Sari la conținut

Solutie fiabila pentru comutarea prizelor primare ale unui transformator

donpetru

Postări Recomandate

Am un transformator toroidal de aprox. 2kVA care are in primar 5 prize de tensiune, la: 220V, 225V, 230V, 235V si 240V. De ceva timp caut o metoda, cat mai fiabila cu putinta, sa selectez cele 5 capete ale infasurari primare. Avand in vedere faptul ca transformatorul se va amplasa intr-un "stand de laborator", comanda prizelor se va face de la un pupitru amplasat la nivelul mesei, deci la cca. 1metru de sol (sau plan). Transformatorul va fi amplasat intre nivelul mesei si sol. 

O posibila solutie ar fi sa trec alimentarea toroidului prin pupitru si sa ma folosesc de un comutator clasic in pupitru care sa ma ajute la selectarea prizelor (se mai gasesc in comert asemenea comutatoare?). O alta solutie ar fi sa folosesc un circuit de c-da, dar avand in vedere curentul din infasurarea primara, care in anumite situatii va atinge 10A, e lesne de inteles ca aparatajul necesar nu va fi deloc de dimensiuni reduse si cum spatiul unde va fi ampasat toroidul si celelalte circuite este destul de limitat, aceasta solutie momentan o privesc ca pe o alternativa. Ar mai ramane si varianta de comanda a unor relee de putere cu ajutorul unui MCU.

Deci, solutii sunt dar am deschis acest topic deoarece nu sunt hotarat pe care sa merg sau care din pct. vostru de vedere este mai fiabila si fezabila in acelasi timp ?

Daca aveti si ceva exemple de scheme de conectare, sunt binevenite. Vom putea discuta pe marginea lor.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 36
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Eu a? folosi o cheie cu came cu 5 etaje.

Avem a?a ceva la o trus? de curent ?i tensiune -TCT folosit? ?n laboratorul PRAM.

Cheia este ceva mai complex?, adic? are 11 etaje. S?nt dou? buc??i, una pentru curen?i 0-5A, 0-10A, 0-20A ?i alta pentru tensiuni 0-110V, 0-220V, 0-440V.

http://www.ganzkk.hu/roman/kk.pdf

TCT.pdf

Editat de cordial
Link spre comentariu

dl miron, ramane sa iau in calcul si o varianta cu triacuri. Apropo, puteti prezenta o schema, macar de principiu, ca sa vad daca vorbim fix despre acelasi lucru?

@cordial, la o asemena cheie ma gandeam cand am spus "comutator" (de fapt, conform catalogului postat mai sus, e vorba de un comutator in trepte cu pozitie "0"). Vazusem la PRAM asa ceva dar nu stiam daca se mai gasesc prin comert. Aveti idee la ce pret ajunge ?

Editare ulterioara: Am gasit un comutator cu came, in trepte, cu 5 pozitii:

http://www.tme.eu/ro/details/t0-3-8243_e/intrerupatoare-cu-cama/eaton-electric/#

dar pretul nu e mic deloc. Oricum, ramane o alternativa, desi, facand o comparatie cu ceea ce am in vazut in exploatare, la fiabilitate nu sunt foarte stralucite. Dar, cum actionarea comutatorului, cel putin in cazul meu, nu va fi foarte frecventa, ramane sa iau in calcul si asa ceva, chiar daca va trebui sa trec alimentarea toroidului prin pupitru.

Link spre comentariu

S?nt destul de fiabile. De fapt, ceea ce se stric? cel mai des este transformatorul de curent ?i tensiune sau ATR-ul.

Cheie defect? n-am prea v?zut. Dac? ave?i un prieten la PRAM (presupun c? lucra?i la combinatul siderurgic) v? poate face rost de astfel de chei de la truse casate.

Link spre comentariu

puteti prezenta o schema, macar de principiu

O schema este chiar in foaia de catalog post-9-0-81742200-1425838288_thumb.png a lui MOC3041.

In locul portii de comanda din schita se inlocuieste cu un intrerupator care sa inchida circuitul la masa.

Un avantaj al acestei solutii, este lipsa flamei si a deformarii undei.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Dl.miron, din ultima schema recomandata de dvs., constat ca ar trebui sa renunt la prizele din primarul trafo - de fapt, sa folosesc doar una - dar nu asta intentionam. Desi, un reglaj cu triac in primarul trafo, este o solutie destul de moderna, cu avantajele de rigoare, initial nu ma gandeam sa apelez la asa ceva. As putea sa folosesc priza de 240V conectata la un montaj cu triac dar va trebui sa concep si o solutie de comanda a triac-ului, care, cel putin in acest moment, nu prea imi este la indemana (adica nu prea am timp sa stau sa concep si asa ceva). Daca aveti o schema testata, ar fi util in acest caz.

@cordial, nu, nu lucrez in combinatul siderurgic. O sa pun in balanta ambele solutii. Cea cu comutator cu came este mult mai simpla, mai ramane de vazut cum implementez circuitul de softstart in primarul trafo, daca pana la urma o sa aleg solutia asta. Ramane in calcul si cea propusa de dl.miron. 

Link spre comentariu

Am un trafo izolator asemanator tot cu 5 prize, dar la distante mai mari de tensiune si cu posibilitatea inversarii secundarului cu primarul (prizele pot fi astfel fie in secundar, fie in primar). Nu-l folosesc foarte des, dar il am de multi ani. Pentru prize folosesc un intrerupator cu came cu 6 pozitii si 6 contacte pe 3 etaje. Diagrama nu era corespunzatoare, dar cu putina dexteritate, intrerupatoarele cu came se pot modifica dupa dorinta, permit asta prin constructie. Diagrama celui de la tme pare insa perfecta pentru scopul propus. Este si recomandarea mea. Orice semiconductor este in pericol de a se defecta la curenti mari sau scurt accidental. Contactele sunt mult mai imune. Daca se evita comutarea in forta, nici contactele nu se murdaresc. Chiar daca se face in forta, numarul de cicluri este mare iar contactele mai pot fi curatate.

Daca se doreste softstart, recomand http://www.tehnium-azi.ro/topic/5637-echiparea-unei-surse-complexe-de-tensiune/?do=findComment&comment=56732 .

Link spre comentariu

Nu vad rostul stabilizatorului pentru alimentarea releelor si ca opinie personala, cred ca puteau fi utilizate relee statice(gata confectionate).http://sharp-world.com/products/device/lineup/data/pdf/datasheet/s116s02_e.pdf cu comanda la trecerea prin 0(costa 35 lei/buc. daca intereseaza scriu si unde). solutia propusa de mine mai sus.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Chiar daca faci cu relee statice, chiar daca construiesti cu relee obisnuite schema facuta de flomar, e complicat de simulat functia de softstart in infasurarea primara a transformatorului. Lucrul asta e greu de facut si daca se apeleaza la un comutator cu came sau trepte.

Link spre comentariu

Dupa parerea mea, la schema lui flomar sunt prea multe masuri inutile de "softstart". Apoi, nu numai ca stabilizarea alimentarii releelor este inutila, dar exista contactoare de curent alternativ la 24 V si deci se poate renunta si la alimentarea in curent continuu. Pana la urma la astfel de scheme trebuie sa prevaleze simplitatea si pretul. Un comutator cu came cu 5 pozitii ar fi foarte bun. Daca este scump, atunci se pot imagina si alte solutii, utilizand contactele unor micro-intrerupatoare de 10 A. Sau pur si simplu se pune pe un panou frontal o priza multipla cu 5 sectiuni. Se leaga una dintre bornele fiecareia dintre ele cu borna din primar pe care urmeaza a o comuta. Toate celelalte borne ramase libere se leaga in comun si se vor alimenta de la reteaua de forta.  Pe de alta parte se ia un stecher obisnuit si se realizeaza un strap intre borne. Introducand stecherul in sectiunea dorita, vom alimenta doar prin priza corespunzatoare a primarului.post-7713-0-57198800-1425986857_thumb.png

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu

La prima vedere, pare intr-adevar "uriasa" ca gabarit. Se pot gasi insa si solutii mai compacte, cu conditia unui aport suplimentar de munca si imaginatie. Eu de exemplu am utilizat in anii '90 un sistem de comutare asemanator, dar cu 6 sectiuni dispuse circular sub forma din desen.post-7713-0-13115100-1426003972_thumb.png Totul a fost confectionat de mine din materiale uzuale aflate la indemana: circuit imprimat dublu placat si tabla din alama groasa de 0,6 mm. Atat corpul rotund al "comutatorului", cat si "stecherul" au fost realizate din circuit dublu placat. Pentru a le da o anumita grosime, am dublat corpul propriu-zis cu un material plastic colorat gros de 5 mm. Din acelasi material am facut si doua fete laterale pentru "stecher". Contactele au fost consolidate prin lipire pe ambele fete ale stratificatului de baza si au constat in perechi de lamele plane dispuse fata in fata la distanta dictata de terminalele stecherului. Peste fiecare dintre perechile de lamele am introdus fortat niste arcuri elicoidale, nu foarte tari. "Comutatorul" si-a facut datoria vreo 10 ani de zile si cu el ajustam tensiunea de iesire a unui autotransformator din care alimentam o pompa kama (de 0,47 kW) astfel incat sa o pot folosi intr-un sistem hidrofor de constructie proprie. Aceasta solutie a fost impusa de tensiunea fluctuanta si de valoare foarte slaba a retelei la care eram racordat imediat dupa revolutie, care ajungea in anumite perioade ale zilei la 185 V si chiar mai jos. Datorita acestui fenomen, turatia pompei scadea odata cu tensiunea retelei, iar la orele de varf, practic pompa nu se mai oprea la presiunea reglata a hidroforului. Dupa 10 ani de utilizare (prin 2000) problema fluctuatiei retelei a fost rezolvata, iar sistemul original de alimentare prin autotransformator a fost inlaturat. Hidroforul home made, functioneaza insa in continuare cu o pompa ceva mai puternica (0,68 kW) dar tensiunea retelei scade foarte rar. La ora actuala, am deja asigurat un hidrofor industrial, pe care urmeaza sa il montez - probabil la vara - dupa ce voi face reparatiile necesare la caminul care il va adaposti. In total hidroforul home made a lucrat fara reparatii capitale incepand din 1986, deci 29 de ani.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu

In primul rand, multumesc pentru pareri si solutii.

Solutia propusa de utilizatorul @flomar este destul de interesanta. Ma gandeam sa fac o combinatie intre solutia propusa de dl.miron si cea a utilizatorului @flomar, dar nu am studiat prea detaliat datasheet-ul S116S02. La distribuitor, un S216S02F am vazut ca costa aprox. 10USD cu TVA. In solutia propusa de @flomar, ar trebui, teoretic, cca. 5 bucati de relee statice numai pt. alimentarea prizelor primare, plus alte 10 bucati pentru celelalte contacte. Asa, ar rezulta cam 15 bucati = 150USD - cam mult!

Am vazut mai sus ca s-a pomenit ceva de softstart - de fapt, din ce observ, in schema propusa de @flomar rezistoarele de 2,2 Ohm la 9W sunt puse acolo tocmai pentru asa ceva.

Am luat in considerare si o solutie cu comutator in trepte (cu came). Am gasit modelul asta:

http://www.tme.eu/ro/details/t0-3-8243_e/intrerupatoare-cu-cama/eaton-electric/# 

dar observ ca nu are inscriptionat pe buton treptele (sau nu o fi imaginea reala a produsului!!!).

Un comutator cu came ajunge max. 150lei, un pret mult mai mic si mai abordabil decat acei 150USD. Cred ca o sa achizitionez un asemenea comutator (daca cunoasteti si alte firme care comercializeaza asa ceva, mai de calitate, va rog sa-mi spuneti). Vreau sa fac lucrul asta pentru a verifica in primul rand reglajul tensiuni si apoi, in functie de rezultat, il las in circuit sau trec la ceva mai scump.

Totusi, mi-ar place sa detaliem si sa perfectionam putin schema propusa de utilizatorul @flomar dar de data asta, folosind relee statice (modelul propus de dl.miron sau alte modele). Ce spuneti? Solutia asta as pastra-o ca o alternativa care sa fie utila tuturor utilizatorilor. Sau, cine stie, poate o s-o implementez chiar eu daca solutia cu comutator cu came, simpla, nu este multumitoare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock