Sari la conținut

Ajutor creare amplificator stereo 2x100/2x150.

alexsony

Postări Recomandate

Buna ziua! As dori sa construiesc de la 0 un amplificator 2x100/2x150 si as avea nevoie de niste sfaturi si niste schite cat mai complete(parte de alimentare,necesar piese,desene etc.). Am observat ca sunteti o comunitate foarte bine dezvoltata pe aceste paliere si de aceea am dorit sa cer ajutorul. Mentionez ca am cunostinte in acest domeniu, ce e drept nu foarte mari, dar incerc sa realizez de unu singur si ajutat de dvs,. ce mi-am propus. Va multumesc si astept detalii!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

incearca TDA7294. eu am construit un aplificator cu acest CI. pentru 2X150 W iti trebuie 4 circuite integrate pe care le legi doua cate doua in punte. dak nu depasesti 2x22Vcc alimentare pe o sarcina de 4 ohmi si 2x28vcc pe o sacina de 8 ohmi amplificatorul functioneaza ireprosabil.

Link spre comentariu

Sa nu uitam faptul ca 2xTDA7294 in punte functioneaza pe impedante de 8 Ohmi, deci puterea obtinuta, practic de abia atinge un 70...100W pe 8Ohm (cam 70W daca ar fi sa ne raportam la o valoare THD care sa permita amplificatorului sa se incadreze in norma Hi-Fi).

Daca nu ati mai construit amplificatoare audio, atunci e bine sa incepeti cu ceva de genul TDA7294, daca da, nu ar fi rau sa analizati si scheme cu tranzistoare.

Numai bine

Link spre comentariu

sunt de acord cu spusele lui "DON PETRU"

intradevar tda7294 in punte functioneaza  pe sarcina de 8 ohmi asa cum este specificat si in documentatia de catalog insa limitand tensiunea de alimentare la + - 20v cc montajul in punte functioneaza si cu sarcina de 4 ohmi.  sunt deacord ca iese din tipare dar pur si simplu functioneaza.  l-am construit si l-am incercat ce nu mi-a placut ese faptul ca CI se incalzesc destul de tare iar pentru racire trebuie un radiator mai omenesc si venilare fortata. radiatoare pentru fiecare integrat am folosit din cele pentru procesoarele amd sempron care sunt destul de "sanatoase" insa 4 buati  ca volum imi depasau cutia si nu eraU estetice.

asa cum a spus si donpetru dak ai mai construit amplificatoare  ia in calcul si schemele cu tranzistore.  asa am facut si eu  dupa ce am incercat a buna bucata de timp c-am tot ce este CI amp de audio frecventa m-am oprtit tot la un amplificator realizat cu tranzistoare

Link spre comentariu

Va multumesc pt. sfaturi o sa incep cu tda7294 si cine stie poate urmatorul va fi altceva. o sa mai revin cu intrebari,nelamuriri pe parcursul constructiei.

Link spre comentariu

Repet, mare atentie la tensiunea de alimentare folosita la acel montaj cu TDA7294 in punte si impedanta folosita. Desi, in ultimii 15 ani am testat acest circuit integrat cu diverse alimentari si sarcini, in punte putea functiona pe 4 Ohmi cat de cat bine daca TDA-urile erau alimentate la cca. +/-24Vcc, dar fiabilitatea montajului era dictata si de eficienta sistemului de racire a radiatorului pe care se afla TDA-urile. Chiar si o racire adecvata, niste TDA-uri din comert, la ora actuala, durata de medie de viata, la un montaj in punte, explotat casnic, rational, la o tensiune de alimentare de aprox. +/-24Vcc si 4 Ohm impedanta de iesire, deci, durata nu depasea 4 ani. Nu zic, poate o mai fi si exceptii, dar din acest motiv cam de fiecare data am recomandat si o solutie cu tranzistoare, care mult mai bine pusa la punct, poate oferi o sadisfactie mult mai mult timp (facand o comparatie, spre exemplu, un amplificator audio depanat recent, cu un etaj final banal AS2050, are tensiunea de alimentare aprox. egala cu a unui TDA7294). Acest AS2050, avea data fabricatiei ~1987. iar primul canal picase in ianuarie anul asta, fiind explotat de proprietar, in mod decent, in ultimii ani fiul sau folosindu-l excesiv ca amp de chitara. Deci, iata un exemplu ca sa va formati o idee sa vedeti ce insemna un amplificator cu integrate gen TDA sau LM, si un etaj cu tranzistoare (ma refer la fiabilitate, in mod special, de sunet nu mai vorbesc).

Numai bine

Link spre comentariu

alexsony cazi ?n ve?nica capcan? a ?ncep?torilor, alegi o schem? din marea v?g?un? a netului, c?t mai simpl? cu wa?i c?t mai mul?i ?n reclam?. Realitatea o descoperi c?nd vezi c? nu func?ioneaz? bine ?i arunci banii pe fum. Nu ne-ai spus ptr ce ai nevoie de at?ta putere, sonorizezi o sal? de evenimente?

Schemele mai serioase au c?teva piese ?n plus la partea de amplif ?i alte c?teva dot?ri suplimentare care-i asigur? o via?? lung? ?i u?oar?, iar ?ie cheltuieli minime cu ?ntre?inerea amplifului ?n viitor. E vorba ?i de o protec?ie. Poate nu ai ?n?eles astea din ce au scris ceilal?i colegi. Eu a? recomanda s? ?ncepi tot cu integrate, dar unele mai mici ?i scheme normale, e mai u?or ?i cost?  c?t semin?ele (clasicul TDA2030 ?i derivatele 2040, 2050, 2052... chiar ?i 7293, 7294 dar configura?ie normal?... etc). Neap?rat studiaz? cu aten?ie pdf-urile produc?torilor la oricare semiconductor, nu te baza pe p?rerile de pe net.

Apoi c?nd vei avea ceva rutin? ?n lucrul cu semiconductorii s? ?ncerci scheme complexe cu trz ?i de putere mai mare. Doar s? nu fie orice pocnitoare de pe net.

• Like 1
Link spre comentariu

?nc? o chestie: mul?i ?ncep?tori vor s? scurteze procesul natural de acumulare a cuno?tin?elor ?i ?ndem?n?rii necesare unora mai experimenta?i ?i cred c? dac? cer ?i aplic? sfaturi vor ob?ine acelea?i rezultate. Singura variant? ajut?toare s?nt chiturile, dar aici e un domeniu vast ?i plin de pocnitori. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock