti sa faceti sa faceti tot felul de afirmatii si presupuneri unele mai deplasate decit altele.imi fac singur cablajele,metoda foto, si nu am nevoie de fisiere Gerber pentru asta, acestea sint necesare producatorilor de PCB-uri, iar la top singurele mele elemente de pe acest layer sint cele citeva strapuri si doar la ele am nevoie de vias pe care softul le pune automat,inrest nu am nevoie sa dublez padurile pentru ca asta foloseste de fapt la metalizarea gaurilor,or in conditii de casa,cel putin eu,nu pot vorbi despre asa ceva.Cablajul de mai sus nu are layer top in fapt,este un cablaj cu o singura fata,ma rog, inafara de cele citeva liniute care vor fi inlocuite de sirme,layer-ul top l-am adugat acum pentru a-mi sustine explicatiile.pentru a realiza un cablaj printez botom cu urmatoarele layere active:bottom,pad, vias si dimension daca ar fi sa-l fac cu doua fete voi printa si partea top  cu urmatoarele layer-e:top,vias si dimension, pad va fi ascuns,dezactivat,etc... si va ramine numai vias-ul peste el,daca l-am pus,si asta cu diametrul si forma aleasa, adica :patrat,rotund sau hexagon.Acum m-am facut inteles cum dispar padurile de pe top?

daca vreti si mai multe explicatii atunci binevoiti sa postati dumneavoastra un fisier .brd cu patru,cinci piese pe el si cu doua fete si eu o sa-l modific conform cu ce s-a discutat aici,asta ca sa ma conving ca lucrati cit de cit cu Igal sau macar ca aveti habar cum se face un cablaj cit de simplu.ca altfel vorbim doar discutii.

Atentie!ca sa pastram proprietatile termenilor,CAM-ul nu poate fi generat de utilizator,utilizatorul doar pune CAM-ul sa genereze Gerber-uri,acestea au la baza brd-ul altfel nu prea cred,cit despre modi ficarea lor...cel mult culorile,probabil ca producatori de PCB-uri au si astfel de soft-uri

Cu bine

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock