Sari la conținut

potentiometru linie 12V

mihai123

Postări Recomandate

buna seara,am in pc 4 ventilatoare care m-am saturat sa tot inversez mufa molex de la 5v la 12v in functie de temp din casa.mai ales ca stau la ultimul etaj ba iarna prea frig ba vara prea cald....

m-am gandit sa montez pontentiomentru (rotund pe linia de 12V+)va rog sa-mi spuneti ce valoare trebuie sa aibe?

Editat de mihai123
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Buna seara.

Cu un singur potentiometru nu veti reusi, curentul consumat de ventilatoare este mare in comparatie cu curentul maxim suportat de potentiometru (daca vorbim de un potentiometru normal nu unul de putere mare).

Cel mai bine realizati un montaj simplu cu LM317 ca in schema atasata.

Acolo unde scrie Vin conectati firul galben de la sursa, iar acolo unde scrie Vout conectati in paralel ventilatoarele. 

LM317 necesita radiator.

post-1281-0-97465900-1424286233_thumb.gif

Editat de Mihai3
Link spre comentariu

@mihai3 multumesc de sfat si pt schema ,vad ca acea schema tre alimentata la 28 v de unde....doresc o varianta mai usoara(care sa aibe legatura cu sursa din pc) pe langa asta nici nu ma prea pricep in electronica...

nu am spus ca doresc un singur potentiometru pentru 4 ventilatoare.am vazut in comert ca sunt ieftine si prefer pt 4 ventilatoare 4 potetiometre(si voi confenctiona o cutie micuta dreptungiulara pt ele) dar problema este nu stiu ce valoare sa aibe de care sa cer...daca stie cineva ?

Link spre comentariu

vad ca acea schema tre alimentata la 28 v

Nu e obligatoriu sa o alimentezi la 28V, se poate si la 12V (de la sursa calculatorului).

prefer pt 4 ventilatoare 4 potetiometre

Daca vrei pentru 4 ventilatoare, construiesti 4 montaje dupa schema postata anterior. 

problema este nu stiu ce valoare sa aibe de care sa cer...daca stie cineva ?

R1=470 ohmi

R2= potentiometru liniar de 5k 

Editat de Mihai3
Link spre comentariu

Ca sa nu ai jumatate de cursa moarta la potentiometru, folosesti unul de 1K inseriat cu o rezistenta tot de 1K, iar R1 il pui de 220 ohmi.

Ventilatoarele pleaca de la vreo 5-7V in sus. Depinde de model. Jongland cu valoarea rezistentei de 1K poti sa obtii o variatie de la 0 la maxim fara zone moarte in cursa potentiometrului. Iar pentru a alimenta 4 ventilatoare de 0.25A fiecare, este de ajuns un singur circuit, cu conditia ca LM-ul 317 sa-l montezi pe un radiator de aluminiu.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock