Sari la conținut

Imbunatatire sunet bass la boxe

Postări Recomandate

Am nevoie de sfatul dumneavoastra deoarece nu am gasit raspuns pina acum la problema mea.

Detin o pereche de boxe tip Magnat Monitor B, tip compresie cu 3 cai care merg foarte bine. Parametrii de functionare sunt:

Putere: 80 - 120w

Frecventa redare: 40-34000 Hz

Impedanta iesire: 4-8 ohmi

Sensibilitate: 1,5 w

Sunetele inalte si medii sunt superbe dar doresc de la ele un sunet de bas mai accentuat, ceva asemanator incintelor de subwoofer. M-am gindit sa modific incintele, transformindu-le in bass reflex stiind ca acest tip constructiv de boxa accentueaza basul. Considerati ca ideea este buna? Se poate face altceva? Amplificatorul pe care il folosesc este un Onkyo a-08 dotat cu loudness si reglaje de bass si treble, fara iesire suplimentara de subwoofer.

Va multumesc anticipat.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5776-imbunatatire-sunet-bass-la-boxe/
Distribuie pe alte site-uri

In primul rand, nu modificati incintele actuale deoarece o sa obtineti un rezultat mult mai slab.

Daca doriti un bass mai accentuat, atasati boxelor un subwoofer, boxele fiind mai mult gandite ca niste sateliti. Totusi, nu ar fi rau sa verificati si suspensia difuzoarelor de bass (s-ar putea ca difuzoarele sa aiba suspensia "obosita"). Deci, incercati pentru inceput ultima recomandare si de abia dupa aceea va puteti gandi la un subwoofer.

Numai bine

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5776-imbunatatire-sunet-bass-la-boxe/#findComment-58864

M-am gindit sa modific incintele, transformindu-le in bass reflex stiind ca acest tip constructiv de boxa accentueaza basul. Considerati ca ideea este buna? Se poate face altceva?

Asa cum a spus mai sus si Donpetru , nu are rost sa modifici incintele asa cum sunt ele transformandu-le in bass reflex pentru ca vei fi dezamagit total de rezultat .

Difuzoarele de bass ce echipeaza aceste incinte nu merg pe bass reflex ele fiind  concepute pentru incinte inchise .

Cea mai la eleganta solutie ramane un subwoofer sau in cel mai rau caz alte incinte .

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5776-imbunatatire-sunet-bass-la-boxe/#findComment-58866

In primul rind va multumesc pentru solutile primite.

Complectez situatia liniei mele audio cu urmatoarele:

1. Difuzoarele de bass au suspensile schimbate de 1 an de zile la un atelier specializat.

2. Amplificatorul Onkyo a-08 are posibilitatea de a lega 2 perechi de boxe. De aceea varianta unui subwoofer suplimentar este viabila, dar boxa nu ar avea loc in mobila mea. In plus sunt un sustinator infocat al unui sistem stereo de buna calitate decit tot felul de alte variante.

De asemenea mai am o problema care exista la circa 90% din populatie-resurse financiare limitate atunci cind este vorba de un hobby. O pereche de boxe noi marca Magnat cu parametrii apropiati de cei ai boxelor mele costa astazi peste 1800 lei. In aceste conditii incerc sa imbunatatesc calitatea sunetului la ceea ce am, nu neaparat transformarea lor in bass-reflex.

In favoarea mea mai stau si urmatoarele argumente:

1. Calitatea foarte buna a difuzoarelor marca Magnat

2. Standardul de calitate dupa carw aceste boxe au fost facuta, aproximativ anul 1986, este cu mult depasit in aiua de azi. Ma refer la calitatea materialelor fonoabsorbante, conceptie, cerinte.

3. Am un pic de experienta in acest sens, prin faptul ca am construit de la zero o pereche de boxe bass-reflex plecind de la niste difuzoare recuperate dintr-un televizor dezafectat. Rezultatul este bunicel dar am invatat din greseli si de asemenea am constatat importanta unor lucruri marunte in calitatea sunetului.

Am facut deja primul pas si anume am luat legatura cu cei de la firma Magnat din Germania de la care am cerut citiva parametrii tehnici ai difuzorului de bass utilizat la boxele Monitor B.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5776-imbunatatire-sunet-bass-la-boxe/#findComment-58893

1. Difuzoarele de bass au suspensile schimbate de 1 an de zile la un atelier specializat.

2. Standardul de calitate dupa carw aceste boxe au fost facuta, aproximativ anul 1986, este cu mult depasit in aiua de azi. Ma refer la calitatea materialelor fonoabsorbante, conceptie, cerinte.

3. Am un pic de experienta in acest sens, prin faptul ca am construit de la zero o pereche de boxe bass-reflex plecind de la niste difuzoare recuperate dintr-un televizor dezafectat.

Am facut deja primul pas si anume am luat legatura cu cei de la firma Magnat din Germania de la care am cerut citiva parametrii tehnici ai difuzorului de bass utilizat la boxele Monitor B.

La punctul 1 , spuneti ca suspensiile au fost inlocuite ....si atunci va intreb acestea au fost inlocuite cu piese de schimb originale ( rila suspensiei ) pentru ca daca nu s-au folosit piese de schimb originale s-ar putea ca si asta sa fie una din cauzele pentru care boxele nu coboara pe bass asa cum va doriti .

La punctul 2 , spuneti ca standardul de  calitate in 1986 era mult mai slab decat standardele actuale ........aici fara suparare tin va contrazic nemtii din pacate au coborat jos de tot standardele de calitate de pe la mijlocul anilor 90 incoace .....asa ca fiti sigur ca incintele fabricate in 1986 sunt cu mult mai clitative decat incintele actuale MAGNAT

Faptul ca ati apelat la producator pentru parametrii difuzoarele originale , este un pas bun pentru inceput .

Spunea-ti undeva pe la inceputul topicului ca tipologia constuctiva a incintei bass reflex accentueaza bass-ul .

Intro oarecare masura este adevarat insa depinde foarte mult de difuzor si de cat de riguros este calculata incinta si cat de bine este acordata ( lungimea si diametrul portului ) .

Ca o parere personala si asta in urma experientei cu incintele bass reflax , va spun ca este o tipologie constructiva destul de greu de pus la punct , si daca se lucreaza orbeste ( dupa ureche ) probabilitatea ca rezultatul final sa fie decat o lada bubuitoare este destul de mare .

Editat de dominicue
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5776-imbunatatire-sunet-bass-la-boxe/#findComment-58899

Posibil ca suspensia schimbat? s? fie prea rigid? (materialul gros) ptr difuri ?i r?spunsul la joase e afectat, evident c? ?i curba actual? a boxelor e schimbat?. Mai e ?i problema etan?eit??ii cutiilor. 

................

Aten?ie mare la combina?ia amplif boxe, bietul de el e firav ?i nu vrei s? cau?i STK-uri imposibil de g?sit azi, iar ca repara?ie cost? c?t nu face el. Verific? impedan?a real? a boxelor cu un multimetru, a? putea s? fac pariu c? e de 4 Ohmi, caz ?n care ai dou? variante, ori schimbi boxele cu unele de 8 Ohmi (asta e relativ u?or, pia?a e plin? de goarne), ori ampliful (asta e mult mai greu, nu prea se fabric? amplifuri rezistente ptr 4 ohmi dec?t cele auto).

Editat de zal
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5776-imbunatatire-sunet-bass-la-boxe/#findComment-58904

Argumentele dvs. in sustinerea ideii de a nu modifica boxele sunt imbatabile deoarece se sprijinanpe fizica, pregatirea si experienta pe care le aveti. De aceea renunt si trec la planul B, adica verificari si de ce nu, satisfacerea curiozitatii. In aceasta actiune ma bazez pe 2 aparate din dotare:

1. Multimetru vechi, marca AEM, 1983, clasa de precizie 2,5

2. Urechile date de Dumnezeu, care sunt foarte sensibile. Din acest motiv sunt pretentios cu calitatea sunetului.

In 'laboratorul' meu 'profesional' de sunet am facut urmatoarele:

1. Cred ca aveti perfecta dreptate reeritor la calitatea suspensiilor de bas. Sunt sanse extrem de mici ca suspensiile vedhi sa fi fost inlocuite cu unele originale. Din pacate eu nu am experienta in a decide pe baza analizei tactile calitatea suspensiilor de bass actuale. Sunt noi, culoarea gri, aspect buretos, lipitura noua deoarece nu este perfecta(se vede putin din adezivul folosit).

2. Am modificat amplasarea pe verticala a celor 2 boxe. Una am pus-o la nivelul pardoselei iar pe a doua am pus-o cu circa 20cm. mai sus. Nu am constatat nici o imbunatatire.

3. Am masurat impedanta la fiecare boxa si este de aproximativ 4 ohmi.

4. Datorita faptului ca stiu importanta izolarii fonice a difuzoarelor intr-e ele, dintr-o boxa, am verificat acest lucru printr-o metoda foarte simpla. Am dat amplificatorul la volum mic si in aceste conditii am ascultat fiecare difuzor in parte in timp ce celelalte doua erau acoperite cu citeva ziare. La difuzorul de inalte se auzeau foarte bine inaltele dar erau din belsug si sunete medii. La difuzorul de medii se auzea o 'infratire' a sunetelor medii cu cele de bass. La cel de bass se auzea un amestec groaznic intre medii si joase. A rezultat astfel ca difuzoarele nu erau izolate fonic intre ele, deoarece la fiecare se auzeau si sunete nespecifice lor.

In aceste conditii am scos difuzorul de bass si am constatat ca izolatorul fonic care eta sub forma de 'plapuma' din fibra de sticla deculoare galbena, era departat de spatele difuzoarelor. De aceea difuzoarele puteau 'comunica' lntre ele prin spate rezultind sunetele nespecifice lor. Aceasta s-a intimplat deoarece in ani de functionare, undele sonore din spatele fiecarui difuzor au actionat ca niste'ciocane' asupra izolantului, departindu-l de difuzoare. Am remediat asta cu ajutorul unui electrod bine ascutit cu care am pus la loc 'plapuma' de fibra de sticla. Apoi a urmat a doua boxa si bine inteles proba cu boxele la capacitate. Sunetul este mult mai bun, mai clar, pe 3 fisii(inalte, medii, joase) foarte clare, un bass puternic dar nu suficient de deschis. Diferenta fata de situatia initiala este foarte mare. La inceput boxa cinta ca din beci fara sunete personalizate.

Tutusi nu exclud posibilitatea de a le schimba, deoarece exista cel putin un element de neconcordanta intre amplificator si boxe: impedanta. De aceea va rog sa imi spuneti care ar fi boxele ideale(nr. cai, parametrii, etaj final amplificator, producatori) pentru amplificatorul meu. Pentru a lua o decizie corecta va furnizez datele amplificatorului Onkyo a-08 din Catalogul Onkyo 1982-1983:

1. Date tehnice(pag.47): iesire sinus 4 ohni-2x65w, iesire pe canal la 8ohmi-2x40w, frecventa:20-20000 Hz, THD-0,04%

2. Boxe recomandate de firma(pag.28,51). Model SC-301. Date tehnice(pag.50): putere:40-80w, 2 cai, impedanta-6ohmi, frecventa:45-30000Hz.

Inca o data va multumesc mult de tot.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5776-imbunatatire-sunet-bass-la-boxe/#findComment-58915

S?nt c?teva confuzii aici, la amplif nu lua ?n considerare puterea ptr 4 Ohmi, nu ?in STK-urile, modelul lor e 1040, exact ptr puterea de circa 40W specificat? de fabricantul Sanyo. Nici boxele recomendate de Onkyo nu s?nt o solu?ie realist?, nu le vei g?si prea u?or ?i poate vor fi ?ntr-o stare de degradare avansat?. Ca specifica?ii la fel nu se pup? la impedan??, dar probabil trebuiau ?i alea v?ndute cumva.

La boxele Magnat, nu cred c? fabricantul a pus difuri de medii ?i ?nalte deschise ?n spate, ca s? fie luate la ?uturi de diful de joase. Exist? posibilitatea schimb?rii lor de c?tre un me?ter gen Dorel, cu difuri ordinare... sau vreo interven?ie care le-a l?sat f?r? blindaje (am v?zut difuri de medii Magnat cu cutie din plastic ?n spate, nu ?tiu cum o fi ?n aceste boxe). faptul c? se aud sunete nespecifice difurilor mai poate avea ca surs? filtrele cu piese devalorizate, mai ales cond electrolitici, cei mai slabi posibili.

Eu m? refeream la etan?eitatea boxei, ?tiind c? la demontare ptr repararea difului de joase, se stric? garnitura de sub rama difului, dintre lemn ?i metal. Se verific? ap?s?nd u?or membrana ?i l?s?nd-o s? revin?. Trebuie s? vin? ?ncet ?napoi, semn c? nu r?sufl? pe nic?ieri. Totu?i, spuma suspensiei celei noi poate fi permeabil? aerului.

.............

Un multimetru mai bun e necesar la casa omului ?n prezent. 

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5776-imbunatatire-sunet-bass-la-boxe/#findComment-58926

Continuarea 'investigatiei':

1. Dupa apasare, membrana revine imediat inapoi.

2. Care garnitura? Eu nu am gasit nimic. Dar inteleg ca ar fi trebuit sa fie garnituri de etansare intre difuzoarele de bass si cutie. Ce se poate face pentru a remedia aceasta situatie? Siliconul este bun?

Tinind cont de sugestia primita privind impedanta la boxe, incerc sa definesc boxele ideale pentru mine pe baza parametrilor tehnici importanti:

-boxe sistem bass-reflex cu 2 cai

-impedanta-8ohmi

-putere:40-80w

-frecventa:minim(cit mai mica)-maxim(cit mai mare)

Va rog sa imi spuneti daca este bine si propuneti citiva producatori de boxe de incredere.

Va multumesc.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5776-imbunatatire-sunet-bass-la-boxe/#findComment-58927

Doua precizari, Dvs. aveti incinta inchisa termenul de compresie este impropriu, difuzoarele de compresie http://redspade-audio.blogspot.ro/2010/12/what-is-compression-driver.html au membrana in spatele magnetului si radiatia acustica este marita printr-o palnie exponentiala, iar referitor la constatarea Dvs. ca anumite frecvente sunt reproduse pe difuzoare alaturate ca spectru, este un fenomenn normal, filtrele nu sunt cu taiere abrupta, sunt zone de intrepatrundere http://www.linkwitzlab.com/images/graphics/trans-a.gif intre domenii.

Cat priveste sunetul de joase deficitar, ati verificat daca cele doua difuzoare sunt conectate in faza?

Editat de miron1947
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5776-imbunatatire-sunet-bass-la-boxe/#findComment-58929

1. Dupa apasare, membrana revine imediat inapoi.

2. Care garnitura? Eu nu am gasit nimic. Dar inteleg ca ar fi trebuit sa fie garnituri de etansare intre difuzoarele de bass si cutie. Ce se poate face pentru a remedia aceasta situatie? Siliconul este bun?

Daca membrana revine imediat inapoi e clar cutiile sunt neetanse .

Ca si substitut de garnitura sub difuzoare poti folosi o fasie de neopren ( folie folosita sub parchetul melaminat ) de 3mm care prin strgere se taseaza putin si etanseaza destul de bine .

Rilele suspensilor chiar daca sunt din burete in general nu sunt permeabile pentru ca sunt impregnate cu o substanta ( altfel nu-si pastreaza forma ) .

Ar mai putea la fel de bine ca si cutiile sa prezinte neetanseitati pe la imbinari si acestea sa nu fie vizibile cu ochiul liber , insa se pot depista relativ usor cu un servetel plimbat pe langa muchiile imbinarilor iar pe boxa aplicat un program sonor cu pasaje de bass mai pronuntate si un volum mediu din amplificator .

Siliconul nu este recomandat pentru etansarea sasielor difuzoarelor ( doar daca nu mai ai de gand sa le demontezi vreodata) , insa poate fi folosit cu succes la etansarea cutiilor in interior de-a lungul linilor de imbinare .

Doua precizari, Dvs. aveti incinta inchisa termenul de compresie este impropriu, difuzoarele de compresie http://redspade-audio.blogspot.ro/2010/12/what-is-compression-driver.html au membrana in spatele magnetului si radiatia acustica este marita printr-o palnie exponentiala, iar referitor la constatarea Dvs. ca anumite frecvente sunt reproduse pe difuzoare alaturate ca spectru, este un fenomenn normal, filtrele nu sunt cu taiere abrupta, sunt zone de intrepatrundere http://www.linkwitzlab.com/images/graphics/trans-a.gif intre domenii.

Cat priveste sunetul de joase deficitar, ati verificat daca cele doua difuzoare sunt conectate in faza?

Foarte buna observatia privitoare la conectarea in faza a difuzoarelor ,  ( + la + );( - la - )

Editat de dominicue
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5776-imbunatatire-sunet-bass-la-boxe/#findComment-58930

incerc sa definesc boxele ideale pentru mine pe baza parametrilor tehnici importanti:

-boxe sistem bass-reflex cu 2 cai

-impedanta-8ohmi

-putere:40-80w

-frecventa:minim(cit mai mica)-maxim(cit mai mare)

Va rog sa imi spuneti daca este bine si propuneti citiva producatori de boxe de incredere.

Va multumesc.

Mai jos un link , click pe el si poate iti poti alege ceva pe gustul tau .

http://www.tonsil.ro/LoudspeakersTS.htm

P.S. de ce  neaparat boxe pe 2 cai ?

Editat de dominicue
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5776-imbunatatire-sunet-bass-la-boxe/#findComment-58947

Boxele sunt conectate in faza.

Imi sunt mai 'simpatice' boxele pe 2 cai deoarece cele noi sunt mai aproape de mine din punct de vedere financiar.

Am primit raspunsul celor de la firma Magnat, care in rezumat ar fi cam asa:

1. Boxele mele sunt de tip inchise

2. Nu propune modificarea lor deoarece rezultatul va fi dezastruos

3. Foarte amabili au spus ca datele tehnice solicitate nu pot fi trimise deoarece sunt doar de folosinta interna in cadrul firmei.

Concluzia este clara pentru mine respectiv cea mai buna solutie este schimbarea lor pentru a se 'pupa' pe aceeasi impedanta.

Va multumesc frumos.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5776-imbunatatire-sunet-bass-la-boxe/#findComment-59036

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock