Sari la conținut

Dificultati Amplificator Tehnium

Mircea Radulescu

Postări Recomandate

Buna seara stimati colegi.

De curand am realizat doua etaje finale dupa schema atasata mai jos , varianta cvasicomplementara NPN. Din ceea ce am citit prin alte locuri , este o schema buna , dar in primul rand functionala.

Problema mea , consta in faptul ca , nu pot sa reglez curentul de mers in gol. Adica , la unul din capetele de cursa al semireglabilului am consum 1 mA , iar cum incerc sa cresc putin valoarea , sare direct la 400 mA. Tensiune continua pe iesire am cca. 17mV. Am conectat un difuzor pe iesire cu urmatoarele rezultate.

semireglabil la capat - consum 1mA - finali reci - sunet intrerupt

Semireglabil in jur de 400 mA - se incalzesc finalii foarte tare , sunetul este bun.

In ambele cazuri componenta continua pe iesire este 17-18mV.

Mai am de mentionat un aspect. In schema , este precizata tensiunea de alimentare de +/-40V. Eu l-am alimentat cu +/-45V. Este posibil ca aceasta sa fie problema ?

post-30868-0-99838100-1424023041_thumb.jpg

post-30868-0-33531900-1424023042_thumb.png

Editat de Mircea Radulescu
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In cea de a doua schema postata mai sus (din dreapta), dioda D5 nu isi are rostul si mai mult incurca lucrurile.

In plus, optional, se pot folosi niste generatoare de curent constant in etajul de intrare, pentru a spori performantele.

In ceea ce priveste circuitul superdioda, rezistorul si semireglabilul din baza tranzistorului T7 se mai pot optimiza pentru obtinerea unui reglaj mai fin a curentului de mers in gol.

Link spre comentariu

Eu m? ?ntreb ce era a?a de greu s? se foloseasc? trz complementari? Doar schema original? de la Dual CV1500/1700 a?a era, Barbu Popescu a modificat-o ptr trz din anii 80 produ?i de IPRS. 400mA e exagerat, pe marginea clasei A ?i sigur are efect asupra brumului, sc?z?nd eficien?a aliment?rii. 2SC5200 merg foarte bine ?i sub 25mA dac? restul pieselor s?nt ?mperecheate. Eu nici nu m?sor curentul de repaos, indiferent ce modele de trz folosesc reglez tensiunea de deschidere b-e tipic ptr clasa AB la 500...550mV ?i trz ??i iau c?t vor ei ca curent, ?n func?ie de m?rimea jonc?iunilor.

Link spre comentariu

Am mai vazut in alte topicuri , postari ale dvs despre metoda personala de a masura tensiunea pe jonctiunea BE a tranzistoarelor finale si asa am procedat si eu in cazul de fata. Cat despre faptul ca am folosit varianta cu tranzistoare NPN , am facut aceasta alegere deoarece tranzistoarele le aveam deja.

Link spre comentariu

Pentru ca este vorba de acelasi "proiect" ca sa spun asa , postez tot aici o alta dificultate cu care ma confrunt in realizarea acestuia, si anume :

Am ales ca preamplificator corector de ton schema postata mai jos , in urma realizarii practice rezultand montajul prezentat. Problema este aceea ca factorul de amplificare al montajului este prea mare. Adica preamplificatorul este prea sensibil. Cum pot face pentru a micsora factorul de amplificare al modulului ?

post-30868-0-96773900-1424374669_thumb.jpg

post-30868-0-96886800-1424374686_thumb.jpg

post-30868-0-54495900-1424374690_thumb.jpg

Editat de Mircea Radulescu
Link spre comentariu

Alta cale de a reduce amplificarea este raportul R9/R8 = 10 x. Asadar miscorati R9 la 100k (A = 5x)  si/sau cresteti R8. Asemenea puteti micsora R24 la 2M2 reducandu-se amplificarea si elimina C14.

Editat de Kreator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock