Sari la conținut

Solutie fiabila pentru comutarea prizelor primare ale unui transformator

Postări Recomandate

La distribuitor, un S216S02F am vazut ca costa aprox. 10USD

La Adelaida costa 35 lei cu TVA.http://www.adelaida.ro/s216s02-16a-600v-releu-solid-state-ro.html

deci mai putin de 10$.

• Răspunsuri 36
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Dl. miron, diferenta de pret este nesemnificativa. Apropo, vedeti vreo solutie mai simpla in utilizarea releelor statice in schema propusa de utilizatorul @flomar ?

Ok, o sa incerc saptamana asta sa trec pe hartie solutia propusa de utilizatorul @flomar si sa incerc sa o personalizez putin. 

Dar, precum va spuneam, ramane intr-o prima etapa sa incerc sa achizitionez un comutator in trepte (asta ar fi prima solutie, i-am spus eu). A doua solutie, va fi o variatiune a schemei propusa de @flomar. Deci, daca mai sunt pareri in privinta solutiei nr.2, rog utilizatori in cauza sa-si spuna parerea.

Numai bine

Transformatorul este bobinat deja si va face parte dintr-un stand de laborator unde secundarele transformatorului vor putea fi configurate in functie de tensiunea de iesire dorita (cc sau ca). Mai exact, sunt 16 infasurari secundare de 10Vca plus alte infasurari auxiliare (cu cele auxiliare voi alimenta o sursa de tensiune reglabila). Prizele primare le-am conceput special pentru a regla "fin" tensiunea secundara dorita pe iesirile de curent alternativ si cele de curent continuu nestabilizate ale standului.

Asadar, este un proiect mult mai complex la care lucrez de foarte mult timp, printre alte "treburi".

Prizele primare le-am conceput special pentru a regla "fin" tensiunea secundara dorita pe iesirile de curent alternativ si cele de curent continuu nestabilizate ale standului

Amplificatorul magnetic, nu ar putea fi o solutie?

Editat de miron1947

Pentru cei interesa?i, schema unui alimentator din volt ?n volt 0-220V.

Nu mai re?in de unde am luat schema, pare-mi-se din almanahul Tehnium.

Pentru comutare am ales dispozitive DCD care existau c?ndva din bel?ug.

post-27518-0-78531400-1426087202_thumb.jpg

post-27518-0-51594300-1426087209_thumb.jpg

...pare-mi-se din almanahul Tehnium...

Da, o astfel de schema am publicat eu in almanahul Tehnium din 1988.

http://www.emil.matei.ro/1248.php

Am construit multe variante pe ideea asta, primul exemplar a fost in 1974.

La primul, comutarea era cu bucse strunjite si banane, la altele, tumblere rusesti, apoi comutatoare basculante de Titu, unele cu contactoare electromanetice (cele cu relee nu erau fiabile la puteri mari)

Ce surpriz? pl?cut?!

Mi-a r?spuns chiar autorul.

V? mul?umesc pentru c? mi-a?i reamintit de unde am preluat schema ?i pentru link.

Este oarecum ciudat s? vedem ast?zi cum se ?ncearc? rezolvarea unor lucruri foarte simple f?c?ndu-se apel la microcontrolere.

Schemele simple odinioar?, devin tot mai complicate, depanarea este o adev?rat? provocare, trebuie s? ?tim ?i programare pentru o am?r?t? de comutare. Culmea, nimic nu mai merge ast?zi f?r? mcu.

Nu este nici un fel de ironie sau critic? ?n acest mesaj, ci doar o constatare. Trist?.

O varianta mai simpla(daca nu luam in calcul partea mecanica) este solutia "antica" cu o bobina cu miez retractabil inseriata cu sarcina(in acest caz primarul), utilizata si pentru puteri semnificative cum sunt(sau erau) comandate luminile de scena/sala in teatru.

Editat de miron1947

Condensatorii de 1000uF in paralel cu bobina releului, pot fi generatori de avarii, intarzierea la decuplare realizata de acestia, este posibil sa fie cuplate simultan doua relee.

Editat de miron1947

@flomar, multumesc, cu ultima schema de mai sus m-ati facut sa renunt la solutia nr.1 de care va spuneam si sa incerc sa aplic solutia nr.2 (adica ultima versiune prezentata de dvs.). Chiar imi place cum a iesit schema. Este mult mai compacta. Acum ramane sa mai aleg releele R1...R5. Alimentarea releelor cred ca o voi face separat dintr-un alt transformator cu montare PCB dar cu punte redresoare si filtraj, alimentarea celui de-al doilea transformator facandu-se concomitent cu cea a transformatorului "mare". De fapt, nu e chiar corect spus, ideea era sa folosesc un singur buton de start, alimentarea transformatorului de putere mare facandu-se de abia dupa ce voi actiona comutatorul in trepte - comutator care, de data asta, poate sa fie mult mai simplu si ieftin. Deci, cred ca voi ramane la versiunea asta. De abia anul asta in vara am planificat sa ma ocup de standul de laborator. Deci, pana atunci, daca mai aveti pareri, sunt binevenite (caut chiar si o schema de sursa reglabila 0...30V (max.10A) buna.

E buna si ultima observatie a dl.miron de mai sus. O sa tin cont si de asta.

Ma rog, fiecare cu modul lui de abordare, pentru varianta cu relee, eu as opta de exemplu pentru cele statice, raspunsul intre doua actiuni(conductie/blocare), poate fi de cca. o semialternanta.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock